Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
C30: 1 ölçü çimentoya 0,75 oranında kum ve 1,5 oranında agrega karıştırılarak yapılan C30, yüksek dayanım özellikleriyle deprem açısından riskli bölgelerdeki bina inşaatlarında ve ağır tonajlı araçların geçtiği yoğun trafikli otobanlarda kullanıma uygundur. Hava koşullarına karşı da oldukça dayanıklıdır.
Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Siz ne düşünüyorsunuz? Acı bir tecrübe olarak 99 depremini beton dayanıklılık alt limitinin yükseltilmesi için milat sayabiliriz. 99 depremi öncesinde ağırlıklı kullanılan betonlar c14, c16, c18 iken 2000 yılından sonra deprem yönetmeliğinde de minimum şart olan c20 sınıfı beton dökülmeye başlandı.
C30 betonun 1 santimetrekaresi 300 kilogram yük taşıyabilecek kapasiteye sahiptir ve özellikle deprem bölgelerinde yapılacak inşaatın betonunun en az C30 olması gerekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.
33.61MPa ve C30 betonu için de 7 günlük 31.15 MPa iken 28 günlük 39.14MPa dayanım değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir.
Deprem bölgeleri için; Deprem Haritası ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelikte BS 20 sınıfı beton tanımlanmıştır. Dayanım ve dayanıklılık açısından betona yaklaşıldığında özellikle 1. ve 2. derece deprem bölgeleri için bu değerin BS 25 beton sınıfı olarak değiştirilmesinde fayda vardır.
Oysa ki bazı yapı ilanlarında yüksek dayanımlı C30 betonu kullanıldığı ifade edilmektedir. Halen güncellenmekte olan deprem yönetmeliğine göre minimum beton sınıfı C30 olmalıdır.”
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Genel olarak 50 ila 100 yıl arasında kullanılanılabilen C50 beton ömrünü etkileyen bu faktörlerin etkilerini kısaca açıklayalım: Çevresel faktörler: Su, tuz ve diğer çevresel faktörlere maruz kalan betonun ömrü kısalır.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
Konut ve benzeri betonarme yapıların ekonomik servis ömrü genellikle 50 yıldır. Köprü, baraj gibi daha önemli yapılanların ise 100 yıl gibi daha uzun süre sorun çıkarmadan hizmet vermesi beklenmektedir.
Ancak pas payı 50 mm'ye çıkarsa 0.65 S/Ç oranlı ve 260 dozlu bir C25 betonu da (daha düşük kalite) 100 yıl ömre yeterli olmaktadır.
Bina incelemesi sonucunda beş derecelendirmeye göre deprem dayanıklılık oranı belirleniyor: A ve B sınıfı düşük risk, C sınıfı orta risk, D sınıfı yüksek risk, E sınıfı ise çok yüksek risk anlamına geliyor.
1999 deprem yönetmeliğinde C10 beton kullanımı zorunlu olurken, bu standardın 2007'de C20 ve 2019'da da C30'a yükseltildiğini anımsatan Işık, 1999 sonrasında değişen yönetmeliklerde teknik kriterlerin güçlendirildiğini, beton sınıfının arttığını, kolon ve kirişlerin büyüdüğünü, zemin etüdü, yapı denetim şartı ...
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını tavsiye etmektedir. Aynı şekilde çelik yapılar, depreme dayanıklı ev inşasında tercih edilmesi gereken ana malzemelerdendir.
Özellikle 90'lı yıllardan önce inşa edilen yapılarda elle veya basit betonyerlerle karıştırılıp dökülen kalitesiz ve dayanım sınıfı düşük olan betonların kullanıldığını ve yıkılan binaların beton kalitesinin C6, C10 gibi çok düşük dayanımlı betonlar olduğunu tespit ettik.
DARACON C30/37, şantiyede beton dökümleri için çimento, agrega, katkı maddeleri içeren, silindir kalıplarda 30 N/mm2, küp kalıplarda 37 N/mm2 mukavemet veren, kullanıma hazır paketler halinde kuru hazır beton harcıdır.
kg/m3,Çimento 500 kg/m3,Su : 225 kg/m3.
Bu kodlar betonların bir santimetre karede dayandığı ortalama yüke göre belirlenmiştir. Örneğin C20/25' den alınan silindir beton numunesi bir santimetre karesi 200 kilogramlık bir yüke dayanabilirken C30/37 silindir betonlar santimetre karede 300 kilogramlık yüke dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri