Sfero döküm, formülü GGG olan, Küresel Grafitli Dökme Demir türüdür. Türk Standartları tanıtımında geçen adı ve GGG rumuzuyla işlem görmektedir. Özelliği kazandırılmak amacıyla MG(Magnezyum) ve CE (Selenyum) alaşımları eklenerek güçlendirilmektedir.
Sfero dökme demir, karbonun grafit küreleri şeklinde bulunduğu bir dökme demir türüdür. Bu çelik türü, soğuk çekme çelikler grubunda yer alır. Bundan dolayı bu yapı, sfero dökme demirin mukavemet, tokluk, aşınma direnci ve işlenebilirlik gibi mekanik özelliklerini iyileştirir.
Sfero dökümün yapısında küre şekilli grafitler bulunmaktadır. Pik dökümde ise bu şekiller daha farklıdır. Keskin köşelidir. Grafit yapısı nedeniyle pik dökümde gerilimin yükselmesi durumu ortaya çıkmaktadır.
Pik, sfero, paslanmaz çeliklerin kılcal döküm hataları soğuk kaynak teknolojisi ile giderilir sızdırma oluşmaz.
Pik döküm malzemeler inşaat, makine imalat , demir çelik sektörlerinde, sfero dökümler ise çoğunlukla otomotiv, makine imalat gibi tokluk istenen durumlarda kullanılır. Genel özellik olarak ele aldığımızda pik dökümler daha kırılgan ve esnemeye karşı daha zayıflardır.
İlgili 38 soru bulundu
Basınçlı döküm seri üretim açısından en başarılı yöntem olarak karşınıza çıkacaktır. Ayrıca karmaşık parçaların üretimi açısından da basınçlı döküm son derece idealdir.
Enerji üretim ve dağıtım tesislerinde sfero demir, boru hatları, pompa muhafazaları, vana gövdeleri ve diğer bileşenlerin üretiminde kullanılır. Yüksek basınç ve yük altında dayanıklılığı sayesinde, enerji endüstrisinde güvenilir bir malzeme olarak öne çıkar.
Sfero döküm ızgara, sfero döküm adı verilen özel bir malzemeden yapılan bir ızgara türüdür. Bu ızgara, sfero döküm işlemi kullanılarak üretilir ve özellikle yüksek mukavemeti, darbe direnci ve korozyon direnci nedeniyle tercih edilir. Sfero döküm ızgaralar çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır.
Yüksek Mukavemet
Sfero döküm, dökme demirin yapısını değiştirerek mukavemetini artırır. Sferoid grafit, geleneksel gri dökme demirin aksine çubuklu grafit yapısı yerine küresel bir grafit yapısı oluşturur. Bu, malzemeye yüksek çekme ve dayanıklılık özellikleri kazandırır.
Sfero döküm, pik döküme göre başlıca avantajları (düşük ergime derecesi, iyi akışkanlık ve dökülebilme mükemmel işlenebilme ve iyi kesme mukavemeti) ile çeliğin mühendislik yönünden avantajlarına (yüksek mukavemet, tokluk, süneklik, sıcak işlenebilme ve sertleşme) sahip bir malzemedir.
Sfero, erimiş sfero dökümün bir kalıptaki boşluklara dökülmesinden kaynaklanan katı metal nesnelere verilen isimdir. Sfero döküm döküldükten sonra soğur ve kapladığı boşluğun (ya da kalıbın) şeklini alarak katılaşır.
Sfero Döküm Kare Kapak, metal döküm teknolojisiyle üretilen bir kapak türüdür ancak Bu tip kapaklar, dayanıklılık, uzun ömürlülük ve estetik görünümleri ile öne çıkar. Aynı zamanda, metal döküm teknolojisi sayesinde, çeşitli boyutlar ve şekillerde üretilebilirler.
Genel olarak, dökme demir, çelikten daha düşük uzama, büzülme ve darbelere karşı dayanıklılığa sahiptir, strength basınç dayanımı ve sismik direnci çelik dökümden daha iyidir ; Dökme demir genellikle daha ucuzken, ham çelik daha fazla malzeme maliyeti, enerji ve nihai ürün üretmek için gereken işçilik.
Döküm çeşitleri genellikle iki başlık altında incelenebilmektedir. Bunlar bozulabilir kalıba döküm ve kalıcı kalıba döküm olarak adlandırılabilmektedir.
Döküm tava sağlıklı mı sorusunun cevabı söz konusu ürünleri kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılır. Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır.
Diğer birçok tencere ve tava modelinde çizilme problemi ya da yıpranma mevcuttur. Bu durum döküm tencerelerde söz konusu değildir. Döküm tencere çeşitleri kolay kolay çizilmeyen maddelerden üretilirler. Bu yüzdende uzun ömürlüdür.
Döküm ızgaranın yüksek ısıya dayanması, her yere eşit olarak dağıtması ve ısıyı kendi içerisinde tutmasından dolayı pişirdiği yemeklere eşsiz lezzet katan yapısı onu barbekü mangalların vazgeçilmezi yapmıştır. Döküm ızgaranın en büyük artısı etleri mühürlemedeki başarısıdır.
15kn dediğimiz 150kg yük dayanımı olan ve ağır yüklere dayanıklı malzemeden imal edilen mafsalsız kompozit rögar kapağı 15 kilo ağırlığındadır. Rögar kapağının alt parçasının ölçülerine göre iç kısmı Ø 600 mm çapa sahiptir. Dış çevresini baz aldığımızda Ø 795 mm çaptadır.
Ardından şişe kapaklarının çapı 1 milimetre küçültülüp, boyları yarım santim kısaltıldı. Bu da, 1.8 gram olan kapak ağırlığının 1.35 grama kadar inmesini sağladı.
GGG50 Sfero döküm özellikleri, eritme usulü elde edilen bir dökme demir türüdür. GGG ifadesi küresel grafitli döküm ürünü olarak anlaşılmaktadır. Bu da GGG50 Sfero döküm olarak bilinmektedir. Malzeme özellikleri arasında en belirgini darbelere karşı yüksek dayanıklılık göstermesidir.
Türk standartlarındaki adı ise KÜRESEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİR ' dir. Rumuzu “GGG” dir. Sferö döküm veya küresel grafitli dökme demir, kendine özgü bir demir türüdür, dökümden önce, darbeye karşı fevkalade güçlü bir yapı kazanması ve uzun ömürlü olması için magnezyumla özel bir işleme (aşılamaya) tabi tutulur.
Küresel Grafitli Dökme Demir (GGG)
Küresel grafitli dökme demir, bileşimindeki grafit küresel şekilde olan dökme demirdir. Bu dökme demire SFERO DÖKME DEMİR de denir. Karbonun yaprağımsı lamelden küre şekline dönüşmesini sağlamak amacıyla erimiş dökme demire az miktarda Magnezyum (Mg) veya Seryum (Ce) katılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri