Akrilik halıyı çamaşır makinesinde 30 dereceyi geçmeyecek programda yıkayabilirsiniz. Ancak makinede başka giysi olmaması gerekiyor. Yoksa hem halı hem de giysi yıkanırken zarar görebilir. Daha detaylı bir temizlik için halınızı mutlaka bir halı yıkama servisine götürmelisiniz.
Akrilik Halı Evde Yıkanır Mı? Akrilik halıların gerekli özen gösterilirse makinede yıkanabileceğini söylemiştik. Aynı şekilde nazik bir fırça ve doğru temizlik ürünleriyle elde de yıkayabilirsiniz.
Akrilik boya lekesi için tercih edebilecek olduğunuz son yöntem ise deterjanlı su ile silmedir. Deterjanlı suyun lekeye etki etmesi için dairesel hareketler ile deterjanı lekeye yedirin. Daha sonra bölgeyi kuru bir bez ile kurulayın.
Akrilik Halı Leke Tutar mı? Leke tutmaya karşı dirençli ve kolay temizlenebilir özelliktedirler. Lifler doğal olarak suya dayanıklı olduğundan sıvıların liflerin içine nüfuz etmesini engelleyerek kirlerin halıya yerleşmesini zorlaştırır.
Küflenme ve aşınmaya karşı dayanıklı yapıdadır. Rutubetli ortamlarda en son etkilenen eşya genelde akrilik halılardır; bu duruma karşı son derece dirençlidir. Misafir odası, salon ve mutfak gibi evin sürekli kullanılan alanlarında sık kullanılır. Nemi içine çekmez, sıvı emme özelliği hayli düşük bir seviyededir.
İlgili 43 soru bulundu
%100 akrilik ip, tamamı sentetik olarak adlandırılır. Battaniyeler, döşeme kumaşlarında kullanılır. Giyim sektöründe de sıklıkla kullanılan akrilik ip, halı, eldiven ve çorap yapımında da kullanılmaktadır. Dokuma ve örme sektöründe de %100 akrilik tercih edilmektedir.
Sirkeli Su
Sirkeyi sıcak su ile karıştırıp bu karışımı bir sprey şişesine koyman gerekiyor. Bu karışımı leke olan yere sıkıp ardından soğuk bir bezle sildiğinde yavaş yavaş halıdaki çay lekesinin azaldığını gözlemleyebilirsin.
Genel olarak akrilik halılar sağlıklı ve dayanıklı olarak kabul edilebilir. Halının bakım temizlik talimatına uygun olarak kullanılması uzun ömürlü kullanım için de sizlere fayda sağlayacaktır. Bununla birlikte akrilik halıların da bazı avantajları vardır.
Sıvının döküldüğü alan tampon uygulamasından sonra soğuk su ve doğal sabun ile silinmelidir. Silme işlemi lekeyi dağıtmayacak bir şekilde, hav yönünde yumuşak ve beyaz bir bez yardımı ile olmalı; dairesel veya hav yönünün tersine sert ovma işlemlerinden kaçınılmalıdır.
Mümkün olduğunca yaymamaya özen gösterin ve fırçalamayın. Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin.
Lekeli bölgenin altına temiz, arka tarafına geçirmeyecek kalınlıkta bir bez yerleştirin, ardından lekenin üzerine limon kolonyası döküp yine temiz bir bezle dıştan içe doğru, lekeyi yaydırmayacak şekilde silin. Sonrasında ılık suyla hemen durulayıp talimatlarına uygun olarak giysinizi çamaşır makinesinde yıkayın.
Kabartma tozu ile halıdan bir çay lekesi nasıl çıkarılır
Bir kabın içine bir bardak kabartma tozu dökün. Nemli bir bez alın ve kabartma tozu içine batırın. Kabartma tozu ile kaplanmış olan bezi halının lekeli bölgesinin çevresine sıkıca bastırın. Soğuk suyla iyice durulayın.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Ancak az miktarda sirke veya karbonat ile toz deterjan eklenen ılık suyla beyaz renkli halıların temizlenmesi mümkündür. Bununla birlikte beyaz renkli halılar temizlenirken toz çamaşır deterjanı yerine Arap sabunu da kullanılabilir.
Sirke, karbonat, su ve toz deterjan dörtlüsü sizin için ideal olabilir. Bu yöntem inatçı lekeler için de kullanılabilir. Toz deterjan yerine Yumoş Extra gibi kaliteli bir sıvı yumuşatıcı da tercih edebilirsiniz; bu sayede halınız mis gibi kokacaktır.
Halılar yün, pamuk, keten ve ipek gibi doğal liflerden veya akrilik, naylon, polyester ve olefin lifleri gibi sentetik liflerden üretilebilir. Yün halı modelleri ise en sağlıklı halıların başında gelir.
Akrilik Kumaş: Ham maddesi olan sentetik polimerler kanserojendir. Teri emmediği için vücudun ısı dengesini bozarak gribal enfeksiyonlara sebep olur. Yapısında bulunan dimetilformamid (CDC), deri ile doğrudan temas sonucunda karaciğer hasarına sebep olabilir.
Örneğin akrilik ve viscon iplikten dokunan halıların hav verme oranı biraz daha az olacaktır. Özet bir bilgi vermek gerekirse akrilik iplikten dokunan halılar daha dayanıklı olur ve uzun vadede yıprandığını belli eder negatif yönü ilk dönem biraz hav tüy çıkaracaktır.
1 su bardağı kadar ılık suya 1 yemek kaşığı deterjan ve 3 yemek kaşığı sirke dökün. Karışımı lekeli bölgeye sürün. Lekenin karışımı iyice emmesine izin verin. Islak bir bez kullanarak halıyı leke geçene kadar silin.
Kabartma tozu, sarı lekeleri oldukça iyi çözen doğal bir halı temizleyicidir. 1 bardak karbonatı ½ bardak suyla karıştırın ve lekeli bölgeye sürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve karbonatı halı liflerinin derinliklerinde uygulayın. Sarı leke halıdan tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
Leke yumuşayınca, lekenin üzerine kaplayacak kadar karbonatı üzerine dökün. Karbonat, lekenin kumaştan çözülmesini sağlayacaktır. Bu tür lekelerle sadece kıyafetlerde karşılaşmıyor olabilirsiniz. Misafir ağırlarken yere dökülen bir çay, halıdan çay lekesi nasıl çıkar diye araştırmanıza neden olmuş olabilir.
Akrilik halıların fiyatı yüne göre daha düşük, polyester halılara göre ise, daha yüksektir. Yumuşaklığı ve dokusu yüne benzer. Salon ve misafir odaları için en çok tercih edilen halı modelleri, akrilik halılardır. Küflenme, rutubete ve aşınmaya karşı oldukça dayanıklıdır.
Halıların yaklaşık 6 ayda bir yıkanması tavsiye edilmektedir.
Halının metrekaresi hesaplandıktan sonra birim fiyat ile çarpılarak toplam maliyet ortaya çıkarılmaktadır. Örneğin eni 2 metre, boyu ise 3 metre olan makine halısı toplam 6 metrekaredir. Makina halısı yıkama fiyatı metrekaresi 15 TL ise; 6 x 15 = 90 TL'lik maliyet çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri