Akne ile sivilceler arasındaki fark, aknenin bir hastalık olması ve sivilcelerin semptomlarından biri olmasıdır. Akne, cildin yağ bezlerinin etkilendiği uzun süreli bir durumdur ve cildin gözeneklerinin tıkanmasıdır. Tıkanmanın ardından bakteri iltihaplanmaya neden olarak akne, kırmızı sivilcelere yol açar.
"Akne" terimi, genellikle ciltteki yağ bezlerinin tıkanması, iltihaplanması ve enfekte olması sonucu ortaya çıkan bir cilt durumunu genel olarak ifade eder. "Sivilce" ise akne içindeki belirli lezyonları tanımlar ve siyah noktalar, beyaz noktalar, papüller, püstüller, nodüller ve kistler gibi farklı türleri içerir.
Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur .
Akne Vulgaris, genellikle ergenlerde görülen basit aknelerdir. Daha ziyade yüzde görülürler. Deride siyah noktalar, kızarık sivilceler, bazen derin kist ve nodüller şeklinde görülürler. Erken tedavi ile skar gelişimi çok aza indirilebilir.
Topikal tazoroten, azelaik asit, salisilik asit ve dapson da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağızdan aldığınız sivilce ilaçları veya oral antibiyotikler genellikle orta - şiddetli geçmeyen sivilceleri tedavi etmek için reçete edilir ve aşağıdakileri içerebilir: Doksisiklin. Eritromisin.
İlgili 19 soru bulundu
İltihaplı sivilceler için eritromisin , klindamisin , tetrasiklin , sodyum sülfasetamid , nadifloxasin içeren antibiyotikli kremler kullanılabilir. Ayrıca hem komedon hem iltihaplı lezyonlara etki eden kombinasyonlardan oluşan kremler de bulunmaktadır. Bellirli bir fayda için en az sekiz haftalık bir tedavi gerekir.
Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar. Kişinin evde yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması, iz kalma riskini artırır. Akne bir deri hastalığıdır.Tedavisi dermatoloji uzmanlık alanına girer. İlaç tedavisi kişiye özeldir.
Cilt genellikle maksimum 2. aydan sonra tedaviye alışır, sivilce geçme süresi ise kişiye bağlı olarak 4-8 ay arasında değişkenlik gösterebilir.
Sivilce (Akne) Patlatmanın Zararları Nelerdir? Sivilceleri patlatmaktan her zaman kaçınmalısınız. Bunu yapmak iltihaplanmaya, iltihap sonrası hiperpigmentasyona ve yara izine ve tabii ki enfeksiyona yol açabilir.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Sivilce patlatmak çoğu zaman sivilceyi geçirmez. Aksine yukarıda da belirtildiği şekilde sivilcenin daha da kötüleşmesine, yayılmasına ve iyileşme süresinin uzamasına neden olabilir. Bu nedenle sivilcelere müdahale edilmemelidir.
Sivilce izleri denildiğinde kızarıklıklar, akne sonrası oluşan kahverengi lekeler akla gelir. Akne tedavisi sonrası oluşan kızarık lekeler eritemdir (kılcal damarlardaki kızarıklık), eğer akne kendini tekrar etmezse 3-6 ay içerisinde kendiliğinden geçme eğilimi taşırlar.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur. A ve E vitaminler, yağda çözünen antioksidanlar arasındadır. Eksiklikleri, çeşitli hastalıklara neden olur.
Özellikle cildin oldukça inceldiği ve kanlanma gösterdiği göz, burun ve ağız çevresinde gelişen aknelerin patlatılması; cilt altında yer alan toplardamar ve kılcal damarlara iltihabın yayılmasına, buradan da beyindeki toplardamar sistemi ile olan bağlantısı nedeniyle iltihabın kafa içine yayılmasına imkân vermesine ...
Çünkü sivilce ve aknelerden kurtulmanın en temel kuralı cilt temizliğidir. Salisilik asit ya da çay ağacı içerikli ürünleri tercih etmelisiniz. Yüz için tonik kullanmak da fazla yağı temizleyerek cildin arınmasına yardımcı olur. Gün içinde de tonik ile fazla yağı temizleyebilirsiniz.
Genellikle bir ergenlik belirtisi gibi algılanan akne, kendiliğinden düzelir diye bekleyip tedavi için geç kalınır. Akne, tedavi edilmesi gereken bir deri hastalığıdır ve ciddiye alınmazsa iz bırakması kaçınılmaz olur.
Akne kalıcı mıdır? Sivilce yani akne oluşumları kalıcı değildir, belirli medikal uygulamalar ve cilt uygulamalarıyla geçmektedir, ancak akneler yanlış müdahale edilmesi durumunda oluşan izler belirli durumlarda kalıcı olabilmektedir. Bu açıdan aknelere cilt tipine uygun olacak şekilde doğru müdahale uygulanmalıdır.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Bu nedenle bu besinlerden uzak durmalısın. İşte o besinler; sofra şekeri, esmer şeker, beyaz ekmek, beyaz unla yapılmış hamur işleri, makarna, pirinç, patates, şekerli atıştırmalıklar- içecekler ve gazlı içecekler.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Su içmek sivilce/akne oluşumunun önüne geçer ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur) Yağlı beslenmemek, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek. Uyku esnasında cilt beslenmekte ve kendini yenilemekte olduğundan uykuyu iyi almış olmak. Cildi yeterli miktarda düzenli bir şekilde günlük olarak temizlemek.
Elma sirkesinin içinde yer alan antioksidan maddeler sayesinde, sivilceye neden olan etkenler temizlenmektedir. Elma sirkesini bir pamuğa döküp sabah ve akşam olmak üzere; günde 2 defa yüzünüzü silebilirsiniz. Düzenli kullanım sonucunda kısa süre içinde aknelerin kuruyup temizlendiğini görebilirsiniz.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri