Akıllının zıt anlamlısı olan sersem kelimesi sersemlemek şeklinde fiil olarak da kullanılır. Örnek Cümle: Sersem sersem konuşup benim canımı sıkma. Akıllının zıt anlamı olan diğer kelimeler şu şekilde sıralanabilir: Bön, Alık, Ebleh ve Şapşal.
Akıllı kelimesinin zıt anlamı olan bir sözcük yoktur. Akıllı kelimesinin karşıt anlamlısı olarak çoğunlukla “aptal", "budala", "sersem", "ahmak” ve "akılsız" sözcükleri kullanılmaktadır.
Bu bilgilere bakarak akıllı sözcüğünün zıt anlamlıları ise 'aptal, budala, ahmak, sersem' sözcükleridir.
Delinin Zıt Anlamı Olan Kelimeler: 1- Akıllı: ''Akıllı uslu'' ikilemesinde de geçen akıllı sözcüğü, hem deli hem de aptal kelimeleri ile zıt anlamlıdır.
Açıklama: Akıllının zıt anlamlısı deli, apt*l şeklindedir.
İlgili 21 soru bulundu
Akıllının Eş Anlamı İle Örnek Cümleler (TDK)
Eş anlamlı yani aynı anlama gelen kelimeler asıl kelimenin yerine kullanılabilir. Akıllı kelimesiyle eş anlamlı olan kelimeler: 'Zeki, ihtiyatlı, uslu, tedbirli ve fikirli gibi kelimeler akıllı kelimesinin yerine kullanılabilir.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Akıl kelimesinin eş anlamlısı bellek, us, beyin, hatıra, kanı kelimeleridir.
CEVAP: Akıl ve fikir kelimesi eş anlamlı değildir: Çünkü akıl bir canlıya verilmiş onu kontrol etmesi için ve onu bilinçli olarak iyi amaçlar için kullanılan beyinde yer alan birşeydir.
Çalışkan zıt anlamlısı tembel kelimesi olmaktadır. Tembel çalışmayan ve çalışmak istemeyen kişileri betimleyen bir özelliktir.
Zıt kelimesi Türkçemizde sık bir şekilde karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Zıt kelimesi dilimize Arap dilinden geçmiştir. Zıt kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre anlamı şu şekildedir; Karşıt, ters.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Başa gelen olay ya da kişilerden korkma durumu olarak ifade edilen ve sıfat olarak bilinen korkak zıt anlamlısı; cesur, bahadır, dilaver ve gözü pek sözcükleridir. Bu sözcükler; korkak zıt anlamlısı olarak kullanılmakla birlikte hem cümle içerisinde hem de tek başlarına bir anlam ifade edebilirler.
Eş anlamlı kelimeler aynı anlam barındırdığı için birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Barış kelimesinin yakın anlamı ve eş anlamı ise sulh, hazar, musalaha kelimeleridir.
Zayıf kelimesinin zıt anlamlıları 'şişman, güçlü, kuvvetli' kelimeleridir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir.
Akıl kelimesinin eş anlamlısı nedir? Sorusunu birlikte yanıtlayalım: Akıl kelimesinin eş anlamlısı: us, bellek, zeka kelimeleridir.
Us kelimesinin Türkçe karşılık olarak eş anlamlı sözcüğü akıldır. Akıl kelimesi ile us sözcüğü aynı anlam üzerinden günlük yaşamda kullanma imkanı verir.
Eski Türkçe bir sözcük olan us, akıl ve zihin kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Arapçada 'akıl' sözcüğünün kökü olan 'ikâl'; 'somut olarak nesneleri birbirine bağlamak' anlamına geliyor. Bu kökten çıkan bir dal olan 'akıl' sözcüğü ise 'nesneler arasındaki bağlantıyı so- mut olarak değil de düşünsel olarak kurmak' anlamına gelmekte.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri