Kaynaması normaldir. Şarj devam ederken akü kapaklarını açık tutmalısınız. Aksi halde akü oluşan basınçla patlayabilir. Bir de çıkan gazı solumayın, ciğerlere hasar verebilir.
Akünün voltajı 14,5 voltu geçerse ya da 10 volttan az olursa bu bir soruna işaret etmektedir. Akü hava almazsa kaynama yapacaktır, akü gerekli enerjiyi sağlayamadığında kaynama yapacaktır.
Aşırı şarj edilmesi akünün ısınmasına neden olacaktır. Kısacası aşırı şarj aşırı ısınma demektir.
Aküler kimyasal tepkimeyle çalıştığı için sıcaklıktan etkilenirler.
Kırmızı ucu artı kutbuna ve siyah ucu eksi kutbuna takın. Voltmetre 12,65 volt ile 12,77 volt arasında bir değer okursa, pil tamamen şarj olmuştur. Tam şarjdan daha az bir şey, bir yanıt aramaya devam etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bir araba aküsünün şarj tutmamasının önemli bir nedeni yaştır.
İlgili 27 soru bulundu
Araçtaki akü maksimum seviye olan 14.8 volttan fazla düzeyde şarj edilirse akü yanar. Deşarj olmuş bir akü redresörde yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj edilmiş olur. Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
Akü, normal hızda şarj ediliyorsa genellikle üç ila altı amper arasında akım verilir. Bu sebeple akünün dolması 8 saate kadar sürebilir. Eğer hızlı doldurulmak istenirse süre 4 saate değin düşebilir.
Akülerin su kaynatmaları çok yaygın olmaktadır. Motor sisteminde meydana gelen arızlar nedeniyle aracın tüm güç kaynağı sisteminin arıza yapması demektir. Bu durumda gövde elemanları korozyona uğrar. Akünün imha edilemez duruma gelmesi nedeniyle geri dönüşüm işlemlerine yol açmaktadır.
Kış mevsiminde akü bakımı yaparken şunlara dikkat etmelisiniz: Kışın akü bakımında öncelikle kutup başlarında oksitlenme olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Oksitlenmeleri sıcak su dökerek giderebilirsiniz.
Arızalı bir alternatör de pilin bitmesine neden olabilir. Voltaj regülatörü ise aküye sabit bir voltaj akışı sağlar. Bu bileşen olmadan alternatör aküyü aşırı şarj edebilir. Sonunda, aşırı şarj aşırı ısıya neden olabilir ve bu da pilin içindeki elektrolit çözeltisini kaynatmaya başlayabilir.
Kaynaması normaldir. Şarj devam ederken akü kapaklarını açık tutmalısınız.
Kişi bakımını kendi yapacak ise aküye sadece “saf su” eklemelidir. Bunun harici kullanılacak her türlü sıvı (şebeke suyu dahil) akünün deşarj ya da aşırı şarj olmasına neden olur.
Akü Şarj Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şarj cihazının pozitif kablosu akünün pozitif kutbuna, negatif kablosu da akünün negatif kutbuna gelecek şekilde bağlanmalıdır. Kutup başlarının gevşek bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Şarj işlemi esnasında, akü ısınması veya sıvı taşması halinde şarj kapatılmalıdır.
Akülerde Saf Su Kullanımı
Normal musluk suyu, arıtılmış suya (saf suya) kıyasla pilin aşınmasını ve yıpranmasını hızlandırır. İyonları ve kirleri uzaklaştırılmış su kullanarak, akünün kullanım ömrüne de katkı sağlamış olursunuz.
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü Suyu Azalırsa Ne Olur? Akü suyunun azaldığı durumlarda araç eskisi gibi sağlıklı çalışmaz ve performansı düşer. Bu sorun ilerleyen süreçlerde büyür ve daha büyük problemlere yol açabilir. Dolayısıyla akü suyunun seviyesi düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Aküden sadece su eksilir, asitte eksilme olmaz. Bu yüzden aküye sadece eksilen su kadar seperatörü 1 cm aşacak kadar saf su eklenir, kesinlikle asit eklenmez. Asitli su minimum değerin altına düştüğü zaman aküye saf su eklenir.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Bakımsız kuru aküler kurşun-asitli akü şarj cihazları ile şarj edilebilirler.
otomobillerde bulunan alternatörler ortalama 30 - 50 amper/saat akım üretirler ve 1500-200 devir civarında tam verime ulaşırlar. kullandığınız akü standart 60 amper ise hareket halindeyken yaklaşık 1,5 - 2 saatte tamamen şarj olacaktır.
Şarj voltaj değeri 13.8 volt ile 14.2 volt değerleri arasında olmalıdır. Örneğin 80 Ah kapasiteli bir akünün voltajı ölçüldüğünde 11.85 volt görülüyor ise akünün 4,5 Amper akım çekecek şekilde en az 14 saat şarja bağlanması gereklidir.
Rölanti doğru düzgün bir şarj yapamayacaktır. Muhtemelen çalıştırmada daha çok akım çekip yerine koymak kısa süre rölanti ile mümkün olmaz. Arkadaşların dediği gibi sağlıklı akü 1-2 ayda birşey olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri