Aleksitimi Aşık Olur Mu? Elbette olabilir. Ancak, duygularını tam olarak tanımlayamadıkları veya ifade edemedikleri için, romantik ilişkilerde zorluklar yaşayabilirler. Aşık oldukları kişiye duygularını ifade etmede zorlanabilirler veya karşı tarafın duygularını anlamada zorluk çekebilirler.
Aleksitimi “duygular için söz yokluğu” anlamına gelmekte ve kişideki aleksitimi düzeyi arttıkça, psikoterapi sürecinin de olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Dolayısıyla aleksitimi skorlarından da hastaların klinik tedavisinde uzmanlara yol gösterecek önemli bir araç olarak yararlanılabileceği düşünülmektedir.
Aleksitimi başlı başına bir durum değil, duyguları tanımlayamama ve tanımlayamama durumudur. Aleksitimi olan kişiler kendi duygularını tanımakta ve iletmekte güçlük çekerler ve ayrıca başkalarındaki duyguları tanımak ve bunlara tepki vermekte zorlanırlar.
Aleksitimi Kimlerde Görülür? Kadınlarda aleksitimi görülme oranı erkeklere oranla daha azdır. Kadınların sözel dünyaları erkeklere oranla daha gelişmiş olduğundan kendilerini erkeklere oranla daha iyi ifade edebilmektedirler. Ancak aleksitimi, etkisi yaşla birlikte daha çok belirmektedir.
Taylor (1984) ve Sifneos'a (1988) göre aleksimi bir hastalık değil daha çok kişilikle ilgisi vardır. Ancak aleksitiminin ortaya çıkmasında sosyo-kültürel faktörlerin etkiside önemli yer tutar.
İlgili 38 soru bulundu
Bazı insanlar belki de genetik nedenlerle doğuştan aleksitimi ile hayata başlarken, bazıları da yetiştikleri ortamdan ya da travmadan kaynaklı olabilir.
Ancak güncel çalışmalar aleksiti- minin birçok farklı patolojik grupta ve hatta sağlıklı popülasyonda da karşımı- za çıkan bir kişilik özelliği olabileceğini ortaya koymuştur.
Duygularını başkalarına iletme konusunda yeteneğin sınırlı olması Ses tonu ve yüz ifadeleri dahil olmak üzere başkalarındaki duyguları tanıma ve bunlara yanıt vermede zorluklar. Hayal gücü eksikliği. Duyguları hesaba katmayan mantıklı ve katı bir düşünme stili.
Kişinin, kendi ve diğer insanların hislerini algılama yetisinden yoksun oluşu 'Aleksitimi' olarak adlandırılmakta. Bir tür duygu körlüğü. Finlandiya'da gerçekleştirilen psikolojik testler sonucunda 1200 katılımcıdan %13'ünün duygu körü olduğu ortaya çıkmış.
Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim.
Duygusal Tepkilerde Azalma: Anhedoni yaşayan kişiler, duygusal olarak hissiz veya boş hissederler.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Aleksitimi Testi, yaşadığınız deneyimleri aleksitimi açısından değerlendirmenize, aleksitimi düzeyinizi ölçmenize yardımcı olan bir ölçektir. Ölçek, ilgili maddeleri puanlama şeklinde kullanılıyor. Test maddelerini puanlamanız sonucunda elde ettiğiniz skor, bu ölçeğe göre, aleksitimi düzeyinizi belirlemektedir.
Çağımızın en yaygın psikolojik sorunlarından biri olan aleksitimi, Türkçede duygusal sağırlık anlamına gelmektedir. Bireyin hem kendi, hem de çevresindekilerin duygularını anlayamama, bu duygudan yoksun olması şeklinde tanımlanan aleksitimi, bireylerde duygusal bir boşluğa neden olmaktadır.
Zıt duygu durumlarının aynı anda aynı kişiye, aynı nesneye ya da aynı duruma karşı hissedilme durumu ambivalans olarak bilinmektedir. Özellikle çok büyük güçlü duyguların bir ara da hissedildiği bir duygu durum bozukluğu olarak da öne çıktığını söylemek mümkün.
Bir his, duygunun kendisine dair bilinçli farkındalıktır. Duygu genellikle önce gelir ve evrenseldir. Hisler ise mizaç ve deneyimle şekillenir. İki kişi aynı duyguyu hissedebilir ancak bu duyguyu farklı şekilde isimlendirebilirler.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Öfke, kişinin haz alma duygusunu engelleyen her türlü durum, olay ya da kişiye karşı geliştirdiği bir duygudur. İnsanların hissettikleri duygular, hayatta kalmak için gerekli olduğu gibi zaman zaman zarar verici özelliğe de sahip olabilir. Öfke, çok önemli ve güçlü özelliklere sahip en temel duygulardan biridir.
Kimseyle iletişim kuramamak ve bir şeyler paylaşamamak, kişiyi daha zor günlerin içine sokar. Hissizleşmek hem hayatımızı hem de ilişkilerimizi olumsuz etkiler. Hem ikili ilişkilerde hem de toplumsal anlamda artık herkes duygusuzlaşmış durumda. Bunun en büyük nedenlerinden biri iletişimsizlik.
Depersonalizasyon-derealizasyon durumu, kişinin sürekli olarak kendisini kendi bedeninin dışından gözlemliyormuş hissi yaşaması ve/veya etraftaki objelerin ve kişilerin gerçek olmadığı hissine kapılması durumudur. Bu durum kişiye büyük oranda rahatsızlık ve adeta rüyada yaşıyormuş hissi verir.
Aleksitimik kişilerin özelliklerine baktığımızda, duygularını fark edip söze dökmelerinde zorluk yaşamaları, somut düşünme eğilimi, fiziksel duyum ile duygusal duyumlarını ayırt etmede zorlanma, hayal kurmada azalma vs. olarak ifade edebiliriz.
Aleksitimi, “duyguları algılama, tanımlama ve açıklama konusunda yetersiz olmak” şeklinde tarif edilen bir kişilik durumu. Aleksitimik kişilerin temel özellikleri; mutluluk, acı, özlem, sevgi, coşku, öfke vb duyguların farkındalığından veya bunları ifade edecek sözcüklerden yoksun olmalarıdır.
Tanımı Aleksitimi 'duyguları algılama, ayırt etme, tanımlama ve ifade etme yetersizliği'ni ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Türkçe literatürde 'duygu körlüğü', 'duygusal sağırlık', 'duygusuzluk', 'duygular için söz yokluğu' olarak da ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri