Ticari fatura, proforma fatura, tasdikli fatura, navlun faturası, çeki listesi, spesifikasyon belgesi, koli ambalaj listesi, menşe şahadetnamesi ve gözetim belgesi gibi belgeler, dış ticaret ticari belgeleri olarak adlandırılmaktadır.
En çok kullanılan ticari belgeler, fatura, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura, makbuz ayrıntılı olarak incelenir. Ayrıca menkul kıymetler, hisse senedi, tahvil, bono, çek, poliçe, repo, hazine bonoları, devlet tahvilleri, finansman bonoları incelenir. Bu belgelerin uygulamaları yaptırılır.
Bunlar; 1. Ticari Belgeler (Commercial Documents) : Faturalar, çeki listesi, koli listesi, imalatçı analiz belgesi, kontrol-gözetim belgesi, gemi ölçü raporu.
Ticari defterlere kayıtta esas olan ticari belgeler ise Maliye Bakanlığının anlaşma yaptığı matbaalardan temin edilebildiği gibi noter tasdiki sureti ile de temin edilebilir.
Ticari fatura, uluslararası ticarette kullanılan en temel belgelerden birisi olup ihracatçı tarafından düzenlenmektedir. Fatura: satılan bir malın niteliği, ölçüsü ile birim satış fiyatını ve toplam bedeli gösteren bir belge olmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Fatura Yerine Geçen Belgeler
Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Ticari belgeler satış işlemine dair geniş ve detaylı bilgiler içeren belgeler olarak tanımlanabilir. e-Fatura başta olmak üzere birçok fatura türü ticari belge statüsünde yer alır. Dış ticaret işlemlerinde ticari belgeler yaygın olarak kullanılır.
Anonim şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Damga vergisi defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Pay defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri. Limited şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Pay defteri, Envanter Defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.
Ticari fatura, proforma fatura, tasdikli fatura, navlun faturası, çeki listesi, spesifikasyon belgesi, koli ambalaj listesi, menşe şahadetnamesi ve gözetim belgesi gibi belgeler, dış ticaret ticari belgeleri olarak adlandırılmaktadır.
Kıymetli Evrak Türleri:
Poliçe, çek, bono, tahvil. Anonim ve paylı komandit şirketlerde pay senetleri ve ilmühaberler. Makbuz senedi, varant, konşimento, ipotekli borç senedi, irat senedi, rehinli tahvilat.
Geliş türüne göre evraklar;
1 Normal posta ile gelen evraklar 2 Taahhütlü ve iadeli taahhütlü evraklar 3- Elden getirilen evraklar 4- Kurye ve kargo ile gelen evraklar 5- Bilişim teknolojileri kanallarıyla gelen evraklar (e- mail, faks vs.).
Bir poliçenin, ciro edilen kişiye ödenmesi amacıyla yazılan emir olan ordino, dış ticarette de belli anlamlara gelir. Dış ticarette ordino, bir tüccarın gümrükteki mallarını teslim alabilmesi için taşıyıcı firmadan aldığı havaledir. Bu havale yük konşimentosu karşılığında alınır.
gazete yazıları, e-mailler, raporlar, kitaplar, dergiler, anılar, inceleme yazıları, yazılı ilanlar, notlar vb. yazılı iletişim araçları kullanılmaktadır.
Maddesi'nde sözü edildiği şekilde) fatura, vergi mükellefi olan, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler tarafından düzenlenmektedir. Faturanın belli bir şekli (Vergi Usul Yasası Md. 230) bulunmaktadır.
Muhasebe bilgi sisteminin ilk önemli girdisi, işletmelerde ortaya çıkan ekonomik faaliyetlere ilişkin iddiaların kanıtı olan belgelerdir. Ekonomik olayların parasal, parasal olmayan yönlerine ait bilgileri içeren ve ispat edici özellikleri olan unsurlara belge denir.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmek için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgeye yetki belgesi denir. Bu belge Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilir.
Vergi Usul Kanunu'na göre defter tutması gereken mükellefler, ticaret ve sanat erbabı, ticaret şirketleri, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, serbest meslek erbabı ve çiftçilerdir.
Tacirler, tuttukları ticari defterler sayesinde işletmelerinin ve kendilerinin tüm mali durumlarını, alacaklarını, borçlarını vb. durumları takip edebilir ve doğru kararları zamanında ve yerinde alabilir. Bunun yanı sıra ticari defter tutmak tacirler için bir kamu görevidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri