Aktif Faz : Rahim ağzının 3 - 4 cm olmasından 10 cm olmasına kadar geçen dönemdir. Bu dönemde kasılmalar hem daha sıktır hem de daha güçlüdür. 3 - 4 dakikada bir gelen ve yaklaşık 40 - 60 saniye süren ağrılar olur. Bu kasılmalar gittikçe sıklaşmaya başlar ve gittikçe rahatsızlık verir.
Aktif Faz:
Fetüs doğum kanalından ilerler. saniye) ve orta şiddettedirler.
Ama bu açılmanın olmuş olması doğumun çok yakın olduğunu gösteren bir bulgu değildir. Özellikle daha önce doğum yapmış kadınlarda rahim ağzında 2-3 cm lik açıklık olabilir ve kadın bu açıklıkla günler-haftalarca dolaşabilir. Nişan denilen kanla karışık sıvının gelmesi doğumun 24 saat içinde başlayacağının habercisidir.
1. evrenin süresi ilk doğumu olan kadında ortalama 12 saat ve 2. doğum ve sonrasında 6-8 saat kadardır. Erken dönemde ağrılar yavaş yavaş artar ve ilk 3-4 cm latent faz olarak adlandırılır. Bu dönemden sonra her saat başı 1 cm rahim ağzının açılmasını sağlayan aktif doğum eylemi başlayacaktır.
4.evre: anne ile bebek buluşturulmuş bebek annenin göğsüne verilmiştir. Eş doğumda yanındaysa birbirlerine sarılabilirler. Annenin son kontrolü yapılır. Perinenin temizliği yapılır ve son olarak odaya geçiş gerçekleşir.
İlgili 43 soru bulundu
Aktif faz ise 4 cm. açıklıktan doğuma kadar bebeğin çıkmasına kadar olan dönemdir. Aktif faz 12 saatten uzun sürerse ve 2 saat boyunca rahim ağzı açıklığı yok ise doğum eyleminde bir problem olduğu düşünülür.
1. evre: açılma (dilatasyon) 2. evre: bebeğin çıkışı 3. evre: plesanta(bebeğin eşi) çıkımı
Foliküler faz adet kanamasının ilk günü ile başlar. Bu dönem boyunca salgılanan estrojen hormonu ile rahim iç zarı büyüyerek kalınlaşır. Daha sonra salgılanan estrojen hormonunun belirli bir düzeyi bulması ile yumurtlama gerçekleşir ve bu dönem sona erer.
Normal doğum, gebeliğin 37. Haftasından sonra ki beklenen bir eylem olup, normalde 40. Haftada gerçekleşir.
En ilginci de alıştığınız 9 aylık karnınızın inmiş halini seyretmek olacaktır. Doğumun ikinci evresi, birkaç dakika sürebileceği gibi, ilk doğumlarda, 2 saati, ikinci doğumlarda 1 saati bulabilir. Epidural anestezi de ise bu süreler 1 er saat daha uzayabilir.
---Bu fazda saatlik rahim ağzı açılması , ilk doğumunu yapanlar için saatte en az 1 cm , sonraki doğumlarda saatte en az 1,5 cm olmalıdır. Daha hızlı da olabilir. ---Açıklık 10 cm olduktan sonra bebeğin doğumuna kadar geçen süredir. Annenin etkin ıkınması süre için en belirleyici faktörüdür.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Rahim ağzı ilk gebeliklerde saatte 1 cm açılır.10 saatte tam açık olur. Bu dönem 12 saati geçer ise uzamış doğum eylemi denir. Rahim ağzının (serviks) tam açık olduğundan bebeğin rahim içinden dış ortama çıkma sürecidir. İlk gebeliklerde bu süre 2 saate kadar uzayabilir.
Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder. İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Aktif Doğum Safhası
Süre 3-5 saat arası Serviks 4 cm den 7 cm ye genişler. Kasılmalar 45-60 saniye sürer ve aralarında 3-5 dakika bekleme süresi olur.
Normal doğum, üç aşamada gerçekleşir. İlk aşamada rahimde kasılmalar görülür. 10 ila 15 dakikada bir gelen bu kasılmalar yaklaşık 14-16 saat sürebilir. Bu aşamada rahim ağzının 8-10 cm açılması beklenir.
Normal Doğum Sancısı
Doğum sancılarının başladığı andan , bebeğin doğmasına kadar olan sürece TRAVAY denilir. Travay sürecinde rahim ağzının yumuşaması, amnion kesesini açılması, bebeğin anne rahminden çıkıma doğru doğum sancılarıyla itilmesi gibi olaylar yer alır.
Doğumun Birinci Evresi. Bu evre doğum eyleminin başlamasından, rahim ağzının tam açılmasına ( 10 cm ) kadar geçen süredir. Doğumun en uzun evresidir. İlk doğumlar için 14-18 saat, ikinci, üçüncü doğumlar için 10-12 saat sürer.
Regl kanamasını absorbe etmek için, regl dönemi boyunca hijyenik ped ve tampon kullanabilirsin. Regl döneminin son günü başlayan foliküler faz evresinde, östrojen seviyesi yükselir ve hipofiz bezi uyarılarak FSH salgılanır. Bu sayede yumurtalıklarda yaklaşık 5-20 adet folikül olgunlaşır.
Foliküler fazın uzunluğu adet döngüsünün uzunluğunu belirler. Foliküler faz 7 gün ise 21, 14 gün ise 28 ve 21 gün ise 35 günde bir adet görülür.
Folliküler Faz: Adet kanamasının ilk günü ile başlar. Beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezinden salgılanan ve yumurtalıklarda follikül (içerisinde sıvı, yumurta hücresi ve yumurtayı çevreleyen hücreleri içeren yapı) gelişimini uyaran FSH (follikül stimüle edici hormon) etkisiyle folliküllerde büyüme meydana gelir.
Atoni, kelime anlamı olarak “tonus kaybı” ya da “kasılma olmaması” anlamına gelmektedir. Normalde hem normal doğum hem de sezaryen sonrası rahim hemen kasılır ve sertleşir. Bu şekilde doğum sonrası aşırı kanama, vücudumuzun normal mekanizmaları çalıştığında, engellenir.
Üçüncü evrede bebeğin plasentası yani eşi doğar. Plasentanın ayrılması genelde kendiliğinden olur. Yarım saatlik zamanda kendiliğinden ayrılmadıysa doktorun müdahalesi gerekir. Elle halas denilen bu işlemin, genellikle anestezi altında yapılması tercih edilir.
Geçiş fazı doğumun en zahmetli ama en kısa bölümüdür. Kasılmaların şiddeti birdenbire yükselir, çok güçlü bir hale gelir. 2 ila 3 dakikada bir gelmeye ve 60 ila 90 saniye sürmeye başlar. Zirveler çok şiddetli olur ve kasılmanın neredeyse tamamı boyunca sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri