Şaheser sözcüğünün yerine kullanılabilen başeser kelimesi bitişik olarak yazılır. Başeser TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'nun bitişik olarak yazılması gereken birleşik sözcükler kategorisine dahildir.
BAŞ UCU KİTABI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu tabiri yazarken baş ucu kısmını bitişik yazanlar vardır. Ancak ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle başucu kitabı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı baş ucu kitabı şeklinde olmalıdır.
Şaheser Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Türkçe dil bilgisi kurallarına birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır. Şaheser kelimesi de birleşik bir isim olduğu için bitişik yazılmalıdır.
BAŞMAKALE KELİMESİNİN ANLAMI
TDK'ye göre bitişik yazılması gerekir. Dilimizde bu kelime genellikle baş makale şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başmakale şeklinde olmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Lakap, rütbe ve unvanlarda büyük harf kullanılmaz (Örn., Baş Önder Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü).
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
DEMİRBAŞ KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Salonun demirbaşı olan piyano, yağmurlu günlerde çocukların eğlenmesi için kullanıldı.- Demirbaş gereç. Demirbaş dolap. - Her romancının bütün romanlarında değişmeyen demirbaş bir kişisi var: kendisi.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Sıradışı birleşik mi yazılır, ayrı mı yazılır? En çok merak edilen ve birleşik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmadığı araştırılan kelimeler içerisine sıra dışı sözcüğü geliyor. Bu doğrultuda kelimenin mutlaka ayrı yazılması gerektiği unutulmamalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kelime ayrı yazılmaktadır.
Başyapıt kelimesinin nasıl yazılır şekliden sorulan sorunun yanıtı: Başyapıt şeklinde bitişik olarak yazılır. Baş yapıt şeklinde yazılması durumunda kelimenin yazılımında önemli bir hata yapılmış olur. Başyapıt Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? "Baş yapıt" kelimenin hatalı şeklinde yazılmış halidir.
Bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı Bitişik olarak gerçekleşmesidir. Yani 'başucu' olarak ele alınır ve kullanılır. Herhangi bir bölgenin baş kısmına yakın olması olarak ifade etmek mümkün.
Başucu kelimesi TDK'ye göre başucu şeklinde yazılır. Bitişik yazılan bir kelimedir. Ayrı yazılmaz. İki farklı anlama sahip olan kelimelerden oluşmuştur.
Türk Dil Kurumu'na göre başrol kelimesi bitişik yazılmaktadır. Ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olmaktadır. Başrol kelimesi sık karşılaşılan bir kelime olduğu için yazım yanlışı da yapılmamalı. Başrol kelimesi TDK'ye göre bitişik yazılmaktadır.
Bir olayda önemli yeri olan kimse, roman, hikaye, tiyatro vb. edebiyat türlerinde en önemli kişi anlamlarına da geliyor. Bu kelime genellikle baş kahraman şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başkahraman şeklinde olmalıdır.
BAŞGARDİYAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle baş gardiyan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başgardiyan şeklinde olmalıdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Yapımcının Soyadı, Adının Baş Harfi. (Yapımcı), Yönetmenin Soyadı, Adının Baş Harfi.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr.
En çok yazım hatası yapılan sözcük grupları arasında başüstüne gelmektedir. Bu doğrultuda baş ve üstüne kelimeleri bir araya gelmek suretiyle belli bir anlam taşır. Bu konuda Kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı, 'Başüstüne' biçiminde bitişik halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri