Aile mahkemesi zinanın ispatlandığını görürse zina nedeniyle boşanmaya karar verecektir ancak zina ispatlanamazsa şiddetli geçimsizlik gibi genel boşanma nedenine dayanarak boşanma kararı verecektir.
Eşlerden birinin, diğer eşin aldatma fiilini ispatlamak amacıyla hareket ederek eşinin telefonunu dinlemek, kamera kaydına almak veya yüz yüze konuşulanları kaydetmek suretiyle elde ettiği ses, fotoğraf veya video kayıtları boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.
Aldatılan eş, aldatıldığını telefon, SMS kayıtları, otel kayıtları, sosyal medya paylaşımları, fotoğraflar ve video görüntüleriyle ispat edebilir. Delillerde önemli olan hukuka uygun elde edilmesidir. Hukuka aykırı olarak elde edilen, gizlice çekilen görüntüler aldatmaya delil niteliği taşıyamaz.
Aldatma (zina) davasında tanık beyanları geçerlidir. Tanıkların birebir kendi gözleri ile gördüğü aldatmalar delil olur. Aldattığını itiraf eden birini duymak da tanık beyanı ile ispat araçlarındandır. Hakim tanıklara soru sorar ve boşanma davasında yalan beyan olup olmadığını anlar.
Eşlerin başkasıyla öpüşmesi, sarılması veya dokunması vb. haller Medeni Kanun'a göre zina olarak kabul edilmemektedir. Bu gibi hallerde haysiyetsiz yaşam sürme (MK m.163) gerekçesiyle boşanma davası açılmalıdır. Ancak, eşin başka bir kişiyle cinsel ilişkiye girip girmediği karinelerden yararlanılarak anlaşılır.
İlgili 37 soru bulundu
Çünkü aldatma (zina) sebebiyle boşanma kararında, davalı tam kusurlu sayılır. 2022 yılında aldatan eşin maaşının en az 10 katı kadar tazminat ödemesine hükmedilebilyor. Bu tutar, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Fakat aldatılan eş aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit olur ve tazminat ödenmez.
Zina eylemi kocanın karısından başka bir kadınla ya da kadının kocasından başka bir erkekle cinsel ilişkiye girmesidir. Eşinden gizli olarak bir başkasıyla mesajlaşması, sohbet etmesi ya da flört konuşma ve tavırlarda bulunması zina eylemi değil, güven kırıcı hareketlerde bulunduğunu gösterecektir.
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Boşanma davasında whatsapp kayıtları delil olarak kullanılabilir. Bu yönde herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Boşanma davasında whatsapp kayıtlarının delil olarak kullanılması durumunda tabi ki de bu hususun hangi vakıanın ispatı için kullanılacağının belirtilmesi ile dilekçelerde bahsedilmesi şarttır.
Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Dört çeşit aldatma olduğunu belirten ve onları; “1- Pasif aldatma: Kişinin partneri dışında ikinci bir şahısla girmiş olduğu herhangi bir paylaşım veya hoşlantıdır. 2- Aktif aldatma: Genelde ilişki için karar alınması gereken bir durumdur.
Evlilikte Aldatmanın Cezası Türk medeni hukukuna göre, aldatmanın hapis vb. bir cezası olmamaktadır. Bu durumda sadece karşı tarafa ödenmesi muhtemel olan tazminat vardır. Ayrıca aldatmanın sonuçlarına göre, taraflar arasında gerçekleşen mal paylaşımı da etkilenebilmektedir.
Yeni Türk Ceza Kanunu'na göre aldatma suç olarak düzenlenmemiştir ve cezai bir yaptırımı yoktur. Bu nedenle aldatan eşin cezai bir sorumluluğu bulunmadığından suçlu sayılmamaktadır.
Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Bu bağlamda, tanık ifadeleri, fotoğraflar, mesaj içerikleri, ses kayıtları vb. deliler zina sebebiyle boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Aldatan erkek, diğer tüm şartların da mevcut olması halinde diğer eşe nafaka ödemek durumunda kalacaktır. Aldatan kadın ise, zina olgusunun ispatı halinde kusuru gerekçesiyle boşanma davasını kaybedeceği için yoksulluk nafakası alamayacak olsa da, aldatan kadın dahi boşanma davası süresince tedbir nafakası alabilir.
Boşanma sebebi daha geç öğrenilse bile, zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası açma süresi, aldatma fiilinin işlenmesinden itibaren 5 yıl geçmekle zaman aşımına uğrar.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Telefon dökümanı yalnızca telefon konuşmaları ve SMS ve internete giriş bilgilerine ilişkindir. İnternet kullanımında hangi sitelere giriş yapıldığı gibi içeriğe ilişkin bilgiler dahi kullanılmamaktadır. Bu sebeple telefon dökümanında Whatsapp konuşmalarının ilgili operatörden talep edilmesi mümkün olmayacaktır.
Özetle; HTS kayıtlarına çekişmeli boşanma davalarında delil olarak dayanılabilmesi mümkündür. HTS kayıtlarının mahkeme tarafından ilgili operatörlerden talep edilmesi halinde aranan numaralar, numaraların aranma sıklığı, görüşme gün ve süreleri tespit edilebilecektir.
Bu sebeple her hangi bir sorun sebebiyle ispat niteliği taşımakta olan Whatsapp uygulamasına sıklıkla başvurulmaktadır. Görüşlerin bir tarafı Whatsapp yazışmaları, arama kayıtları ya da ekran resimleri gibi delilleri kabul etmemektedir.
> Ayarlar > Sohbetler > Sohbet yedeği > Yedekle'ye dokunun. Bireysel veya grup sohbetlerinizden sohbet geçmişinizin bir kopyasını dışa aktarmak için sohbeti dışa aktarma özelliğini kullanabilirsiniz. İlgili bireysel sohbeti veya grup sohbetini açın. > Diğer > Sohbeti dışa aktar'a dokunun.
WhatsApp, Android kullanıcılarının mesaj bilgilerini hem bulut sunuculara hem de yerel dosyalara kayıt ediyor. Bu sayede kullanıcılar, yedekleme özelliği kapalı olsa dahi silinen mesajlarını kurtarabiliyor.
Geçmişe dönük telefon kayıtlarından ses, görüntü, video, mesaj hangisi olursa olsun talep edilebilmesi yasal şartlar altında mümkün değildir, ancak aile mahkemeleri bazen aranmış olan numara, aramanın tarihi, mesaj gönderilmiş numara ya da mesajın gönderilmiş olduğu tarihi delil olarak talep edebilmektedirler.
Yargıtay'ın vermiş olduğu önceki kararlarda ise davalı eşin başka birisiyle telefonda konuşmasının evlilik birliğin de Sadakat Yükümlüğüne Aykırı Davranış olarak kabul edildiğini ve bu durumda diğer eş bakımından evliliği çekilemez hale getirebileceği kabul görmüştür.
Hiçbir gsm operatörü ses kaydı tutamaz. Bu konuşmalara ilişkin içerikleri mahkemeye sunamaz. Bu hem ceza kanunları bakımından suçtur hem de böyle bir durum olsa dahi bu ses kayıtlarının mahkemece delil olarak kabul edilebilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri