Hayvanlar alemi kendi içerisinde üç grupta sınıflandırılmaktadır. Omurgalı hayvanlar, omurgasız hayvanlar ve ilkel kordalılar olarak bu gruplar belirlenmiştir. Omurgalı hayvanlar memeliler, balıklar, kurbağalar, kuşlar ve sürüngen hayvanlarıdır.
Omurgalı Hayvanların İsimleri
O yüzden memeliler, Kuşlar, balıklar, iki yaşamlılar ve sürüngenler ile beraber kurbağalar şeklinde ele alınır. Bu canlılar aynı zamanda kendi içerisinde geniş bir yelpazeye yayılmaktadırlar. Her biri değişik isimlerle anılır ve ortak özellikleri olarak omurgaları bulunur.
Yapılan araştırma ve tahminlere göre yaklaşık 7.700.000 hayvan türü olmak üzere yaklaşık 8.700.000 türün varlığı söz konusudur.
Omurgalılar (Vertebrata), hayvanlar aleminin Kordalılar (Chordata) şubesine ait bir alt şubedir. Bu grup altında incelenen canlıların en öne çıkan karakteristik özelliklerinin sıralı omurlardan oluşmuş omurgaya sahip olmaları durumundan dolayı bu grup “Omurgalılar” olarak adlandırılmaktadır.
-Tümü heterotrof olarak beslenir. -Bazı basit yapılı hayvanlar hariç çoğunluğu epitel, bağ, kas, sinir gibi dokulara sahiptir. -Depo karbonhidratları glikojendir. -Hayvanlar alemi omurgasızlar ve kordalılar olmak üzere iki şubeye ayrılır.
İlgili 32 soru bulundu
Hayvanlar alemi kendi içerisinde üç grupta sınıflandırılmaktadır. Omurgalı hayvanlar, omurgasız hayvanlar ve ilkel kordalılar olarak bu gruplar belirlenmiştir. Omurgalı hayvanlar memeliler, balıklar, kurbağalar, kuşlar ve sürüngen hayvanlarıdır. Omurgalı olan bu hayvanların ortak özelliği omurgalı oluşlarıdır.
Canlılar dört sınıfa ayrılmaktadır; hayvanlar, bitkiler, mikroskobik canlılar ve mantarlar.
Taksonomi, canlıların sınıflandırılması ve adlandırılması ile ilgili biyoloji dalıdır. Eski sınıflandırma girişimlerinin hepsinde, canlılar, bitkiler alemi ve hayvanlar alemi olarak iki büyük gruba ayrılmıştır. Bu iki grup da çeşitli şekillerde alt bölümlere ayrılmıştır.
Sınıflandırmanın esas amacı, yeryüzünde bulunan canlıları akrabalık ilişkilerine göre gruplandırmak ve bu sayede de düzenli bir sistem içinde çalışılmasını kolaylaştırmaktır. Bu amaca hizmet veren bilim dalı ise "Sistematik" veya "Taksonomi" olarak bilinir.
Hayvanlar alemi kendi içerisinde 2 grupta sınıflandırılmaktadır. Bunlar ; Omurgalı hayvanlar. Omurgasız hayvanlar.
Rusya'nın kuzeybatısındaki Beyazdeniz kıyılarında bulunan 558 milyon yıllık bir fosilde kolesterol molekülleri tespit edildi. Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) uzmanlarının bu keşfiyle bilim insanlarının üzerinde onlarca yıldır çalıştığı Dickinsonia adlı fosilin bir hayvana ait olduğu kesinlik kazandı.
Çevremizdeki canlı varlıklar dörde ayrılır. Bitkiler ve hayvanlar dışında mantarlar ve mikroskobik varlıklar da canlı sınıfına girer. Ağaçlar ve evcil hayvanlar en sık gördüğümüz varlıklardır.
Hayvanlar,omurgalı ve omurgasız olarak iki ana grupta incelenirler.Süngerler, sölenterler,solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar ve derisi dikenliler omurgasızlar grubundadır.Balıklar, iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler omurgalı hayvanlar grubundadır.
Kümes hayvanları, insanlar tarafından yumurtaları, etleri veya tüyleri için büyütülen evcil kuşlardır. Bu kuşlar en tipik haliyle, Galloanserae'nin (kümes hayvanı), özellikle Galliformes veya Tavuksular (tavuk, bıldırcın ve hindileri içeren) sırasının üyeleridir.
19.yüzyılda Ernst Haeckel (1834-1919), canlıları üç âlem altında toplamıştır: Bitkiler, hayvanlar ve protistalar (tekhücreli ökaryot ve prokaryotları içeriyordu). Bu sınıflandırma da gözlemlenebilen fiziksel özellikler kullanılarak yapılmıştır. Protistaların eklenmesi mikroskobun icat edilmesinin bir sonucu olmuştur.
Âlem, altı gruptan oluşur. Bunlar bakteriler, arkeler, protistler, bitkiler, mantarlar ve hayvanlardır.
9.1.1.1 Canlıların ortak özelliklerini irdeler.
b.Canlıların; hücresel yapı, beslenme, solunum, boşaltım, hareket, uyarılara tepki, metabolizma, homeostazi, uyum, organizasyon, üreme, büyüme ve gelişme özellikleri vurgulanır.
Tür (cins), aynı türden olan canlı cansız bütün varlık ve kavramlara verilen addır. Bu adlar özel ad olduğu kadar belirli nesneyi göstermezler. Cins adları; hayvan ve bitki adları, nesne adları ve akrabalık adları gibi pek çok ismi kapsamaktadır.
Etle beslenen hayvanlara etçil hayvanlar denir. Etle beslenen hayvanlara örnek ise; Aslan, kedi, kurt, kartal, köpek, tilki gibi hayvanlar verilebilir. Otla beslenen olanları otçul hayvanlar denir. Otla beslenen hayvanlara örnek; İnek, at, eşek, koyun, keçi, deve gibi hayvanlardır.
16-1 Eski Sınıflandırma Tasarları
Eski sınıflandırma girişimlerinin hepsinde, canlılar, bitkiler alemi ve hayvanlar alemi olarak iki büyük gruba ayrılmıştır.
Türkiye direyine ait 160 memeli, 466 kuş, 120 sürüngen, 22 kurbağa, 127 tatlısu balığı, 384 deniz balığı olmak üzere toplam 1279 civarında omurgalı tür tanınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri