- TDK'ye göre kural Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik ya¬zılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, ko¬nukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.ancak dağ evi ve orman evi ayrı yazılır.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Çay evi herkesin bildiği bir mekan türüdür. Çay evi sözcüğünün doğru yazılışları anlam yönünden büyük önem taşır. Çay evi kelimesi TDK'ya göre ayrı yazılması gereken bir kelime çeşididir.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
Bağ Evi Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Daha çok kırsal kesimde ve köylerde ortaya çıkan bağ evi, çok sık yazım hatasına uğrayan sözcük grupları içerisinde gelir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman, bu kelime grubunun ayrı şekilde yazılması gerekmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
- TDK'ye göre kural Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik ya¬zılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, ko¬nukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.ancak dağ evi ve orman evi ayrı yazılır. Bu kuralın istisnası olduğu için de sorulma ihtimali var gibi görülüyor.
Türk Dil Kurumu'na göre ''çiftlik'' olarak yazılmaktadır.
Bu kelimenin orduevi mi, ordu evi mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı orduevi şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
TDK sözlüğüne bakıldığında, yayınevi kelimesinin doğru yazılışının ''yayınevi'' olduğu görülmektedir. Yayınevi kelimesi yazılırken, mutlaka birleşik bir şekilde yazılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrı bir şekilde yazılan yayınevi kelimesi, yazım yanlışlarına sebebiyet vermektedir.
Kitabevi kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için bitişik olarak yazılması gerekmektedir. Kelimenin doğru yazılışı ''kitabevi'' şeklinde olmaktadır. Kitap evi şeklinde ayrı ayrı yazılması ise yazım yanlışına neden olmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
OLAĞANÜSTÜ MÜ, OLAĞAN ÜSTÜ MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, olağanüstü şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Olağan üstü yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"olağanüstü"dür.
Öz Türkçe olan Basım ve ev kelimelerinden oluşan basımevi kelimesi birleşik isimdir. Birleşik isimlerin ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
TDK sözlüklerine göre "dünyaevi" birleşik yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "dünya evi" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
Huzurevi doğru yazılışı “huzurevi” şeklinde olup bitişik olmalıdır. Huzurevi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına sebep olur.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
POLİSEVİ İLE ÖRNEK CÜMLELER
Emniyet mensuplarının dinlenmek ve barınmak amacıyla kullandığı bina.
Kelime birçok kişi tarafından ayrı yazılsa da aslında doğru olanı birleşik olarak yazmaktır. Türk Dil Kurumu da bu karışıklığa bir son vermiş ve kelimenin doğru yazımının birleşik olarak yazılması gerektiğini vurgulamaktadır. Kelimenin doğru yazılmış halı "kuruyemiş" şeklinde yazılmış olanıdır.
Nesne, eşya ve alet adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: alçı taşı, bileği taşı, arap sabunu, el sabunu; kahve değirmeni, yel değirmeni, alt geçit, tüp geçit, üst geçit; çekme demir, çekme kat, dolma kalem, vb.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri