Alabalık gibi, çeşitli somon çeşitleri vardır. Somon, denizden çıkan bir balıktır ve alabalıkların yaşadığı tatlı su akıntılarından açıkça farklıdır. Alabalık ve somon aynı balık ailesinden gelir.
Atlantik Somonu ve Pasifik Somonu olarak türleri itibari ile ikiye ayrılırlar. Yakın akrabası olan alabalıkların üye olduğu ailenin Latince adı Salmonidae (Alabalıkgiller) dir. Alabalık ile Somon aynı aileden ama farklı türlerdir.
Yurt dışı piyasasında daha çok büyük balık tercih edildiğini belirten Merzeci, "Alabalık ve somon akraba türler. Böylece bir bakıma ortaya somon balığı çıkmış oluyor. Geçmişte alabalıkta belli bir kilogramın üzerine ulaşamıyorduk. Balıkta istenen ağırlıklara ulaşılması için bu yöntem uygulanmaya başlandı.
büyük alabalıktır. piştikten sonra görünümü levrek gibidir. yani etleri somon balığına özgü şekilde lif lif ayrılmaz.
Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.
İlgili 26 soru bulundu
iri bir alabalık cinsi. 800 - 1000 gr. civarında olurlar. lezzeti alabalıkla hemen hemen aynıdır.
Tarım ve Orman Bakanlığının da girişimleriyle uygun beslenme koşullarında büyütülen yerli alabalık türleri, "Karadeniz somonu" adıyla iç ve dış piyasada dikkatleri üzerine çekti.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Peki, 'Karadeniz Alası' veya 'Türk Somonu' nasıl bir balıktır. Ülkemizin endemik türlerinden biri olan 'Karadeniz Alası' ya da Som balığı (Salmo trutta labrax), Salmonidae familyasından olup Doğu Karadeniz bölümünde görülen bir alabalık alt türüdür.
Anadolu'ya özgü endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalıklar, içme suyu kalitesindeki soğuk sularda yaşıyor. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Marmara Bölgesi ve Abant Gölü gibi ülkemizin farklı bölgelerinde 6 türü bulunuyor. Kırmızı benekli alabalığın vücudu mekik şeklindedir ve yanlardan hafif basıktır.
Alabalıkların on kadar türü bilinmektedir. Anadolu alabalığı ( Salmo trutta var.macrostigma ), Avrupa alabalığı, ırmak alabalığı ( S. trutta var. fario ), deniz alası ( Salmo trutta ), göl alası ( S. trutta lacustris ) en tanınmışlarıdır.
Somon balıklarının genel olarak boyları 1 metre ve ağırlıkları da 9-15 kg'dır. Pasifikte yaşayan “Kral Som” ise, 1,5 – 2 metre civarlarında bir uzunluk ve 50 kg'a varan ağırlığıyla, en büyük som balığı çeşididir.
Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarını engeller.
Bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Dokudaki ve kandaki iltihapları azaltır. Raynaud semptomları, romatizma ve artrit benzer rahatsızlıklar için oldukça faydalıdır. Gözler için oldukça yararlıdır.
Alabalık soğuk, temiz ve çakıllı bölgeleri seven, hem tuzlu hem de tatlı sularda yaşayabilen bir balık türüdür. Derisi ince ve pulsuz, karın boşluğu küçük ve az kılçıklıdır. Bu özellikleri nedeniyle bol etli bir balık olarak öne çıkmaktadır.
Alabalık oldukça etli olan ve sevilen bir balık türüdür. Bu balığın sıklıkla tüketildiği de görülmektedir. Somon balığı ile yakın akraba olan bu balık serin ve tatlı sularda yaşamaktadır. Alabalık için özel yetiştirme tesisleri kurulduğu da bilinmektedir.
Dip balıkları: Mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan. Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut. Çiftlik balıkları: Çipura, levrek, alabalık, somon en çok yetiştirilen çiftlik balıkları...
Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Norveç balığı olarak bilinen somon balığı, mükemmel bir omega 3 kaynağıdır. Diğer balık türlerinden daha fazla oranda omega 3 yağ asitleri içerir. Soğuk sularda yaşayan bu tatlı su balığı, açık pembe renklidir ve tadı gerçekten lezzetlidir.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Yaban hayatında somon ve alabalık eti astaksantin adı verilen bir antioksidan nedeniyle kırmızı/pembe renkte olabilir. Astaksantin doğal sularda algler, mayalar ve bakteriler tarafından üretilir.
En yağlı ve lezzetli döneminde olan Sardalya'nın dışında ise; İstavrit,Sarıkanat,Sarıağız,Akya,Orkinos,Kaya Balığı,Trança,Sinarit tüketilmelidir.
Yurt dışına bütün balıklarımız satılıyor ama somon daha ön planda. Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur; İç Anadolu'da Kayseri, Elazığ ve Sivas ciddi miktarlarda alabalık ve somon üretiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri