Diğer yörelerimizde de mavru (Akseki-Antalya), tadım, tahru (Kemaliye-Erzincan), tatari, tahri, tetere, teteni, tetirli, tetre, tertri, tirimli (Çoruh), tutum, tutuba (Borçka-Artvin) adlarıyla da anılmaktadır (9). Sumak bitkisi doğada kendiliğinden yetişen 4 metreye kadar uzayabilen çalı veya ağaç formundadır.
Sumak, sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür.
En Tatlı Ekşi Sumak Ekşisi
Latince adı Rhus Coriaria olan sumak, ülkemizde “boyacı sumağı” olarak da bilinir. Arap Yarımadasının kuzeyinde, Hindistan, Güney Avrupa ve Anadolu'da yetişen sumak bitkisinin yaprakları yaz aylarında toplanır ve demetler halinde kurumaya bırakılır.
Antep fıstığı familyasından olan sumak bitkisinden yapılan sumak ekşisi, kıvamlı bir sostur. Özellikle etli yemeklerde kullanıldığında yemeklerin lezzetini artırıcı bir özelliği de bulunan bu ekşi sıvı sayesinde başka baharatlara yemeğinizde fazla yer vermeseniz de enfes yemekler yapabilirsiniz.
"Sumak Türkiye'de ve dünyada oldukça tüketilen bir baharat çeşididir. Oldukça özel olan bu bahar özellikle vücut için son derece faydalıdır. Kalp krizini önleyen, vücutta ödem oluşmasını engelleyen bu baharat özellikle Ege Bölgesinde sıkça bulunan bir baharat türüdür.
İlgili 35 soru bulundu
Karaman'ın kuzeyindeki sönmüş volkanik Karadağ'da yetişen sofraların vazgeçilmez baharatlarından sumak, dağ çevresindeki Madenşehri ve Üçkuyu köylüleri için ek gelir kaynağı oluşturuyor.
Sumak bitkisi ülkemizde Doğu Anadolu dışındaki tüm bölgelerde yetişir. Ana vatanı Arap Yarımadası olan sumak, Güney Avrupa'da ve Hindistan'da da yetiştirilir. Eğer bulunduğun ilkim çok soğuk ya da kurak değilse şefim, sen de balkonunda ya da bahçende uygun koşulları sağladığında sumak bitkisi yetiştirebilirsin.
Maraş Sıvı Sumak Ekşi Akıtı, Maraş yöresindeki yaylalarda yetişen sumak tohumları toplanıp bu tohumlarda bulunan ekşi aroma suyla çıkartılır. Çıkan ekşi su belirli ısıda kıvam oluşuncaya kadar kaynatılır ve böylece sıvı sumak ekşi akıtı elde edilir.
Sumak, antep fıstığı ailesine dahil olan bir bitkidir. Sumak baharatı, bu bitkinin kırmızı renkli çekirdek yapıdaki çiçeklerinin öğütülmesi sonucunda oluşur. Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
En lezzetli sumaklar, yüksek bölgelerde ve taşlı topraklarda yetişir. Yaygın olarak görüldüğü yerler: İtalya'nın Sicilya bölgesi,Türkiye'nin orta batısı ve İran'ın bir bölümüdür. Sapı, yaprağı ve meyvesi türlü şekllerde kullanılan bu baharat, mutfaklarda da kendine önemli bir yer bulmuştur.
Sumak; sumak ağacı olarak da adlandırılan Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir tür baharattır. Meyveleri kırmızı renkte ve küresel biçimde olan bu bitki ekşi bir lezzete sahiptir. Sumak ağacı olarak da tanımlanan bitki çalı görünümündedir.
Sumak, Anadolu, Arap yarımadasının kuzeyinde, Hindistan ve Güney Avrupa'da yetişiyor. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişiyor. Karaman'ın kuzeyinde sönmüş volkanik Karadağ'da endemik bir sumak türü var. Bu sumağı köylüler yüzlerce yıldır kendi kullanımları için topluyorlar.
Sumak, hazırlanışı sırasında içine tuz eklenerek elde edilen bir baharattır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması önerilir. Hassas bünyeye sahip veya alerjisi olan kişilerin doktora başvurmadan tüketmemesi önerilir. Sumak, aşırı tüketilirse ciltte yanma, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur.
" Sumak baharatı" olarak bilinen baharat bu ağacın meyvesinden elde edilir. Çalı görünümlü bu bitki kışın yapraklarını döker. Sumak ağacının yaprakları uzun, sivri ve tüylüdür. Sumak ağacı meyvesinin rengi sonbaharda olgunlaşır ve kızıl renge dönüşür.
Arapça smḳ kökünden gelen summāḳ سمّاق "koyu kırmızı tohumları baharat ve boya hammaddesi olarak kullanılan bir bitki, rhus" sözcüğünden alıntıdır.
Sumak (Rhus coriaria L.), Türkiye'de baharat ve tıbbi bitki olarak yaygın olarak kullanılan en önemli bitki türlerinden biridir.
👉🏼Kanserle mücadele eder:Bazı araştırmalarda sumak bitkisinin kanser karşıtı özellikler sergilediği görülmüştür.Yine yapılan başka bir çalışmaya göre ise, sumak özü kemoterapötik ilaç ile birlikte kullanılır. Meme kanserinin tedavisi sırasında sağlıklı hücreleri koruduğuna inanılmaktadır.
Leğene sumakların üzeri kapanacak kadar su ekleyin ve bekleyin. Sumaklar ekşisini suya vermeye başlayacaktır. Ardından ekşi suyu süzerek sumakları başka bir leğene alın ve üzerine yeniden su ekleyin. Sumakların iyice ekşi özü çıkması lazım, bu yüzden bu işlemi 2 ya da 3 kez tekrarlamanız gerekiyor.
Sumak Sıkça Sorulan Sorular
%23 indirimle İpek Değirmen Baharat Öğütülmüş Toz Sumak Piyaz Tarifinize Özel 1 KG 124 TL'ye, %43 indirimle Itır Baharat 100 gr Sumak 16 TL'ye, %7 indirimle Organik Bitkim 500 gr Tane Sumak 134 TL'ye, %7 indirimle Organik Bitkim 250 gr Tane Sumak 102 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler.
Sumak, bağışıklığı güçlendirmeye destek olur. İdrar söktüren bir özelliği bulunan sumak, şeker hastalığı ve obezite adına oldukça etkilidir. Solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
Kalp hastalıklarına ve vücutta ödem oluşumuna karşı etkisi ile tanınan sumak baharatı, ülkemizde de yetiştiriliyor. Sumak bitkisine, ülkemizin birçok kıyısında, kayalık arazilerde, hatta şehir merkezlerinde rastlamak mümkün.
3 metre yüksekliğe erişebilen, kış aylarında yaprak döken ya da her mevsim yeşil kalabilen, çiçekleri sarımtırak yeşil, yaprakları ise koyu kırmızı renkte olan çalı tipi bir ağaç türüdür. Sumak ağacı, antepfıstığıgiller familyasındandır ve bir çoğu zehirli olan 150 kadar türü bulunmaktadır.
– Sumak tohumları akciğer enfeksiyonuna ve buna neden olan mantara karşı etkilidir. – Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. – Eklem hastalıklarına iyi gelir. – Sindirimi düzenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri