2009
Sigaranın dışında; genetik geçiş, asbest, radon gazı, hava kirliliği de akciğer kanseri nedenlerindendir. Verem gibi bazı akciğer hastalıkları, akciğerlere radyoterapi uygulanması riski artırabilmektedir. İçme sularında yüksek düzeyde arsenik maddesi olması da önemli bir nedendir.
Hayvan deneylerinde kadmiyumun akciğer kanserine neden olduğu saptanmış, insanda bu konuda daha zayıf kanıtlar elde edilmiştir.
Uzun süreli nikele maruz kalınması insan üzerinde genotoksik etkileri ile kanser riskini arttırmakta. Özellikle bu kanserler içerisinde solunum, sindirim sistemi organları ve böbrek kanserlerini daha sık görmekteyiz. Nikelin kanser oluşturma riski 6 dğerli krom kadar yüksektir.
Akciğer kanserini artıran risk faktörleri şunlardır;
Hava kirliliği. Arsenik, radon gazı gibi bazı kimyasal maddelere nefes yolu ile maruz kalmak. Kömür, karbon vb kullanımı Uzun süreli seyreden kronik akciğer hastalıkları
İlgili 44 soru bulundu
İnsanda kanser yaptığı kesin olarak kanıtlanmış maddeler arasında; – asbest, aromatik aminler, benzen, krom, nikel gibi etkenler vardır.
Demir tozunun ve demir oksitlerinin tozlarının akciğerlerde depolanması sonucu ortaya çıkan bir pmonokonyoz türüdür. Demir, dünyada en yaygın olarak bulunan mineraldir. Bazı cevherlerde demir Silis ile birlikte bulunur. Bu durumda karışık toz maruziyeti olur, bu tabloya sidero--‐silikozis adı verilir.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Bu ağır metaller arsenik, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, cıva, manganez, nikel, kurşun, kalay ve titanyumdur. Ağır metaller, endüstriyel üretim veya kirlilikten kaynaklanan yoğunlaştırılmış ağır metal kaynaklarının içinde ve çevresinde havada, toprakta ve içme veya yer altı su kaynaklarında birikebilmektedir.
Bilim insanları "genomik kararsızlık" durumunun kanserojen maddelerin hücrelerde kötü huylu dönüşümlerde görüldüğünü belirterek, kesin bir dille alüminyumun göğüs kanserine neden olduğunu teyit etti.
Mesane kanserine ağırlıklı olarak β-naftilamin, anilin boyaları, alkilanilinler ve benzidinin neden olabileceği bildirilmiş, 1940'lı yıllarda özellikle boya işçilerinde ortaya çıkan mesane tümörleri için “anilin tümörleri” terimi kullanılmıştır.
Kadmiyum (Cd) periyodik cetvelin II B grubunda yer alan, gümüş beyazı renkte metal element. Doğada daha çok kadmiyum sülfür (CdS) biçiminde ve çinko cevherleri arasında bulunur. Çinko üretiminde yan ürün olarak ele geçer. Kimyasal özellikleri çinkoyla cıva arasındadır.
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Eğer 6 günlük bir tedavi programı için seyahat edecek iseniz kolaylıkla turist vizesi alarak Küba'ya gidebilirsiniz. Küba Vizesi 1 aylık olarak verilmektedir ve kişi ilgili ülkeye ayak bastığı tarihten itibaren vize süresi başlamaktadır. Bu nedenle herhangi bir sağlık vizesi almanıza gerek yoktur.
Akciğer kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Akciğer kanserlerinin en önemli nedeni tütün ve tütün ürünlerinin kullanımıdır. Bu nedenle hastalıktan korunmada en önemli faktör sigaraya başlamanın önlenmesi ve içenlerin de sigara kullanımını bırakmasıdır. Radyasyon maruziyetine karşı dikkatli olunmalıdır.
Kadmiyum ağır metali vücuttan böbrek ve karaciğer aracılığıyla atılmaktadır. Bu maddeyi atmak için böbrek ve karaciğer sağlığı korunmalıdır. Bakır da bir ağır metaldir ve en yaygın şekilde hava yoluyla vücuda bulaşır. Bakır zehirlenmesinin önüne geçmek için; tesisat borularının bakır olmamasına özen gösterilmelidir.
Şelasyon bedende biriken zehirli mineral ve metallerin atılması amacıyla yapılır. Demir,kurşun,kadmiyum,civa bu yöntemlerle atılabilir. Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) verilir. Çok kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko birlikte verilir.
Son olarak, susam yağının vücuttan ağır metallerin uzaklaştırılmasında önemli bir besin kaynağı olduğunu da hatırlatalım. Özellikle fazlaca ağır metal içeren dip balıklarını tükettiğinizde vücudunuza giren bu ağır metalleri uzaklaştırmak için ardından tahin yemek bu soruna çözüm açısından birebirdir.
Kandan Ağır Metal Testi Nasıl Yapılmaktadır? Kol bölgesinden küçük bir iğne yardımıyla kan örneği alınmaktadır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpü yardımıyla az miktarda kan örneği alınmaktadır. Ağır metal testleri öncesinde, bazı besinlerin tüketilmemesi gerekebilmektedir.
Hacamatın faydalarından başlıcaları şunlardır; ► Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır. ► Kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar.
Tozlar genellikle akciğer ve solunum sisteminde hasara yol açar; fakat bazı türleri kansere neden olabilir. Sağlığa zararlı tozların solunması ile bağlantılı başlıca hastalıklar: İyi huylu pnömokonyoz.
Alveollere ulaşıp birikim yapan tozların neden olduğu akciğer hastalıklarına “pnömokonyoz” adı verilmektedir [9]. Pnömokonyozlar hastalığa neden olan tozun cinsine göre adlandırılmakta, kuvars tozuna maruziyet sonucu silikozis, asbest tozuna maruziyet sonucu asbestoz, demir tozuna maruziyet ile sideroz olarak ...
Akciğerlere solunum yoluyla girip orada biriken çeşitli inorganik tozların neden olduğu hastalıkların tümü pnömokonyoz adı altında toplanmaktadır. Pnömokonyoz terimi Yunanca pneumon (akciğer) ve konis (toz) kelimelerinin birleşimidir (Vidinel, 1981).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri