Akciğer nodülü genellikle belirti vermez ve sıklıkla rastgele olarak tespit edilebilir. Akciğer nodülü olan kişilerde genellikle öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma veya göğüste ağrı gibi belirtiler olmayabilir.
Akciğer Nodülleri Belirtileri
Zararsız olan bu nodüller genel olarak akciğer taraması esnasında tesadüfen tespit edilir. Ayrıca yara izi sonucu oluşan enfeksiyon, şiddetli öksürük ya da kanlı balgam çıkarmak, akciğer nodüllerinin basit belirtileri arasında yer almaktadır.
Eğer nodül çapı 8-20 mm arasında ise kanser riski %18
Hastanın eski tomografisi var ise istenmeli ve karşılaştırma yapıp büyüyüp büyümediği tespit edilmelidir. Eğer eski tomografi ile karşılaştırmada %25 'den fazla bir büyüme var ise kanser riski yüksektir.
Akciğer nodülleri, akciğer grafisinde veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında görülebilen yuvarlak, beyaz noktalar (küçük dokular) olarak görülen, 3 cm'den küçük kitleleridir. Akciğer nodülleri genellikle iyi huylu oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmezler.
İlgili 42 soru bulundu
Akciğer nodülü, akciğerde yerleşen çapı 4 cm'den küçük olan geçirilmiş bir enfeksiyon sonrası kalan bir kalıntı, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır.
Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Akciğer nodülü, halk arasında leke olarak nitelendirilen 3cm. çapa kadar olan lezyonlara verilen genel isimdir. Bu nodüller basit bir akciğer enfeksiyonu sonucu kalan sekel, erken bir akciğer kanseri, vasküler bir lezyon,iyi huylu tümör veya metastaz da olabilir.
Her akciğer nodülünün ameliyat edilmesine gerek yoktur. Akciğer nodüllerinin ameliyat edilip edilmeyeceği yapılan tetkikler sonucu belirlenmektedir. Eğer nodül; 6 mm'den küçük, şekli düzgün, büyüme göstermemişse ve genç bir hastada ise ameliyat edilmesine gerek olmayabilmektedir.
Akciğerlerinde nodül bulunan kişilerin aklına en kötü senaryo gelse de akciğerlerde oluşan tüm nodüller kişide kanser olduğu anlamına gelmez.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Nodül 1 cm'in üzerinde ise kanser ihtimali arttığı için ya radyolojik/cerrahi biyopsi, ya da yakın takip gerekiyor. En ufak bir şüphede ameliyat ile çıkarmak hayat kurtarıcı oluyor. Akciğerler, vücuttaki tüm kanın içinden geçtiği narin organlar.
Ancak yine de doktor tarafından yapılan kontrol ve taramalar ile nodüllerin boyutu veya şekli düzenli olarak izlenmeli ve takip edilmelidir. Akciğer nodüllerinin bazılarında büyüme ve şekil bozukluğu meydana gelebilir.
Cevap: Genellikle belirti vermezler ve tesadüfen tespit edilirler. Ancak bazen öksürük, göğüs ağrısı, balgam, kan tükürme, nefes darlığı, hırıltılı solunum, ateş, iştahsızlık ve halsizlik olabilir.
Ki bu süre genellikle ortalama 2 yıldır; Görüldükten sonra ilk kontrol 3-6. ayda, sonra 1.yılda kontrol yapılır ve son izlem 2.yılın sonunda yapılır. Eğer bu süre içinde nodülde kötü yönde bir değişiklik oluşmazsa ya da küçülür/kaybolursa nodülün peşi bırakılır; kafadan silinir.
Göğüs ağrısı
Akciğer enfeksiyonuna bağlı olarak meydana gelen göğüs ağrıları genelde keskin veya bıçak saplanır gibi bir his verir. Bununla birlikte öksürme esnasında veya derin nefes alırken de şiddeti artabilir.
Bazı durumlarda 10 ila 15 santimetre büyüklüğüne kadar erişebilen büller, iltihaplandıkları veya yırtıldıkları durumlarda kişinin akciğer fonksiyonlarını bozar.
Akciğer kanserine bağlı sırt ağrısı, kas ağrısı gibi yaygın olabilir veya sıkışmış bir sinir gibi keskin olabilir. Böbreküstü bezi tutulumu olan kişiler bazen sırtlarının bir tarafında “böbrek ağrısından” şikayet edebilir veya kendilerini “böbrekleri yumruklanmış” gibi bir duygu ile tarif edebilirler.
Akciğere iyi gelen ve akciğerde meydana gelen nodüllerin yok olmasında etkili olan başlıca yiyecekler; Su: Sağlıklı bir akciğer için bol su içmek çok önemlidir. Kuru akciğerler, kolay tahriş olabilir. Bu nedenle günde 6 ila 8 bardak su tüketmek gerekir.
Çoğunlukla üst solumun yolu vasıtasıyla insan vücuduna giren ve akciğerlere yerleşen mikroplar sebebiyle ortaya çıkar. Akciğerde leke sağlık probleminin en tehlikeli olduğu durum ise mantar yahut kanser gibi rahatsızlıkların belirtisi de olabilmesi özelliği taşımasıdır.
Nefes alış verişi sırasında hırıltı. Yutkunmada güçlük çekilmesi, Geceleri kesilmeyen öksürük nöbetleri, Boyun alt kısmında görülen şişlik, Vücut hareketlerinin kısıtlanması, hareket ederken çabuk yorulma, Tükürükte kan görülmesi, İştahsızlık ve geçmeyen boğaz ağrıları en bilinen belirtiler arasındadır.
Akciğer İyi Huylu Tümör
Akciğerin doğuştan veya sonradan oluşan tümörleridir. Hastada çoğunlukla tesadüfen saptanırlar. Şikayetleri çok azdır. Çekilen bir akciğer grafisinde tespit edilebilirler.
Tiroid nodüllerinin pek çoğu herhangi bir şikayete neden olmaz. Bazı hastalar yutma güçlüğü, ya da boyunda dolgunluk hissi, ağrı ya da boyunda basınç hissi tarif edebilirler. Nadir de olsa bazı hastalar aynaya bakltıklarında boyunlarında şişlik görebilirler.
Tiroid Nodülü İlaçla Tedavi Edilir mi? Nodüler guatr tedavisinde klasik yöntem olarak bilinen ilaç tedavisi uygulanmaktadır ve bunun yanı sıra ameliyat ve radyoaktif iyot tedavileri de yapılabilir.
Ultrason sırasında nodülün masum olduğu anlaşılır ise bir yıl sonra tiroid ultrasonu ile takibi yapılmaktadır. Ancak nodülün boyutu üç cm, düzensiz, çevre dokular ile ilişkileri temiz değilse, nodül içinde aşırı kan ve kaotik kan akımı varsa bu gibi durumlar tehlikelidir. Böyle nodüllerin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri