Ters kutup akülere bakıldığı zaman artı kutbun solda, eksi kutbun sağda yer aldığı görülür. Akü araca ters bağlanırsa araç tahrip olabilir. Ayrıca kutup başlarına vurulmamalıdır. Akü başka akü ile değiştirilecekse artı kutup artıya, eksi kutup eksiye bağlanmalıdır.
Akü araca ters bağlanırsa diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur. Kutup başlarına asla vurulmamalıdır. Akü başka bir akü ile takviye edilirken artı kutup artıya, eksi kutup eksiye bağlanır.
Akünün (+) kutup başı (-) kutup başına göre daha kalındır. Aküsü boş bir araca, bir başka aracın aküsü kablolarla bağlanarak marş yapılması işlemine takviye denir. Akümülatörle başka akümülatöre takviye yapılacaksa artı kutup, artı kutupla, eksi kutup eksi kutba bağlanır.
Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
Ters kutup başlı akü demek, normalde aküyü karşınıza aldığınızda sağ tarafa denk düşen (+) kutup başının tam tersi yerde, sol tarafta olmasını ifade eder.
İlgili 18 soru bulundu
Kırmızı renkli olan artı kutup kablosu, her iki araçtaki akülerin artı kutuplarına bağlanır. Siyah renkli olan eksi kutup kablosunun uçlarından birisi de dolu akü kutbuna, diğeri ise boş akülü aracın herhangi topraklı metal bir parçasına tutturulur.
Doğru akım (DC) devrelerinde, pozitif kutup genellikle kırmızı (ya da "+") işaretlenir ve negatif kutup genelde siyah (ya da "-") işaretlenir. Fakat başka renk düzenleri de otomotiv ve telekomünikasyon sistemlerinde kullanılabilmektedir. Araba akülerinde, pozitif kutbun çapı negatif kutbun çapından daha büyüktür.
Bu elektrik harcamasını minimum seviyeye indirmek için aracınızın aküsü tam dolu iken, negatif kutup başını sökerek aracınızı o şekilde bırakmanızı tavsiye ederim. Bu sırada dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri kutup başını söktükten sonra şaseye veya pozitif tarafa temas etmeyecek konumda bırakmanızdır.
Kutup Başı Sökülürse Araba Aküsü Biter Mi? Araç aküsünün doğru kutup başının sökülmesi akünün korunmasına neden olur. Bir araba aküsünün bağlantısını keserken, her zaman önce negatif konektörü (negatif kelepçe) negatif terminalden çıkardığınızdan emin olmalısınız.
Bağlantı kabloları ucunda bulunan, kutup başları üzerindeki + ve – kutuplarını da tespit ettikten sonra, önce artı işareti olan kabloyu bağlayın, daha sonra eksi işareti olan kabloyu bağlayın.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
araç içinde aküyü çıkarıp geri bağlarken aküyü ters bağlarsan sigorta atar..
5.Akümülatörün eksi (-) ve artı (+) kutupları arasındaki fark nedir? A) Artı kutup ince, eksi kutup daha kalındır.
Birçok motorlu taşıta yapılabilen akü takviyesi hangi araçlara yapılmaz? BSI ve ECU olarak geçen beyinli araçlara akü takviyesi yapılması önerilmez. Akü takviyesi denenen beyinli araçlarda, büyük hasarlar meydana gelebilir. Dijital göstergesi bulunan yeni nesil araçlarda da akü takviyesi yapılmamalıdır.
Seri olarak 4 adet lifepo4 pil bağlarsanız, aynı pil kapasitesini korurken tek hücre voltajının 4 katını elde edebilirsiniz. Örneğin: Bir adet 3,2 voltluk 6000 mah + bir 3,2 voltluk 6000 mAh + Bir 3,2 volt 6000 mah + Seri olarak bağlanmış bir 3,2 voltluk 6000 mah, 12,8 volt ve 6 Ah'a eşittir.
Unutmayın ki gevşek kelepçe kutup başının erimesine ve akünüzün yanmasına kadar uzanabilecek olumsuzluklara sebep olabilir. Eğer kelepçede oksitlenme varsa mutlaka sıcak su ile kutup başını yıkayarak bu oksitlenmeyi giderin.
Araçta üzerinde kaynak işleri yaparken ve alternatörün sökülmesi veya montajı sırasında prensip olarak her zaman akü kutup başları çıkarılmalıdır!
Kablo uçları ve kabloları, temizlik ve korozyon olmaması için dikkatlice incelenir. Bazı durumlarda korozyon aşırı olabilir ve kablonun değiştirilmesi gerekir. Yeni akü montajı yapıldıktan sonra araç çalıştırılır ve şarj sistemi çıkışı ölçülür. Akünün verimi ilgili test cihazları ile yapılır.
Araç çalışırken akü sökülürse, alternatörden gelebilecek düzensiz akım ve yüksek voltaj aracın beynine ve elektrik sistemine zarar verebilir. Bu yöntemin uygulanması kesinlikle tavsiye edilmez, araca ciddi zararlar verebilir.
Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Soğuk havalar motorun da çalışmasını zorlaştırıyor. Bu sebeple de ilk marş basma gücü için gereken enerji daha fazla oluyor ve akü normalden fazla enerji harcıyor. Dolayısıyla da akünün şarj basmak için harcadığı enerji miktarındaki artışa bağlı olarak da akü daha hızlı boşalıyor.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Ancak çoğunlukla 15-60 dakika arasındadır.
Boştaki voltaj 12,5-13 arası, marş anında 11-12 arası: iyi durumda korkmayın ancak tam kapasite kullanmayın artık akünüzde rezerv güç bırakın. Ortalama %30 kayıp demektir. Boştaki voltaj 12-12,5 arası, marş anında 10-11 arası: o artık hasta ve yaşlı bir akü zorlamayın.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri