A.Ş.'ne kendi ulaşımınız için ödenen bedelin ("istanbulkart" için ödenen bedel) işin önem ve genişliği ile orantılı olması şartıyla, Gelir Vergisi Kanununun 68. maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendine göre serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Şehir içi toplu taşıma hizmeti karşılığı ödenen ve kazancın tespitinde indirim konusu yapılması kabul edilen İstanbul kart dolum fişleri üzerindeki bedel üzerinden iç yüzde yöntemi kullanılarak hesaplanan KDV'nin, Kanununun 29'uncu maddesi hükmüne istinaden indirim konusu yapılır.
Ancak, personeliniz tarafından kullanılan ve Gelir Vergisi Kanunu yönünden net ücretin bir unsuru olarak değerlendirilen İstanbul kart ödemelerine ilişkin KDV'nin indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez."
Temsilci, Hizmet komisyonu faturalarını KDV (Katma Değer Vergisi) dâhil olarak kesecektir.
İlgili 26 soru bulundu
Söz konusu taşıtların yurtiçi teslimlerinde ve ithallerinde yeni veya eski olduklarına bakılmaksızın %18 oranında KDV hesaplanmaya başlanacaktır.
👉 İstanbulkart'ına TL yükleyebilir, 👉 Faturalarını ödeyebilir, 👉 İstanbulkart satın alabilirsin.
Yine GVK 40. maddesi 6'ncı bendine göre; “İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar” safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebilir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
MAVİ Kart (Abonman)
Ulaşım ücret tarifesi ve kullanım koşulları UKOME tarafından belirlenen, aylık abonman yüklenerek kullanılan “İstanbulkart”tır. Aylık yüklemenin yanında normal dolum yapılarak da kullanılabilen kişisel karttır.
Toplu ulaşımda kullanılan İstanbul kart tam bilet ücreti ise 9.90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti 4.83 TL'den 7.31 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL'den 1.177 TL'ye, öğrenci ise 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı.
Bu duruma göre; parasal değer yüklenmiş manyetik kart (Akbil) alışı karşılığından 10 günlük süre beklenilmeksizin alınan faturaların veya perakende satış fişlerinin gider olarak gösterilmesi mümkün bulunmaktadır.
s) Meclis Üyesi İstanbulkartı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi Üyesi olduğu İBB üzerinden doğrulanarak kişilere verilen kişiselleştirilmiş İstanbulkartını ifade eder. Bu kartın, kart satış bedeli ve yüklenecek abonman bedelleri, İBB Meclis Müdürlüğü tarafından BELBİM'e ödenir.
İstanbulkart nerelerde kullanılır? İstanbulkart ile şehirdeki tüm toplu taşıma araçlarına (otobüs, metrobüs, tramvay, vapur vs.) binebilir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tuvaletlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca İsparklarda, Hamidiye su otomatlarında ve bazı marketlerde ödeme için de geçerli.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Şirketler tarafından kiralanan ve çalışanlara tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemeleri, ücret ödemeleri gibi kabul edilir. Dolayısıyla konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajları buna göre hesaplanır. Kira bedelleri de bu koşullar içinde giderleştirilemez.
Giyim eşyasının KDV hariç bedeli gider veya maliyet olarak kaydedilir, KDV'si indirilir. Çünkü GVK'nun 27/2 nci maddesi, “HİZMET ERBABINA” işin icabı olarak kullandırılan giyim eşyasını içermektedir.
İşletme ile ilgili olmak şartıyla, bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar GVK'nun 40/6 ncı maddesine göre kazanç tespitinde gider olarak indirilebilecektir.
Şirket veya meslek mensuplarının kanunen veya ilgili yasal düzenlemeler gereği zorunlu olarak üye oldukları dernek, oda, mesleki örgüt gibi dernek niteliğinde sayılan kurumlara ödedikleri aidatların vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmasında bir sorun bulunmuyor.
Bu nedenle, sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider yazılacaktır.'' ibaresinden de anlaşılacağı üzere, fiilen ödenmesi koşuluyla, fiilen ödeme yapılan dönemde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Öğretmen elektronik bilet ücreti 7,09 liradan 10,74 liraya, Tam abonman (aylık akbil) ücreti 777 liradan 1177 liraya, Öğrenci abonman (aylık akbil) ücreti 140 liradan 212 liraya yükseldi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanıma sunulan ve başta şehir içi ulaşım (Marmaray, metro, otobüs, vapur, tramvay gibi) olmak üzere; market, otopark, sosyal tesisler gibi yerlerde ödeme yapılabilmesini sağlayan karttır.
İstanbulkart, otobüs, metro, metrobüs, teleferik, tramvay, deniz taşımacılığı ve İspark otoparkları başta olmak üzere toplam 10 bini aşkın noktada İstanbullulara ödeme kolaylığı sunan teknolojik bir ödeme kartı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri