Resimde görüldüğü gibi Alıçların bir kısmı su üzerinde duruyor. Sirke olmaya başlayınca hepsi aşağıya çökecektir. Ve rengi gittikçe sarıya dönüyor Kıvamı ve tadından sirke olduğunu anlarsınız. Eğer ki 20 günde olmadı ise 5- 6 gün daha bekletin.
Yaklaşık 10 günlük mayalanma sürecinin sonucunda sirkeniz hazır hale gelecektir. Mayalanan alıç sirkenizi bir süzgeç yardımıyla süzün. Meyvelerin içine girmemesini sağlayarak cam bir şişenin içine aktarın. Gün ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde muhafaza ederek dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır.
Tuz, şeker ve sirkeyi ekledikten sonra kavanozu kapayın ve karışımı iyice çalkalayın. Alıç sirkesi karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. 15-20 gün kadar sonra tüm alıçlar dibe çöktüğünde sirkeniz hazır olacak.
Alıç sirkesinin zayıflama için haftada üç gün tüketilmesi yeterlidir. Vücut alıç sirkesine alıştıktan sonra, haftada beş gün alıç sirkesi içilebilir. Düzenli kullanımda, birkaç ayda gözle görülür fark yarattığı deneyimlenen sirke kürü yapılırken rutin diyet programına da uyulmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın.
Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Saç Biti Yumurtaları (Sirkeler)
Saç biti yumurtalarına halk arasında 'Sirke' adı verilir. 0,7-1 mm boyutlarında olan sirkeler rahatça görülebilir. Bunlar parlak, sarımsı renkte, oval veya damla biçimlidir. Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar.
Çöktükten sonra tercihen süzerek yada öylece beklemeye aldığınız anda direkt olarak sirke anası oluşuyorsa bu sirke suya dönmez, küf olmaz, kef hiç olmaz. Ama önce kef oluyorsa ve sürekli temizlemek zorunda kaldıysanız ve en sonunda ana oluştuysa siz sirke yaptım sanmış olabilirsiniz.
Öncelikle dikkat etmeniz gereken, sirkeyi serin ve ışık almayan bir yerde saklamak. Kiler veya erzak dolabı bu iş için uygundur. Buzdolabında saklamanız çok da şart değil. Sirkeyi açtıktan sonra şişesinden başka bir yere almanıza gerek yok, kapağını sıkıca kapatarak kendi şişesinde saklayabilirsiniz.
5) Sirke metabolizma hızını yükselten bir yardımcı maddedir. Sirkeli su içilen diyet süreçlerinde, kilo verme hızı daha da artar ve kolayca yağ yakılır. Kilo vermek isteyenlere gün içinde bir fincan sirkeli su önerilir.
3) Bağırsakları Çalıştıran Hızlı Çözüm
Kabızlık gibi sorunların önüne geçmek için de alıç sirkesi tüketmeniz tavsiye edilir. Alıç sirkesi, bağırsakların hızlı çalışmasına yardım eden bir besin olarak evinizde yerini almalıdır.
Elma sirkesinin zayıflamaya olan etkisini test eden tek araştırma Japonya'da yürütülmüş. Araştırmada 175 obez sağlıklı birey, 12 hafta boyunca günlük olarak elma sirkesi veya su tüketmiş. Diyetleri benzermiş. Araştırmanın sonunda sirke kullananların az bir farkla, daha fazla kilo verdiği ortaya çıkmış.
Resimde görüldüğü gibi Alıçların bir kısmı su üzerinde duruyor. Sirke olmaya başlayınca hepsi aşağıya çökecektir. Ve rengi gittikçe sarıya dönüyor Kıvamı ve tadından sirke olduğunu anlarsınız. Eğer ki 20 günde olmadı ise 5- 6 gün daha bekletin.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Tadı ve kokusu sirke kıvamına gelmemişse, fermantasyonun devam etmesi için karışımı kendi kavanozunda sirke anasını da içine atarak bir süre daha bekletin. Fermantasyon (mayalanma) süresini üç aya kadar uzatmak gerekebilir. Süre ne kadar uzun olursa sirkeniz o kadar güzel olacaktır.
Sirke anası nasıl yenir? Sirke yapım sürecinde sirke anası sirkenin yüzeyinde bir tabaka oluşturur, bu tabaka ağırlaşınca kavanozun dibine doğru düşer. Sirke süzülür ve sizin elinizde kocaman bir tabaka kalır. Sirke anası tıpkı sirke gibi yenebilir hatta sirkeden daha faydalıdır.
Sirke yapımını kolaylaştıran malzemelerden biri de sirke anasıdır. Sirke anası ise bir tür mayadır. Bu maya, sirke yapımında fermantasyonu sağlamak için kullanılır. Jelimsi kıvamdaki sirke anasını saklayarak diğer sirkeleri yapabilirsiniz.
Sirke yapacağınız 5 litrelik kavanozunuzu iyice yıkayıp dezenfekte edin. Alıçları içine koyun. Üzerini 4 litre suyla tamamlayın. Tuz, sirke ve nohutları da ekleyip ağzını temiz bir tülbentle kapatın.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Her gün 3 çorba kaşığı olarak suyunuza veya dilediğiniz başka bir içeceğe katarak tüketebilirsiniz.
Sirke oluşumu iki aşamalı bir fermantasyon sürecidir. İlk aşamada mayalar oksijensiz solunumla meyvedeki şekerin oksijenini kullanır ve şekeri parçalar. Açığa karbondioksit ve alkol(etil alkol) çıkar. Yani hava çıkışı olduğu sürece kavanozu kapalı tutabiliriz.
Sirke anasının oluşmasını sağlayan maddeler su, nohut ve bulgur gibi bakliyatlar olduğundan ilk kez sirke yapıldığı zaman bu malzemelerin karışımın içine eklenmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri