Aküler içerdikleri malzemelerden dolayı çöpe atılmaması gereken ürünlerdir. Özellikle içlerinde yer alan kimyasal ürünler doğaya karıştıkları zaman uzun süren olumsuz etkilere neden olabilirler. Artık birçok yerde yer alan geri dönüşüm tesisleri akülerin en doğru şekilde imha edilmelerini sağlayabilmektedirler.
Akünüzü kabul edecek bir satıcı veya servis bulamazsanız, oturduğunuz yere yakın bir geri dönüşüm merkezine veya toplama merkezine başvurun. Akünün uygun şekilde elden çıkartılması için size tehlikeli atık tesisi veya atık tesisi önerebilirler.
Hurdaya çıkmış aküler farklı şekillerde ve yerlerde kullanılmak amacıyla parçalara ayrılarak atık akümülatör geri kazanın tesislerine gönderilir. Buralarda akülerin içinde bulunan değerli kısımlar alınarak yeniden kullanılır.
Atık konumuna düşen aküler öncelikle geri dönüşüm tesisine ulaştırılır. Bunun ardından çekiçlerin uyguladığı kuvvetli basınçla ezilir. Ezilip dağılan parçaların esasen üretilmiş olduğu kurşun-asit karışımının süzülmesi çeşitli kimyasalların kullanılmasıyla sağlanır.
Atık Akümülatörden Kurşun Elde Edilmesi
Külçeler haline getirilen kurşun, tekrar akü üretiminde kullanılır. Ergitme ve rafinasyon işlemi sonrasında oluşan cüruflar, tehlikeli atık olarak tanımlandığından toplanarak bertarafa gönderilir.
İlgili 25 soru bulundu
01.01.2021 tarihinden geçerli olarak 7tl/kg olaral belirlenmiştir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Çoğu araç aküsü, yaklaşık 11 kg kurşun ve 5-6 kg seyreltilmiş sülfürik asit ve 2-3 kg çeşitli alaşım bileşenleri içeren kurşun asit akülerdir. Kurşun ve sülfürik asidin her ikisi de tehlikeli maddeler olduğundan, bu, bir araç aküsünün yaklaşık % 90'ının potansiyel olarak zararlı olduğu anlamına gelir.
Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün + kutpuna diğer ucunu dolu olana akünün + kutpuna bağlanır. Sonra akü takviye kablosunun siyah ucu dolu ve boş olan akülerin – kutup başına bağlanır. Aküsü boş olan araç çalıştıktan sonra önce – akü kutup başlarını sonra ise + lar sökülür.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Peki, akü bitik mi? Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Kullanılmış akü nerede satılır; Kullanılmış aküleri hurdacılara, akü firmalarına, oto servis ve oto tamirhanelerine satabilirsiniz.
Hurda akü endüstrisi büyük ve büyüyen bir endüstridir. Aküler özellikle kurşun geri dönüşümü konusunda kritik bir öneme sahiptir. Bu kurşun geri kazanılabilir ve kurşun asit aküler ve diğer akü türleri gibi malzemeler için ikincil kaynaklar olarak yeniden kullanılabilir.
Atık piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu, kavanoz, vs.) biriktirilmelidir. Evinizde veya işyerinizdeki atık piller uzun sürelerle muhafaza edilmemelidir. Atık piller, bulunduğunuz yere en yakın mahaldeki, atık pil toplama kutusuna atılmalı veya satın alındığı yere geri götürülmelidir.
75 amper akü ağırlığını bulmak için 0.24 sabit sayısı ile Amper değeri çarpılır. 0.24 akünün Pi sayısıdır. Çıkan sonuç akünün kg cinsinden ağırlığını verir. 75 amper akü, 0.24 ile çarpıldığında 18 kg olmalıdır.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Bu nedenle de kullanım yerine göre akü seçmek önemlidir. Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri