Atık akülerin parçalara ayrılarak farklı şekillerde yeniden kullanılabilmesi için Atık Akümülatör Geri Kazanım Tesisi adı verilen yerlerde geri dönüşüm süreci yerine getirilir. Geri dönüşüme kazandırılan bir akü temel olarak plastik, kurşun, asitli çözeltiler ile diğer kurşun bileşiklerinden oluşur.
Hurdaya çıkmış aküler farklı şekillerde ve yerlerde kullanılmak amacıyla parçalara ayrılarak atık akümülatör geri kazanın tesislerine gönderilir. Buralarda akülerin içinde bulunan değerli kısımlar alınarak yeniden kullanılır.
Hurda akü nereye satılır; eski akülerinizi hurdacılara, akü firmalarına, bayilerine ve otomobil tamircilerine satabilirsiniz. Hurda akü satabileceğiniz servislere başvuru yapabilir ve hemen satış gerçekleştirebilirsiniz.
Aküler içerdikleri malzemelerden dolayı çöpe atılmaması gereken ürünlerdir. Özellikle içlerinde yer alan kimyasal ürünler doğaya karıştıkları zaman uzun süren olumsuz etkilere neden olabilirler. Artık birçok yerde yer alan geri dönüşüm tesisleri akülerin en doğru şekilde imha edilmelerini sağlayabilmektedirler.
Çoğu araç aküsü, yaklaşık 11 kg kurşun ve 5-6 kg seyreltilmiş sülfürik asit ve 2-3 kg çeşitli alaşım bileşenleri içeren kurşun asit akülerdir. Kurşun ve sülfürik asidin her ikisi de tehlikeli maddeler olduğundan, bu, bir araç aküsünün yaklaşık % 90'ının potansiyel olarak zararlı olduğu anlamına gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Alternatörden aküye gönderilen gerilim 13,8-14,8 v civarındadır. 45 Ah lik akü tam boş olarak yaklaşık 11,5 v gerilime sahiptir. 2-2,5 A ile 20 saat civarında şarj edilir. mustyyy beyin söylediği gibi ama 24 saat beklemekte fayda vardır. Alternatörden aküye gönderilen gerilim 13,8-14,8 v civarındadır.
Sağlıklı bir akü 1-2 hafta içinde biter. Çünkü araç çalışmasa bile aküde gerilimler oluşur, etkileşime girer.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Atık aküler ilk aşamada geri dönüşüm tesisine getirilir. Sonrasında çekiçlerin uyguladığı kuvvetli basınçla atık aküler ezilir. Ezilip dağılan akü parçalarının ürettiği kurşun-asit karışımının süzülmesi sağlanır. Kurşun ve plastikten meydana gelen karışım içi su dolu olan kazana aktarılır ve bekletilir.
Küçük hurda akü ise motosiklet gibi enerji bakımından az ihtiyacı olan araçlarda kullanılmaktadır. Birçok mekanizma için böylesine önemli olan bir araç olan akü, geri dönüşümde hurda akü olarak değerlendirilip, üretime tekrar katılmaktadır.
Boşalan bir akü elektrik enerjisi üretemediği için tekrar doldurulması gerekir.
Peki, akü bitik mi? Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Akü ayrıca çalıştıkça kendi kendini şarj etme özelliğine sahip özel bir cihazdır. Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur. Tamamen boşalan bir akünün şarj olması için ise akü takviyesi yada akü dolumu işlemi yapılması gerekecektir.
Genel olarak biten bir aküyü şarj etmenin iki yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri araçtan araca takviye yapmak olurken diğeri şarj cihazıyla şarj etmektir. Araçtan araca takviye birtakım bağlantı elemanlarıyla gerçekleştirilir.
Akünüzü kapalı ve kuru bir ortamda saklayın. Oda sıcaklığının 10 °C ile 20 °C arasında olması uzun akü ömrü için idealdir. Eğer akünüzü uzun süre kullanmamak üzere kaldıracaksanız, yaklaşık %30 şarj olmuş şekilde saklayınız. İlk kullanım öncesinde aküyü şarj ediniz.
Akü Neden Biter? Akü pek çok nedenden dolayı bitebilir. Örneğin uzun süre kullanılmayan veya elektrik kaçağı olan araçların kontağı açıldığında çalışmaz. Çünkü akü içerisinde depolanan enerji kendini yenileyemediği için devamlı olarak azalır.
Akülerde Saf Su Kullanımı
Akü, suyla çevrili plakalar içerir. Bu su, plakaları aşındırabilecek iyonları veya istenmeyen kimyasalları olmadığı için normalde damıtılır. Normal musluk suyu, arıtılmış suya (saf suya) kıyasla pilin aşınmasını ve yıpranmasını hızlandırır.
75 amper akü ağırlığını bulmak için 0.24 sabit sayısı ile Amper değeri çarpılır. 0.24 akünün Pi sayısıdır. Çıkan sonuç akünün kg cinsinden ağırlığını verir. 75 amper akü, 0.24 ile çarpıldığında 18 kg olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri