Akım şiddeti genellikle akım olarak adlandırılır. I sembolü Andre Marie Ampere tarafından kullanıldı. Kendi adını taşıyan Ampere Yasası 1820 yılında keşfetti ve daha sonra elektrik akımının birimi Amper olarak isimlendirildi.
İletken telin herhangi bir noktasından saniyede geçen bir Coulomb elektrik yükü ile oluşan elektrik akım miktarına amper denir. Bir Coulomb 6,25 x 10^18 elektron yükü miktarı ile ifade edilir. Ayrıca bu ifade akım şiddeti olarak da ifade edilmektedir.
Birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akımının şiddeti denir. Bir iletkenin belli bir kesitinden saniyede bir Coulomb elektrik yükü geçerse, akım şiddeti 1 A olur. Amper, elektrik akımının ölçüsü birimidir ve uluslararası birim sistemi (SI) tarafından tanımlanmıştır.
İletken bir ortamın herhangi bir kesitinden belirli bir yönde, birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akım şiddeti denir. “i” ile gösterilir. Buna göre bir iIetkenin herhangi bir kesitinden t sürede q kadar net yük geçiyorsa, iletkenden geçen akım şiddeti i=qti=qt olur.
Akım, elektronların tam bir elektrik devresindeki bir noktadan geçtiği seviyedir. En basit haliyle: akım = akış. Amper (AM-pir) veya amp, akımı ölçmek için kullanılan uluslararası birimdir.
İlgili 45 soru bulundu
Bir metal telin iki ucu arasına batarya gibi bir DC kaynağı bağlandığında iletkende bir elektrik alanı oluşur. Bu elektrik alanı metaldeki serbest elektronların alanın tersi yönünde sürüklenmesine sebep olur. Ortalamada bir yöne daha fazla hareket eden elektronlar elektrik akımını yaratmış olurlar.
Doğru akım “Ampermetre” ile ölçülür. Elektrik akımı bir iletkenden bir saniyede geçen elektrik yükü miktarını gösterir. Simgesi I,i birimi amper A'dır. Akımı ölçmek için ampermetrenin akım ölçülecek iletkene seri olarak bağlanması, yani akım yolunun kesilerek araya sokulması gerekir.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
İletken bir telden bir coulomb elektrik yükü sayesinde oluşan akıma Amper denir. 1 coulomb yaklaşık olarak 6,25 x 10^18 elektron yükü barındırmaktadır. Bunun yanında bu ifadeye akım şiddeti ismi verilmiştir. Bir iletkenin herhangi bir yerinden saniyede 1 coulomb akım geçtiğinde akım şiddeti 1A olur.
Potansiyel fark, akım ve ve direnç arasında bulunan ilişki Ohm kanunu olarak isimlendirilmektedir. Ohm kanununa göre akım, potansiyel farkın dirence oranı olarak açıklanmaktadır. Ohm Kanununa göre; Devrede bulunan akım şiddeti (I), gerilim (U), direnç (R) olarak ifade edilirse. Akım Şiddeti = Gerilim / Direnç olur.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Doğru akım (Direct Current) elektrik yüklerinin yüksek potansiyelden alçak potansiyele doğru sabit olarak akmasıdır. Alternatif akımdan farkı elektrik yüklerinin aynı yönde akışı yönü ve şiddeti değişmemesidir. Doğru akımın yönü değişmese de şiddeti değişebilir.
Doğru akım ise bir aküden, pilden veya bir trans formatör ile alternatif akımlardan elde edilmektedir. Doğru akımlarda pozitif ve negatif kutuplar bulun maktadır. Elektrik akımı negatif kutuptan pozitif kutu- ba doğru akmaktadır. Ve genel olarak doğru akımlar daha az tehlikelidir.
Yedi temel büyüklük şu isimlerle karşımıza çıkar: Kütle, uzunluk, zaman, akım şiddeti ve sıcaklık, ışık şiddeti ve madde miktarıdır.
Ayrıca bu ifade akım şiddeti olarak da ifade edilmektedir. Eğer iletkenin ölçülen her hangi bir kesitinden saniyede 1 Coulomp yük geçerse ölçülen akım şiddeti 1A olarak ölçülür. 1 amper = 1 A = 1 C/s (Coulumb / saniye) 'dir.
Voltmetrenin iç direnci çok yüksek bir değere sahip olduğu için voltmetre devreye paralel bağlandığında üzerinden geçen akım çok küçük bir değerdedir. Bu sayede ölçüm yapılmak istenen uçlar arasında akım değerini değiştirmeden potansiyel fark ölçümü gerçekleşmektedir.
Bir iletken üzerindeki elektrik akımı yoğunluğu, o iletkenin materyaline ve uygulanan elektrik alanına bağlıdır. Ohm kanunu prensibine göre bir elektrik devresindeki akım, iletkenin iki noktası arasındaki potansiyel farkı (gerilim) ile doğru orantılı, iletkenin gösterdiği direnç ile ters orantılıdır.
Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir. Skaler büyüklüklerde yalnızca şiddet kavramı bulunur. Sıcaklık, zaman gibi kavramlar skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
Gerilim; iki uç arasındaki potansiyel farkı temsil etmektedir. Akım; bir noktadan başka bir noktaya geçen yük miktarına verilen isimdir. Direnç ise elektrik akımına karşı gösterilen zorluğu tanımlamaktadır. Gerilim birimi Volt'tur.
Aslında bu eski zamandan kalmış yanlış bir alışkanlık. Bildiğiniz gibi elektronlar eksi yüklü. dolayısı ile eksi kutuptan artı kutupa doğru akar.
Gerilimin Düşmesi Stator ve rotor akımlarının her ikisi de artar.
Insan vücudunun direncinin mesela bin ohm olduğu kabul edilirse, normal 220 mV şebeke gerili- minde insan vücudundan 220 mA gibi bir akım geçer ki bu da 3. bölgeye isabet eder.
Ampermetre, bir elektrik devresinden geçen elektrik akımının şiddetini ölçen alet.
Multimetre'nin kademe anahtarını ölçüm yapacağınız akım değerindeki uygun A- kademesine getiriniz. Eğer ölçeceğiniz akım değerini bilmiyorsanız en yüksek doğru akım amper kademesine alınız. Multimetre'nin problarını ölçeceğiniz devre elemanına seri olarak bağlayınız. Ölçüm değeri ekranda görüntülenecektir.
Elektrik akım şiddeti birimi; amper' dir. Kısaca “A” ile gösterilir. akımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri