Eğer inatla yağ kaçıran bir aks keçesini kullanırsanız vites kutusuna zarar vermenin dışında akan yağ fren balatalarına kadar uzanabilir. Kaçak yağ, balatalara gidip disk ve balatanın arasına girerek teması ortadan kaldıracaktır.
Aks körüğünü yırtık bir vaziyette kullanmak ise yapılacak en büyük hatalardan biridir. Aks mafsalları ise yağsız kaldığı takdirde toz, çamur ve su yüzünden kirlenebileceği için aşınıp bozulma ihtimali vardır.
Aks mili yağ kaçakları olması halinde şanzıman içerisinde yağ tamamen bitebilir. Bu durumda şanzıman yağlanmanın durması halinde sürtünmeye başlar ve aşınmalar meydana gelir. Şanzıman hareket eylemini akslara aktarırken iç alanda dişli sistemleri sürekli bir hareket izler.
eskiyen aks keçeleri zamanla şanzıman yağ kaçağına sebep olur. Özellikle önden çekişli araçlarda, şanzımanla birleşik halde bulunan diferansiyele aksın girdiği yerde bulunan bu keçeler zamansal eskime ile birlikte şanzıman yağ kaçaklarına sebep olurlar.
Dişli kutusundaki dişlilerin hareketi aracın itiş kuvvetini sağlar. Hareketli parçaların düzgün çalışabilmesi için şanzıman yağı kullanılır. Yağ sızıntısı ve dişlilerin yağsız hareket etmesi sonucu metaller birbirine sürtmeye başlar. Sızıntı yeni başladığında herhangi bir sorun yaşamazsınız.
İlgili 37 soru bulundu
Şanzıman Yağ Kaçağı Muayeneden Geçer Mi? Şanzıman yağı sızıntısı olan bir araç, yola elverişlilik muayenesinden geçemez. Şanzıman yağı kaçakları, muayenede başarısızlığa yol açabilecek en önemli katkıda bulunan faktörlerden biridir.
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir.
Aks lalesi uzun süre kullanılmasından dolayı yıpranmış olabilir. Bu gibi durumlar vuruntu sesine neden olur. Vuruntu sesi aks lalesinden geleceği gibi aks kafasından ve diferansiyel dişlilerinden de gelebilir. Sesin tam olarak nereden geldiğinin tespitini servise giderek sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.
Aks keçeleri, aks kovanına monte edilir ve aks kovanı ile aks mili arasındaki yağın sızmasını engeller. Aks körükleri ise aksın iç ve dış bölümünde yer alır.
Ama, iç aks körüğünü değiştirmek için, Aksı şanzımandan sökmek gerekiyor. Sökünce, şanzıman yağı dışarı akar.
Aks sistemi bir bütün halinde çalışır. Herhangi bir bozulma, kopma ya da kırılma durumunda şanzıman bağlantısına mutlaka zarar verir.
Bu contada en ufak bir aşınma olduğunda yağ kaçakları meydana gelecektir. Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır.
Gerekli değişimin yapılmaması durumunda aracın yolda kalması mümkündür. AKS arızasının belirtileri, arızanın ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Aks arızalanırsa, direksiyon simidinin dönmesini zorlaştırabilir. Aks ayrıca direksiyon simidini zıplatabilir veya sallayabilir.
Aks değişimi fiyatı ortalama olarak 250 – 750 TL arasındadır. Ancak bu fiyat aksın değişmesini gerektiren duruma göre farklılık gösterebilmektedir. Aksın değişimi başka aksamlarda oluşan sorunlardan kaynaklı ise sadece aksı değiştirmek yeterli olmaz, ön takım parçaların da kontrolünün yapılması gerekir.
Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor.
Bozulma durumunda direksiyonda titreme meydana gelir. Bu, aks kafasında sorun olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak aracın sürüş performansını etkiler ve aksa işlem gerekebilir.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Aks körüğünün bozuk olduğunu belli eden bazı belirtiler vardır; Ön tekerleklerinizden gelen hissedilir aşırı titreşimler. Düşük hızlarda yapılan dönüşlerde tıkırtı ve metalin metale değme sesi. Çekiş problemleri yaşayabilirsiniz.
Aks kafası değişim maliyeti araçtan araca yani yapılacak işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. ancak ortalama olarak 200₺ – 300₺ arası bir maliyetle aracınızın aks kafası değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun en yaygın olarak görünenleri rulmanının bozulmasıdır. Rulmanın aşırı ısınması ya da dışarıdan gelen darbeler sonucunda hasar almasıyla uğultu şeklinde sürekli sesler meydana gelecektir. Tabi bunun yanında aks keçesinin aşınması da dönüşlerde ön tekerlerden tak tak şeklinde ses gelmesine neden olacaktır.
evet araç boştayken şanuzman döner yanlız eğer sanzumandan olsa buses bence dreksiyonla alakası olmaz dreksiyonu sol yapınca şanzumanda ne değişiklik olabilirki ses kesilir bence aks da bir sıkıntı olabilir senin problemin ya aks yada şanzumanın içindeki ıstavruzlarında anlatımına göre ..
Önden çekişli bir araçta tek taraflı bir aks değişimi gerçekleştirecekseniz ortalama fiyat 150 tl – 500 tl arası değişecektir.
Ustama gittim 10 dakikalık iş diye fakat 1.5 saatlik yoğun bir işçilik sürdü.
Aks arızaları ayrıca aks kesmesi şeklinde de olabilir. Bu durumdaki arızalarda aks şaftının aks kafasına giren dişlileri üzerinde meydana gelen aşınma sonucu dişliler boşa dönmekte ve aks tamiri gerektirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri