Harcı kalıp içerisine dökmeden önce kelepçe bölümünü tabana tam oturacak şekilde yerleştirerek kalıbı sabit bir forma getirmeniz gerekir. Kek piştikten sonra belirli bir süre kekin ve kalıbın oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra kelepçeyi açarak keki sunuma hazır hale getirebilirsiniz.
Sızdırmaz özelliği ile bilinen kelepçeli kek kalıplarının alınması önerilir. Ayarlanabilir kelepçesi yardımıyla ayrılan bölmelere sahip olduğundan bu ürünlerin sızdırmaz özelliği ekstra önem kazanır.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
Demir döküm kek kalıpları
Evet, demir döküm kullanması oldukça hassas mutfak gereçlerinden ve oldukça da pahalı. Ancak ısıyı doğru dağıtması açısından demir döküm kek kalıpları tek kelimeyle harika işler çıkarıyor. Kekinizin içinin pişmemesi gibi bir sorunu olmuyor.
Kelepçeli Kalıpta Zebra Kek Nasıl Yapılır? Süt ve yumurta gibi kek malzemelerinin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Keki fırına attıktan sonra yarım saat fırının kapağını açmamalısınız. Yaklaşık 30-40 dakikalık sürenin sonunda bir kürdan batırarak kekin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Metal Kek Kalıpları Nasıl Kullanılır? Metal kek kalıbı içerisine kek harcı dökülmeden önce iç kısmın iyi bir şekilde yağlanması gerekir. Kalıbın boyutu geniş olduğu takdirde içerisine yağlı kağıt da yerleştirebilirsiniz. Metal kek kalıpları silikon ve kağıtlara nazaran daha uzun sürede oda sıcaklığına gelir.
İlk olarak kaliteli ve sağlıklı materyal kullanılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Daha sonra kalıbın yanmayan ve yapışmayan özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Son olarak ise kek kalıbının boyutu ve şekline karar vermelisiniz.
Kek harcını kalıba dökmeden önce yapışma olmaması için kalıbı iyice yağlamalısınız. Daha uzun süre kullanmanız açısından yağlı kağıt kullanmayı tercih edebilirsiniz. Alt tabanının genişliğinde ve şeklinde keseceğiniz yağlı kağıdı kek kalıbının zeminine yerleştirmek hamurun kalıptan dağılmadan çıkmasına yardımcı olur.
- Keki kalıptan aldıktan sonra içerisine beyaz veya elma sirkesini dökünüz ve bekletiniz. Süngerin bir ucunu lekenin kolay çıkıp çıkmadığını kontrol edip ondan sonra bulaşık deterjanıyla köpürterek derinlemesine bir temizleme gerçekleştiriniz.
Yani yağlamadığınız takdirde muffinlerinizi kalıptan çıkaramıyorsanız her seferinde yağlayarak kullanabilirsiniz. Ancak herhangi bir kaplaması olmayan metal kalıpları her seferinde yağlamalısınız.
Elif Semiz Bağcıoğlu tarafından 6 yıl önce sorulmuştur. Kek kalıptan çıkmazsa, altına ıslak bir havlu koyup bekletin ve çıkarmayı deneyin. Kekinizin kalıptan çıkartırken dağılmaması için, oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
Oda sıcaklığına gelmiş tereyağı yardımıyla kalıbızın tüm iç kısmını güzelce yağlayın. Ardından kalıbınızı güzelce unlayın. Unlarken dikkat etmeniz gereken nokta fazla unları silkelemek. Silkeleyin ki kek pişerken unlar tabanına yapışmasın ve tadını bozmasın.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Teflon kek kalıbı modelleri de granit olanlar gibi yapışma yapmadığından sıklıkla tercih edilir. Silikon kek kalıbı modelleri eğilip bükülebilmesi ile bilinir.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün. Un, yiyeceklerinizin yapışmaması için önemli bir adımdır.
Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
kek kalıbını bir peçete yardımıyla yağlayıp hamuru daha sonra koyun. keki fırından aldıktan sonra 10 ya da 15 dakika ıslak bir bezle sarın kekin kolayca çıktığını göreceksiniz. Kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbın orta kısmına ince uzun bir alimünyum folyo koyarsanız kek bozulmadan çıkar.
Yumurta ve şekeri bir kabın içinde beyazlaşana kadar çırpalım. Vanilya, kabartma tozu, yoğurt ve sıvı yağı ekleyip karıştırmaya devam edelim daha sonra unu yavaş yavaş ekleyip kek kıvamını elde ediyoruz. Yağlanmış folyo kalıba harcı aktarıyoruz 180 derece de alt-üst pişirmesi olan fırında 30 dk pişiriyoruz.
Eğer kekinizin bir tarafı çatlıyor, diğer tarafı çatlamıyorsa fırınınız eşit şekilde ısıtmıyor demektir. Keki fırına koyduktan 20-25 dk. sonra kekinizi çevirmelisiniz. Tepside pişen keklerde kek hamuru daha geniş alana yayılmış ve daha ince olduğu için kek kalıbında pişen kekler gibi çatlamaz.
Isıyı tüm bölgelere eşit dağıtma özelliği olan döküm kalıplarla kekleriniz daha eşit pişebilir. Özellikle ekmek gibi kıvamı yoğun bir harcınız varsa döküm kalıplar kullanmak her noktanın aynı kıvamda olması açısından ideal olacaktır.
Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri