Aktif meditasyon, hareketli bir meditasyon tekniğidir ve bu teknik, yoga, tai chi,
Pasif ve aktif Gevşeme Meditasyonu. Çok sayıda gevşeme şekli vardır. Bunları ben iki kategoriye böldüm, pasif gevşeme ve aktif gevşeme. Pasif gevşeme, vücudu yatırma, her bir kası ve siniri gevşetme ve bu dinlenme pozisyonunu belli bir süre, tam bir gevşeklik hissedene kadar koruma olarak açıklanabilir.
Sırtınız düz olacak şekilde bir sandalyeye veya yere rahatça oturun. Gözlerinizi kapatın veya bakışlarınızı meditasyon alanında yer alan, bir resim, herhangi bir simge veya size huzur veren bir nesneye odaklayın. Yavaş, derin ve nazikçe nefes alın. Zihninizi kendi içinize veya nesneye odaklayın.
Meditasyon yapmak odaklanmayı gerektirir. Dolayısıyla düzenli yapılan meditasyon dikkati yönlendirme, konsantrasyonu sürdürme, odaklanmayı artırma gibi konularda yardımcı olur. Bunlara ek olarak hafızayı kuvvetlendirmeyi de sağlayabilir. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak hafıza kaybının da önüne geçebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Oturarak veya yatarak meditasyon yapılabilir. Oturarak yaparken dik bir şekilde durmak gerekir. Nefesin doğru kullanılması meditasyon sırasında da oldukça önemlidir.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Etkilerini görmek için ne kadar sabretmeliyim, diye soruyorsan eğer, kısacası 10-20 dakikalık günlük meditasyon istikrarlı şekilde sürdürüldüğünde birkaç hafta veya ayda pozitif etkileri görmeye başlayacaksındır.
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra: Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır. Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
Vipassana meditasyonunun en önemli unsuru sessizlik. 10 günlük konaklamalı kurs programları ile öğretiliyor ve kursun başlangıcından son gününe kadar her katılımcıdan sessizliğe sadık kalması bekleniyor. Sessizlik yalnızca sözsel değil, aynı zamanda bedensel ve zihinsel sessizlik anlamında kullanılıyor.
Aktif meditasyon, hareketli bir meditasyon tekniğidir ve bu teknik, yoga, tai chi, qigong veya dans gibi fiziksel aktivitelerle yapılabilir. Aktif meditasyon, beden ve zihnin senkronize edilmesini sağlar ve bu da meditasyon esnasında bedenin rahatlamasına ve zihnin dinginleşmesine yardımcı olur.
Meditasyon, derin düşünme anlamına da gelen, bireyin iç huzurunu ve farklı bilinç durumlarını yaşayabileceği ayrıca öz farkındalığına ve varlığına ulaşabileceği zihni denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak da tanımlanmaktadır. Farklı kültürlerde inanç türü ve şifa yöntemi olarak da bilinir.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Gündüz Meditasyonu
Günün başlangıcında, henüz kahvaltı yapmadan önce yapılan meditasyon sabah meditasyonu olarak adlandırılmaktadır. Bu hem yeni güne daha dinç bir şekilde başlamak hem de gün içerisinde meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı pozitif tutum sergileyebilmek adına önem arz eden bir zaman dilimidir.
Dilerseniz sabah ve akşam olarak bölebilir, günün farklı saatlerinde meditasyon yapmak için vakit ayırabilirsiniz.
Meditasyonun faydaları
Düzenli olarak yapılan meditasyon; Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayarak kişinin endişe ve stres seviyesini azaltıcı etki gösterir. Strese bağımlı olarak gelişen yaşlanma etkilerinde azalma gözlenir. Mutluluk seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.
Diyaframı şişirecek şekilde burundan derin ve yavaş bir şekilde nefes alınır ve nefes bir süre kadar tutulduktan sonra yavaşça geri verilir. Bu nefes döngüsü meditasyon süresi boyunca devam eder. Zihnin nefese odaklanması ve alınan nefesin derinliği tüm kaslara oksijen gidebilmesini sağlar.
Günde 10 dakika meditasyon yapmak oldukça yeterli bir süre olabilecekken, meditasyonun faydalarını bedenimizde, zihnimizde ve ruhumuzda görebilmek için kilit nokta; düzenli uygulama, yani tekrarlı pratiklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri