Türkiye'de sulu tarımda en çok yetiştirilen tarla bitkileri, çeltik, mısır, şeker pancarı, patates, pamuk ve ayçiçeği başta gelmektedir.
Sulu ziraat yapılabilen yerlerde domatesgiller, soğan, sarımsak, yeşil fasulye, hububat ürünlerinden buğday, endüstri bitkilerinden pamuk üretilmektedir. Sulanamayan alanlarda ise baklagillerden nohut, mercimek, kuru fasulye ile antepfıstığı yetiştirilmektedir.
Hidroponik tarım, ilk kullanılan topraksız tarım tekniğidir. Sulu üretim yöntemi uygulanır. Bitki kökünü desteklemek için katı bir ortam gerekmez. Marul, çilek, salatalık, domates, fasulye, karpuz, kavun, biber, kekik, ıspanak ve nane yetiştirilebilir.
Kurak ve yarı kurak bölgelerde bitkilerin büyümeleri, gelişebilmeleri ve ürün verebilmeleri için gereksinme duydukları suyun doğal yağışlarla karşılanamayan kısmının sulama suyu olarak verilmesi şeklinde uygulanan tarla tarımına “Sulu tarım sistemi ” adı verilmektedir.
Tarım uygulamalarında yağışların yeterli olmadığı alanlarda farklı sulama yöntemiyle gerekli besinin sağlanmasına sulu tarım adı verilmektedir. Sulu Tarım Nedir? Yeterli yağış alamayan ve kuraklık sorunu yaşayan bölgelerde toprağın ve bitkilerin suya erişmesini sağlamak üzere sulu tarım uygulamaları yapılmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Sulu tarla; içinden Sulama kanallarının geçtiğini ve tarım için avantajlı olduğunu ifade eder ve daha değerlidirler. Ancak arazide tarım yapmak düşünülmüyor ve yatırım için alınıyorsa, bunun pek bir önemi bulunmamaktadır.
Tarım arazileri kendi içerisinde; mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve sulu tarım arazileri gibi türlerden oluşmaktadır. Belirtilen bu tarım arazilerinin istisnai haller dışında imara açılması mümkün değildir.
Topraksız Tarıma Uygun Bitkiler
Akuaponik sisteme en uygun bitkiler arasında, marul, domates, salatalık, kabak, lahana, ıspanak, çilek, su teresi, fesleğen, kişniş otu, maydanoz, sarımsak, nane, dereotu, roka, pazı, fasulye ve bezelye sayılıyor.
Topraksız sulu tarım olarak nitelendirilmektedir. Bu sistemde balık üretiminde kullanılan sularla üretim yapılmaktadır. Vitaminli içeriğe sahip olan su ekinleri besler, ihtiyaç duydukları besinleri almasını sağlar.
Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.
Yetiştirme süresi de kısalıyor. Toprakta üretilen marul, 40 ile 45 gün arasında yetişirken, açık havada topraksız sulu tarımla 30 günde marul yetiştiriyoruz. Şu anda 1 tane marulu 7 ile 10 TL arasında pazarda satıyoruz.
Topraksız üretim için gerekli olan ana ekipmanlar: su ve besin çözeltisinin uygulanmasını sağlayan kontrol ünitesi, besin çözeltisi tankları, bitki köklerinin yer aldığı kanal, torba veya saksılar, sulama sistemi ve katı ortam kültüründe kullanılan materyallerdir.
-Daha az su tüketimi sağlar, -Daha az arazi kullanımı sağlar, -Topraksız seracılık modelinden birim alanda elde edilen kazanç, geleneksel tarım modellerine göre yaklaşık 50 kat daha karlıdır. Özellikle dikey tarım arazinin daha iyi kullanılmasına izin verir.
Yetiştirilen başlıca bitkiler, buğday, soğan, şeker pancarı, pamuk, arpa, biber, baklagiller, zeytin, sarımsak, soya fasulyesi, mısır, Antep fıstığı ve üzümdür. Su boylarında sebzecilik ve meyvecilik yapılmaktadır.
1.2.
Medeniyetlerin doğuşundan önce bile, bitkisel üretim amacıyla, ilkel sulama tekniklerinin kullanıldığı bilinmektedir. Medeniyetlerin birçoğu suyun bulunduğu ve sulamanın yapıldığı bölgelerde gelişmiştir. Genellikle, sulamanın ilk uygulandığı ülkenin Mısır olduğu kabul edilir.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
İstenilen özelliklerde yüksek teknolojili topraksız tarımın yapılabileceği seraların kurulum maliyeti 65 $/m2 civarındadır. Yapımı planlanan 20 dekar seranın kurulum maliyetinin yaklaşık 8.900.000,00 TL olacağı öngörülmektedir.
Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor. Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor.
Son yıllarda üründe kaliteyi ve rekolteyi artırmak amacıyla ön plana çıkan topraksız tarım, kent genelinde yaygınlaşıyor. Topraksız tarımla yetiştirilen ürünlerden birini de çilek oluşturuyor. Normalde 6 ay sezonu bulunan çileğin üretimi, topraksız tarımla 12 aya uzatılıyor.
Memurluğu bırakıp memleketine döndü: 'Topraksız tarım serasından 28 bin lira kazanç potansiyeli var' - 31.01.2022, Sputnik Türkiye. Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.
Nevşehir'de bir girişimci tarafından geçtiğimiz yıl kurulan serada, topraksız domates üretimi gerçekleştiriliyor. Toprak yerine perlit madeninin kullanıldığı serada yetişen salkım domateslerin, topraklı tarımda yetişenlere göre daha sağlıklı ve lezzetli olduğu belirtiliyor.
TARLANIZ EN AZ 5 BİN METREKARE OLMALI
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
Dilekçe ve evraklar hazırlandıktan sonra imar durum belgesi harcı ödenir. Bu harç her sene yenilenir ve o sene bulunan harcı öğrenmekte fayda var. 2021 için bu ücret 66 Türk lirasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri