Katarakt ameliyatında acı yoktur. Damlayla uyuşturuyoruz ayrıca bir damardan ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar veriyoruz. Ben bu yöntemi uyguluyorum. Dolayısıyla hiçbir şekilde ağrı hissedilmiyor ve çok rahat neşeli bir şekilde ameliyat bitiyor.
Multifokal Göz İçi Lens (Akıllı Mercek) Ameliyatı sonrası göz ne kadar kapalı kalır ve günlük yaşama ne zaman dönülür? Ameliyat sonrası göz bir gece kapalı kalır ertesi gün göz pansumanı yapılır ve göz açılır. Tamamen iyileşme ortalama 3-7 gün arasında değişir.
Sadece gözlüklerin atılması amaçlı bu ameliyatların yapılması durumunda ise özellikle yüksek miyop hastalarında sıradan katarakt ameliyatlarına göre daha fazla retina dekolmanı ve koroid kanaması gibi komplikasyonlarla karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu durumlar, hasta ile mutlaka konuşulmalıdır.
Akıllı lens ameliyatı damla anestezisi ile yapılır. Tecrübeli ellerde 7-8 dakika kadar süren bir işlemdir. Ağrısız bir işlemdir. Ameliyat sonrası hasta kalkıp evine gidebilir, ertesi sabaha kadar gözün bandajlı kalması uygun olur.
Katarakt ameliyatı genelde ağrısız bir ameliyattır.
İlgili 43 soru bulundu
Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea ödemi oluşur, buda bir iki gün görme bulanıklığı yapabilir. Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir.
Bazı katarakt ameliyatı türleri dikiş gerektirirken bazıları gerektirmez. Operasyon sonunda göz koruyucu bir bant ile kapatılır.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanmaz? Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
Akıllı lens ameliyatları SGK kapsamında değildir ve bu sebeple sigorta karşılamamaktadır. Pek çok hasta bu durumda özel hastaneleri tercih ederek akıllı lens ameliyatı yaptırabilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için hastanenizle temas kurmanızı tavsiye ederiz.
Akıllı Lensler ömürlüktür ve kalıcıdır, kontakt lensler gibi tak-çıkar olayı bulunmamaktadır. Göz doktorları tarafından göz içine yerleştirilen lensler ömür boyu kullanılır.
Evet akıllı lensler kalıcıdır. Göz içi mercekler ile hastanın göz numarası sabitlenir. Bu mercekler göze bir kere yerleştirildikten sonra hasta bu lensleri ömrünün sonuna kadar kullanabilmektedir. Yani hastanın yaşına bağlı olarak bu merceklerde herhangi bir deformasyon söz konusu değildir.
Akıll Lensler Takıldıktan Sonra Değiştirilebilir mi? Tıbbi bir hastalık olmadıkça göz içi lenslerin tekrar değiştirilmesi önerilmez.
Akıllı Lens Kimlere Takılır? Kişi kataraktı varsa ve katarakt ameliyatı sonrası hem uzak hem de yakını gözlüksüz görmek istiyorsa Akıllı Lens ilk tercihtir. Uzun yıllardır aslında katarakt ameliyatları sonrası uzak yakın mercekler göz içine takılmaktaydı.
Akıllı Lenslerin (göz içi lens) kullanım ömrü ne kadardır? Akıllı Lensler (göz içi lens) ömürlük lenslerdir. Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
Akıllı lens ameliyatı yapan hastaneler tarafından hastalara önerilenler; dinlenmesi, ağır fiziksel aktivitelerden uzak durması, araç kullanmaması, bandajlar açıldıktan hemen sonra su ile temastan kaçınılması, dışarı çıkılması gerekiyorsa güneş gözlüğü kullanması, havuz ve denize girilmemesidir.
Ameliyatlı göz, su ve sabunla temas etmemelidir. Boyundan aşağı duş alabilirsiniz. Bu nedenle ilk 1 (bir) hafta göze su teması olmamalıdır. Saçınızı kuaför usulü geriye doğru yıkayabilirsiniz.
Akıllı lens tanımı temelde uzak, orta ve yakında gözlüksüz görme sağlayan, göz içine konulan akrilik lensler için kullanılır. Bunların hepsi zaten ömürlük akıllı lenstir, kalıcı akıllı lenstir.
KİMLER AKILLI LENS ADAYIDIR? Teknolojinin gelişmesi Akıllı Lensleri uyguladığımız yaş grubunu da genişletmiştir. En önemli adaylar yakın ve uzak görüş için gözlük kullanmak istemeyen 40 yaş üstü hastalardır. İkinci grup katarakt sebebi ile az gören bireylerdir.
Akıllı lensler için erken yaşlarda takılmayacağını belirtmiştik. Çünkü en az iki açıdan (yakın ve uzak) görme bozukluğunuzun olması gerekiyor. Ancak yine de en erken takılabilecek yaş sorulduğunda buna 45 yaş yanıtını verebiliriz. Orta yaş olarak geçen 45 yaş ve üzeri kişilerin ihtiyacı halinde akıllı lens takılabilir.
Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler. Uygun olmayan gözlere takılmaları durumunda hastaya faydadan çok zarar verebilmektedirler.
Çocuklarda Akıllı Göz İçi Merceği Ameliyatı
Çocuk katarakt cerrahisinde akıllı göz içi merceği takılması henüz çok yeni bir uygulama olup, bu konuda cerrahlar arasında ortak bir görüş yoktur. Çok odaklı akıllı mercekler yakın görmeyi de gözlük olmadan sağlayabildiği için göz tembelliğine karşı koruyucu olabilir.
Akıllı lens ameliyatı sırasında hastanın gözü damla ile uyuşturulur ve operasyon sırasında hasta ağrı ya da acı hissetmez. Her bir göz için yaklaşık 5-10 dakikada işlem tamamlanır ve aynı gün içerisinde yalnızca tek göze akıllı lens takılabilir.
Katarakt ameliyatı tecrübeli hekimlerin ellerinde genellikle zor bir ameliyat değildir. Katarakt ameliyatı konusunda deneyimsiz hekimlerin ellerinde ise riskleri yüksek bir ameliyattır. Katarakt ameliyatı deneyimli ellerde 10-15 dakika kadar sürer. Deneyimsiz ellerde ise 1-2 saat kadar uzun sürebilir.
İlk 2 günden sonraki günlerde dışarı çıkacağınız zaman koruyucu olarak güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Gece uyurken ise ilk 2 hafta mutlaka koruyucu kapağı takmanız gerekmektedir.
mi? Katarakt ameliyatı her iki göze uygulanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri