Akut üst solunum yolu enfeksiyonu (AÜSYE), burun, boğaz, sinüsler ve solunum yollarını etkileyen ve genellikle viral veya bakteriyel patojenlerin neden olduğu kısa süreli bir solunum sistemi enfeksiyonudur. AÜSYE, soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı ve sinüzit gibi çeşitli hastalıkları içerebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu, tıpta kısaca ÜSYE olarak da bilinen bir tür solunum yolu hastalığıdır. Alınan havanın akciğerlere kadar geldiği bölgedeki hava yollarına ait doku ve organların iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Çocuklarda ve yetişkinlerde üst solunum enfeksiyonu, genellikle rinovirüsler sonucu oluşur.
Kronik solunum yolu hastalıkları bugün dünyada milyonlarca insanı etkilemektedir. Astım ve solunumsal alerjiler, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), meslek hastalıkları, uyku apne sendromu ve pulmoner hipertansiyon bu hastalıklar arasındadır.
Trakea ve bronşların akut inflamasyonudur. Sıklıkla kış aylarında görülür. Çoğunlukla virüslere bağlı olarak gelişir.
İlgili 15 soru bulundu
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu öksürüktür. Ancak daha şiddetli vakalarda hastalarda mukus öksürmeye neden olabilir ve bazıları nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yaşayabilir.
Alt solunum yolları, soluk borusu (trachea), bronşlar (bronchi) ve respiratuar bronşiollere kadar olan yani havayı akciğer içine ileten bölümlerden oluşur.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra, gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebiliyor.
Tıp bilimlerinde akut terimi ya “hızlı başlayan” ya da “kısa süreli” hastalıkları, bazen de her iki durumu birden tanımlamak için kullanır. Bu sıfat pek çok hastalığın tanımının bir parçasıdır ve bu yüzden bu hastalıkların isimlerinde yer alır. Örneğin akut lösemi ya da akut Akut Romatizmal Ateş gibi.
Dört ana hastalık türü vardır: bulaşıcı hastalıklar, eksiklik hastalıkları, kalıtsal hastalıklar (hem genetik hem de genetik olmayan kalıtsal hastalıklar dahil) ve fizyolojik hastalıklar. Hastalıklar, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar gibi başka şekillerde de sınıflandırılabilir.
Üst ve alt solunum yolu hastalıkları
Genel dahiliye kliniklerinin uzmanlık alanına giren bu hastalıklarda bazı durumlarda, göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz kliniklerine de konsültasyon yapılabilir.
İç hastalıkları bölümünün uzmanlık alanında olan ve tedavi edilebilen hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır: Solunum Yolu Enfeksiyonları: Alt ve üst solunum yolu hastalıkları olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateş varsa ateş düşürücü - ağrı kesici içeren şuruplar kullanılır. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum, fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir.
Göğüs hastalıkları bölümü, akciğer ve solunum sisteminde oluşan hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır.
Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri Nelerdir? Solunum yolu hastalıklarının genel belirtileri arasında ateş, gögüs ağrısı ve göğüste sıkışma, hızlı ve düzensiz nefes alma, hırıltı, iştahsızlık ve halsizlik sayılabilir. Çocuklarda öksürük kuru veya ıslak olarak görülebilir.
Enfeksiyon sonucu akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplanır ve sıvı ile dolar. Tedavi edilmediğinde diğer organlarda da hasara yol açabilir. Nefes almayı da olumsuz etkileyerek hayati riske sebep olabilir. Özellikle iler yaşta veya kronik hastalığı olanlar için ölümcül bir hastalıktır.
Akut Hastalık
Ani gelişen, herhangi bir kaza, yaralanma sonucu ortaya çıkan, kısa süreli devam eden, tedavisi mümkün olan hastalıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Akut hastalığı olan çocukların tanılama işlemleri ve ilk müdahaleler yapıldıktan sonra, durumlarına göre yatarak ya da ayaktan tedavi edilir.
Akut hastalıklar hızlı başlayan ve kısa süreli hastalıklardır. Genel olarak akut hastalıklar kısa süreli ve işlevselliği bozmadığı için çocuklar çoğu zaman ciddi bir uyum bozukluğuna yol açmazlar. Diğer taraftan, kronik hastalıklar uzun süren ve bakım gerektiren hastalıklardır.
Türkiye'nin İlk Gönüllü Arama Kurtarma Derneği
1998 Adana-Ceyhan depreminde gösterdiği yararlılıklar nedeniyle, Bakanlar Kurulu kararıyla 19 Ocak 1999'da “Kamu Yararına Dernek” statüsü almıştır.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor. Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.
Sonbahar ve kış mevsiminde en sık görülen hastalık üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bunlar arasındaki nezle ve grip bir biri ile karıştırılmaktadır. Grip influenza adı verilen virüs kaynaklı oluşan bir enfeksiyondur.
Bronşlar tek bir nefes borusundan iki akciğer içerisine ayrılan iki temel kanalı oluştururken bronşioller ise akciğerlerin içerisine doğru dallanan daha küçük hava kanallarıdır.
Akut bronşit hastalığı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar ve hastalık varlığında gözlemlenen ilk belirtiler genellikle hapşırma ve burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları olur.
Üst solunum yolu deyince burun, sinüsler, yutak (farinks) ve gırtlak (larinks) anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri