Alçak ya da yüksek yastıklarda baş fazla aşağıya düşecek ya da yüksekte kalacağından boyun kaslarının gerilmesine, bu da ağrıya neden olacaktır. Kişinin omuz genişliği ve boynunun uzunluğuna göre değişmekle birlikte en az 10-13 cm kalınlıkta bir yastıkta yatılması önerilmektedir.
Yattığımız zaman baş hafifçe önde olmalı ve ensemiz boşlukta kalmamalı. Yastık genişliği omuz genişliğine uygun olmalı ve omuzlar hafifçe yastığın kenarına gelmelidir. Doğru yükseklik 10 ile 13 santimlik yüksekliktir.
Bu sorunun en basit cevabı lateks ve köpük yastıklar geleneksel yastıklara göre daha fazla destek sunabilir ve boyun yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda ergonomik yastıklar da başı çok fazla yükseltmeden yeterli boyun desteği sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Uyurken yan pozisyonda, öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur. Yüz üstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Boyun sağlığı için kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Boyun Ağrısı
Mümkün olduğunca eğimli ve konforlu bir yastıkta yatmak son derece önemlidir. Yastıksız uyuyan bir kişinin boynu tutulur ve şiddetli ağrılar çekebilir. Boyun kaslarının ve omurganın doğal pozisyonunu korumak adına kaliteli bir yastık seçimi yapmak lazımdır.
Boyun fıtığı rahatsızlığı, özellikle de ameliyat sonrası süreçte dikkat edilmesi gereken bir süreç. Bu nedenle fıtığı olan hastalar için uzmanların önerisi, ortopedik yastıklar oluyor. Boyun fıtığı için en ideal yastık ise visco malzemelerden üretilen yastıklar olduğu söylenebilir.
Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi.
Örneğin, servikal bir yastık yani boyun yastığı kullanıyorsanız, başınızı yastığın ortasına yerleştirdikten sonra yastığın boynunuza, boynunuzun da yastığa şekil vermesine izin vermeniz gerekmektedir.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
İdeal yastık yüksekliği, kişiye göre değişkenlik gösterir. Omuz ve çene arasındaki boşlukla doğru orantılı olarak kişinin hangi yastıkta doğal omurga şeklinin bozulmayacağı belirlenebilir. Göreceli olarak değişen bu ölçü genellikle 10 cm ile 13 cm arasındadır.
Alçak ya da yüksek yastıklarda baş fazla aşağıya düşecek ya da yüksekte kalacağından boyun kaslarının gerilmesine, bu da ağrıya neden olacaktır. Kişinin omuz genişliği ve boynunun uzunluğuna göre değişmekle birlikte en az 10-13 cm kalınlıkta bir yastıkta yatılması önerilmektedir.
Yastıksız uyumanın düşüncesi bile sizi rahatsız hissettirebilir, ancak sağlığınıza büyük fayda sağlayacağı su götürmez bir gerçek. Yastıksız uyumaya başladığınızda cildinizdeki sıkıntılar azalacak, sırt, baş ve boyun ağrılarınız geçecek ve uyku kaliteniz büyük oranda artacak.
Uzun ve sağlam olan hafızalı köpük ve lateks köpük yastıklar, yan uyuyanlar için en uygun olanlardır.
Lateks Yastıklar
Özellikle boyun düzleşmesi ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz. Orta sert bir yapısı olan lateks yastıklar yan yatış pozisyonunu da destekler.
Eğer sırt üstü yatıyorsanız sert yastıklar başınızın gereğinden fazla yukarda olmasına, yumuşak yastıklar ise çok aşağıda kalmasına neden olacağından orta sertlikte bir yastık seçebilirsiniz. Yumuşak yastıklar daha çok yüzüstü yatanlar için idealdir. Yan yatıyorsanız orta sert ya da sert yastıkları kullanabilirsiniz.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır.
Ortopedik yastık, sizi uykuya en doğru pozisyonda yatarak geçmenizi sağlamaktadır. Ortopedik yastık, bu nedenle yatağa paralel olarak konulmalı ve yastığın üstüne de paralel olarak yatılmalıdır. Ortopedik yastık kullanımı doğru olmalıdır ki boyun bölgesi ve diğer bölgelerde ağrılar olmasın.
İlaç Tedavisi: Boyun ağrısının giderilmesi için kas gevşetici ilaçlar veya ağrı kesiciler kullanılabilir.
Strese Bağlı Boyun Ağrısı Nasıl Geçer? Strese bağlı boyun ağrısı yaşanabilir. Özellikle uzun süreli araç kullananlar ve ofis hayatı yoğun olan kişilerde boyun ağrısı çok görülebilir. Stresten kurtulmak ve sık sık açık havaya çıkıp molalar vererek boyun kaslarının hareket etmesini sağlamak ağrı kontrolü için faydalıdır.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Rahat bir uyku için yastığın nasıl olması gerektiğine yatış pozisyonunuza göre karar verebilirsiniz. Yan yatıyorsanız omuz boşluğunu dolduracak bir yastık, yüzüstü yatıyorsanız alçak ve yumuşak bir yastık, sırtüstü yatıyorsanız orta sertlikte ya da sert bir yastık seçebilirsiniz.
Boyun düzleşmesinde en sık görülen şikayet boyun ağrısıdır. Boyun düzleşmesinden kaynaklanan ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Bazı durumlarda baş ağrısı da eşlik edebilir. Kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtiler de varsa düzleşmeyle birlikte boyun fıtığı da araştırılmalıdır.
Boyun fıtığı olan kişinin en ideal şekilde yatış pozisyonu, sırtüstü ya da yan yatış olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri