Alçının yarattığı nem sebebiyle yada yara iyileşmesi nedeniyle alçı altında kaşıntı olabilir. Soğuk üfleyen saç kurutma makinesi kaşıntıyı azaltabilir, ayrıca kaşıntı giderici losyonlar kullanılabilir.
Bu iyi bir fikir değildir çünkü bunlar içeride sıkışabilir ve bir enfeksiyona yol açabilir. Kaşıntı hissini azaltmanın en iyi yöntemlerinden biri alçının içine bir saç kurutma makinesi ile soğuk hava üflemektir. Kaşıntı tamamen geçmeyecektir ama en azından bunu yapmak sizi biraz olsun rahatlatacaktır.
Kaşıntıya genellikle cilt ile alçılı sargının arasındaki nem neden olur.
Alçı sıkmasının en sık semptomları aşağıdaki gibidir: Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi. El veya ayak parmaklarında şişlik olması. Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
İlgili 36 soru bulundu
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir. Hareketsizlik ve kullanmama kemiğin zayıflamasına yol açar. En kısa zamanda Fizik tedaviye başlanması gerekir.
SATEN ALÇI ASTARI uygulamasından 24 saat sonra üzerine su bazlı iç cephe boyaları uygulanabilir.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Alçının su içinde sertleşmesi higroskopik genleşme olarak adlandırılır. Böylece yüksek oranlı metal genleşmesi için gerekli ortam sağlanmış olur.
Kemik kaynaması belirtileri; azalan ağrı, hareket aralığının artması, kırığın oluştuğu bölgedeki şişliklerin ve morarmaların azalması şeklinde sıralanabilmektedir.
Beyaz alçıdan yapılan kol veya bacak alçısı 24 ile 48 saat arasında kurur. Sentetik alçılar ise 1 saat içinde kurur. İlk yapıldığındaki ağırlığı kurudukça azalır. Kurumayı hızlandırmak için saç kurutma makinesi gibi cihazlar kullanılmamalıdır !!!
Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir.
Alçının yarattığı nem sebebiyle yada yara iyileşmesi nedeniyle alçı altında kaşıntı olabilir. Soğuk üfleyen saç kurutma makinesi kaşıntıyı azaltabilir, ayrıca kaşıntı giderici losyonlar kullanılabilir.
Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir
Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Yara kenarlarında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir. Atel şunların tedavisinde kullanılır: Kemik kırıkları
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Alçının sertleşmesi için yeterli süre beklenilmeli, su/toz oranı tam ayarlanmalı, pöröz yapıda olmaması için vakumlu karıştırıcı şarttır. Pörözite model alçılarında daha çok görülür. Bünyesinde daha az su bulunan sert alçılarda ise pörözite azdır. Alçı taşı (dihidrat) suda daha az erir.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar.
Kırık kemiklerde iyileşme ve kemiğin kaynama süreci en az 6 hafta olarak belirlenmiştir.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Optimum sıcaklık 65 °C olarak belirtilmektedir. 75 °C aşılmamalıdır.
Alçı yapılan yüzeyin üzerine genellikle 2 kat veya 3 kat boya gerekmektedir. Açık renk tonlarında boya üstüne alçı yapılmışsa 2 kat, koyu renk üzerine alçı yapılmışsa 3 kat boya gerekliliği gözlerden kaçmamalıdır. Önemli Not: Derin alçı gerekli yerlerde tutunma gücü daha fazla olan pütürlü sıva alçı tercih edilir.
Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir. Kaba inşaatın bitimiyle yapılan kara sıva yerine alçıyı boyamak, çok daha kolay. Alçı üstüne duvar boyamasında boya, duvara daha iyi tutunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri