Aktif Vatandaş olmak, her şeyden önce geçmişte yaşanmış ve yeniden gerçekleşme olasılığı olan sorunlara dair duyarlı olmaktır. Bu duyarlılık; yaşadığı ülkeye ve kente, bir arada yaşadığı tüm canlıların yaşam hakkı ile vatandaşlık hakkına farkındalık ile başlar.
“Aktif Vatandaşlık” genel anlamı ile bireylerin içinde yaşadıkları kent ya da ülke sorunlarını belirleme, bunlarla mücadele etme ve yaşam kalitesini artırma doğrultusunda katılım olanağına sahip olmasıdır.
Aktif vatandaşlık, toplumda yer alan bireylerin kent veya ülke ölçeğinde toplumsal sorunların bilincinde, çözüm üreten, katılımcı, sorumluluk sahibi, gerektiğinde söz söyleyen, eylemde bulunan vatandaşlar olmaları anlamına gelir.
Vatandaşlık görevleri içinde yer alan; çevreye veya topluma katkı sağlayan davranışlarda bulunmak, oy vermek, vergi ödemek, devlet malını korumak ve ona zarar vermemek gibi temel konu başlıkları aktif vatandaşlık kavramını öne çıkarır.
Pasif, Utangaç, Sorgulayan, Eyleme Geçen Vatandaş Aktif vatandaşlık, temelde, katılımın tüm vatandaşlar için mümkün kılındığı ve vatandaşların da katılmak için istek duyduğu bir çerçeveyi işaret ederken; Türkiye'de, vatandaşlık görevlerini yerine getirmek ve hak taleplerini dillendirebilmek üzerinden değerlendiriliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Pa- sif yurttaşlar sadece ulusal seçimlerde veya referandumlarda oy vermekle ye- tinirken, aktif yurttaşlar seçimlerde aktif rol alırlar, siyasi bir partiye, gruba veya danışma komitelerine üye olur, protesto ve gösteri yapar, sosyal politika da istemci olur veya yerel topluluk hareketlerine katılır.
Aktif insanlar herkesin tahmin edeceği gibi hareketli bir hayat süren ve atılgan olan kişilerdir.
Etkin vatandaş, siyasi olarak devletin yönetiminde olmasa da topluma ve devlete karşı sorumluluklarını bilen ve sorumluluklarının bilincinde olan kişilere verilen isimdir. Topluluk içinde işbirliği içinde hareket esen ve farklı olduğunu hisseden, devletin belge ve olaylarına karşı duyarlı olan vatandaştır.
Bazı hukukçulara göre yurttaş (İngilizce: citoyen, citizen) iç hukuku; uyrukluk (nationality, nationalite) uluslararası hukuku ilgilendirir. Uyrukluk konusunda Avrupa Sözleşmesi'nde ise uyrukluk ile yurttaşlık eş anlamlı kullanılmıştır. Vatandaşlık, gerçek kişilere has kullanılır.
Kendini doğru ifade eder, insanlarla rahat iletişim kurar. Saygılı, cesaretli, hoşgörülü, dürüst, açıkgörüşlü, herkese eşit davranan, adaletli, yasalara titizlikle uyan, sorumluluklarının bilincinde, uzlaşmacı bir tutum sergiler. İyi bir yurttaş olursak, yurdumuzda barışa yardımcı oluruz.
Etkili vatandaşlık, demokratik toplumlarda bi- reylerin vatandaşlık konumlarının gerektirdiği bilgi, beceri ve değerlere sahip olma durumu (NCSS, 2002) iken, etkin vatandaş ise çevresindeki olaylara müdahale edebilen ve bundan sonuç alabilen kişi (Çevik-Kansu, 2015) olarak tanımlanabilir.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Yurttaşlık temelde, birey ve devlet arasında, ikisini karşılıklı haklar ve ödevlerle birbirine bağlayan bir ilişkidir. Bu noktada, yurttaşlar, temel haklara sahip olmalarından dolayı siyasi topluluklarının ve devletlerinin tam üyeleri olarak, diğer uyruklardan ve yabancılardan ayrılırlar.
Yurttaşlık bilinci, yurt sevgisinin yanı sıra yurdun insanlarını da KAMUSAL ÇIKAR bağlamında sevme, onlarla birlikte katılımcı ortaklığa giderek bireyselcilikten kurtulma halidir.
Yasal ülkelerde o ülkede yaşayan kimselerin devlet tarafından anayasa kitabında vaat edilen haklardan faydalanması için o ülkeye yurttaşlık yani vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gerekmektedir. Bu görevi yapan kişilere yurttaş denir.
“Vatandaş”ın Türkçe karşılığı yurttaştır. “Yurttaş” sözcüğü, yurtları ve yurt duyguları bir olanları tanımlayan hukuksal bir kavramdır. Her kesimden, her meslekten, her inançtan insan, bu geniş topluluk içinde ayrımsız olarak yer alır.
Bunlar arasında; kazanılmış vatandaşlık, geniş kapsamlı vatandaşlık, paydaş vatandaşlık, ikamete dayalı ve yaslanmış vatan- daşlık gibi türler görülür.
Türk Tarihine Bazı öğretmenler ise özellikle tarihe vurgu yapmış, kendi tarihini bilen, milli bilince sahip geçmiş ile bugünü karşılaştırabilen, atalarını seven, onların yaptıklarından hoşlanan kişileri “etkili vatandaş” olarak tanımlanmıştır.
Ailenin korunması, eğitim ve öğrenim hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının, sanatın ve sanatçının korunması hakları başlıca sosyal haklardandır. Türk kadınının sosyal hayatta önemli bir yeri vardır. Türk kadını bugünkü yerine, cumhuriyetten sonra kavuşmuştur.
Etkin vatandaş kime denir? Haklarını ve sorumluluklarını bilen ve bunlara göre hareket eden kişilere etkin vatandaş denir.
Pasif, tepkisiz, etkinliği olmayan anlamına gelmektedir. Erkek eşcinselliği cinselliğinde bir konum.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Cevap: Etkin, canlı, hareketli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri