Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m'den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.
Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'sini gerçekleşmiştir.
Yaklaşık 400.000 ton soğuk hava depolama kapasitesiyle Isparta Türkiye'de ilk sırada yer almaktadır. İlimizde elma üretimiyle ilgili kayıtlı 8884 çiftçimiz bulunmakta, elma üretimimizin İlimiz ekonomisine katkısı gayri safi üretim değeri olarak 2014 yılında 723 milyon TL civarında olmuştur.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
İlgili 29 soru bulundu
Elma Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları -35 derece ile –40 dereceye, açmış çiçekler –2 derece, küçük meyveler ise –1 derece ile –2 dereceye kadar dayanırlar.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor.
Elmanın bugünkü kilogram satış fiyatı ise 75 krş ile 1,25 krş arasında değişiyor. Yaklaşık 300'e yakın ağaç alan bir dönüm araziden yıllık 7 bin TL gelir elde edilmesi mümkün. Yıllık işletme gideri ise dönüm başına yaklaşık 1 bin TL. Bu noktada 6 bin TL'lik bir kazanç söz konusu.
Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur. Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.
Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinin yüksek rakımlı yerlerinde yetiştiriciliği yapılır.
Gümüşhane'de yetişen bu elmanın çok önemli bir özelliği var. Geçmişi de uzun yıllara dayanan bu elma çeşidi için 100'ün üzerinde tez hazırlandığı da biliniyor.
Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.
Pink Lady Elma çeşidi Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimi iyi olan bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir.
Ardahan'ın Posof ilçesinde endemik bir tür olarak yetiştirilen 'içi dışı kırmızı elma', Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Amasya Misket Elmasının meyveleri orta büyüklükte, karın tarafı genişçe, kabuğu ince, sert, mumlu, güneş gören kısımlar koyu-parlak, diğer kısımlar açık kırmızı ve yer yer parlak yeşil zemin rengi gözükmektedir. Meyve eti hafif yeşilimtrak-beyaz, tatlı, sulu, gevrek dokuludur.
Sulama : Elma ağaçları saçak kök sistemine sahip olduklarından dolayı diğer bir çok meyve türüne göre daha fazla su ister ve yüksek nemden hoşlanırlar.
Elma Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen 1 adet klasik elma ağacı 150 kilo, bodur anaç elma ağacı 30 kilo, yarı bodur elma ağacı ise 80-120 kilo elma vermektedir.
Klasik elma bahçelerinden dönüme ortalama 1-2 ton ürün alınırken; modern sistemde 6-8 ton ürün alınabilmektedir.
Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500'ü aşmakta olup, Türkiye' de ise bu sayı 500' ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Elmanın rengine göz atın: Renk, en iyi gösterge olmasa da, elmayı seçerken yardımcı olabilir. Tam renkli elmalar bol miktarda güneş ışığını emerek güzel tatlar sunarlar. Elmayı koklayın: Taze, kaliteli bir elma hoş bir aromaya sahip olmalıdır. Satın almadan önce mutlaka koklayın.
Rusların sınır kalesi olarak kurduğu kent, 1998'de Çin'in etkisinden uzaklaşmak için başkent olma unvanını, ülkenin ortasındaki daha korunaklı Astana'ya kaptırmış. Başkent Astana olsa da kültürel ve ticari başkent halen Almatı. Elma'nın Orta Asya'daki anavatanı olan Almatı ismi, Alma Ata'dan geliyor.
Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen, genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum.
✓ İştahsızlığın ve tembel bağırsakların en iyi dostudur. ✓ Sindirim sistemini düzenler ✓ Böbrek taşlarını düşürmede yardımcı olur. ✓ Tansiyonu düşürmede yardımcı olur. ✓ Nefes darlığına iyi gelir. ✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri