Duygusal deneyimleri ifade etme ve paylaşma yetersizliği, duygusal sağlığı olumsuz etkileyebilir. Aleksitimi tedavi edilmediğinde, bu olumsuz etkiler zamanla daha da derinleşebilir ve kişinin genel yaşam kalitesini etkileyebilir.
Yeteri kadar sosyalleşememek olarak sıralanabilir. Bu sorunlar genel olarak nesilden nesile aktarılır. Bu verilen nedenlere ek olarak aleksitiminin sebepleri arasında, kişinin beyninde duyguları belirlemek ve şekillendirmekle yükümlü olan bölümün gerektiği gibi çalışmaması, dışlanma ve eğitimsizlik de sayılabilir.
Caleb'in sorunu duygusuzluk, duygu sağırlığı ya da duygu körlüğü olarak ifade edilen aleksitimi. Otizmli insanların yarısında bu durum görülüyor. Bu insanların birçoğunda takıntılı ve tekrar eden davranışlar gibi diğer otizm özelliklerine hiç rastlanmayabiliyor.
Genetik faktörlere göre bazı kişilerin doğuştan duygusal ifade konusunda zorluk yaşaması olasıdır.Beyin yaralanmaları veya beyin hastalıkları, beyindeki duygusal işleme bölgelerini etkileyerek aleksitiminin gelişmesine neden olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Aleksitimiyi tamamen "düzeltmek" veya tamamen değiştirmek mümkün olmayabilir. Aleksitimi, bazı kişilerde kalıcı bir özellik olarak kalabilir, ancak kişinin duygusal farkındalığı ve ifade becerileri üzerinde ilerleme sağlanabilir.
Yazarların bu araştırmalardan çıkardığı sonuç, genel olarak, aleksitiminin psikiyatrik hastalarda görülen durumsal bir faktör olmaktan ziyade bir kişilik özelliği olduğudur.
Taylor (1984) ve Sifneos'a (1988) göre aleksimi bir hastalık değil daha çok kişilikle ilgisi vardır. Ancak aleksitiminin ortaya çıkmasında sosyo-kültürel faktörlerin etkiside önemli yer tutar.
Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim. Aleksitimi erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülüyor. Duyguların oldukça önemli olduğu toplumsal yaşantıda aleksitimikler yabancı, hatta başka bir dünyadan gelmiş izlenimi verirler.
Aleksitimi Hastalığı , bir psikolojik rahatsızlık olup, duygu sağırlığı olarak tanımlanmaktadır. Duygu sağırlığı demek, iç dünyasını anlatamamak, duygularını kelimelere vuramamak, ne hissettiğini bilmemek ve paylaşamamaktır. Aleksitimik insan duygularını söze vuramayan insandır.
Aleksitimi Testi, yaşadığınız deneyimleri aleksitimi açısından değerlendirmenize, aleksitimi düzeyinizi ölçmenize yardımcı olan bir ölçektir. Ölçek, ilgili maddeleri puanlama şeklinde kullanılıyor. Test maddelerini puanlamanız sonucunda elde ettiğiniz skor, bu ölçeğe göre, aleksitimi düzeyinizi belirlemektedir.
Bu durumun ortaya çıkmasında travmatik deneyimler, yoğun stres, depresyon, anksiyete bozuklukları, ilaç tedavileri veya kişilik bozuklukları gibi faktörler etkili olabilir. Duygusal hissizlik ya da duygusal körlük olarak adlandırılan bu durum literatürde aleksitimi olarak geçer.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Aleksitimiye yatkınlık genetik temelli olabilir. Çeşitli araştırmalar, kendi duygularını tanımada ve ifade etmede zorluk çeken çocuklar ve yetişkinlerin, olumlu iletişim kurmakta ve duygularını ifade etmekte zorluk çeken ebeveynlere sahip olduklarını ortaya çıkarmaktadır (Way vd., 2007: 130-131).
Aleksitimi bilişsel olarak, “duyguları algılama, tanımlama ve açıklama konusunda yetersiz olmak” şeklinde tarif edilmektedir (Dereboy, 1990). Aleksitimik bireylerin en önemli iki özelliği, duyguları fark etmedeki azalma ve ifade etmede yaşadıkları güçlük olduğu bildirilmiştir.
Yaşamın erken dönemlerinde kaynaklarımız tehditle savaşmak için yeterli değildir. Bağımlı olduğumuz, bizden güçlü olan fakat ihtiyaçlarımızı karşılayamayan bakım verenlerimizle bir arada kalabilmemizin yolu duygusal olarak tehditten kaçmak, donmak (hissizleşmek) ve bakım verenlerimizi takip etmektir.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Duygularını bastırmanın birçok sebebi olabilir. Örneğin karşındaki insana duygularını açıkça ifade edersen onun kırılacağını düşünmek, hissettiğin duyguyu yansıtmanın yeri ve zamanı olmadığını düşünmek, duyguları ifade etmenin zayıflık göstergesi olarak görülebileceğini düşünmek gibi.
K E R E M ✓: "Ne zaman birine duygularını belli edersen o zaman onu kaybedersin." (11.22.63) - 1000Kitap.
Kendini uyuşmuş, duygularından kopmuş gibi hissetme. Bu durum kişinin eşi ve çocukları tarafından “robot gibi”, “makine gibi” şeklinde tanımlanmasına kadar varabilir. Kendisinin ve başkalarının duygularını anlamakta ve bu duygulara güvenmekte zorluk çekme. Duygular davranışların arkasına saklanır.
Ambivalenz, yani duygu; birbiriyle bağdaşmayan duygu, düşünce, istek ve amaçların kişide aynı zamanda toplanmasıdır. Ambivalenz deyimini ilk Eugen Bleuler (1857-1939) ortaya atmıştır.
Aleksitimi, “duyguları algılama, tanımlama ve açıklama konusunda yetersiz olmak” şeklinde tarif edilen bir kişilik durumu. Aleksitimik kişilerin temel özellikleri; mutluluk, acı, özlem, sevgi, coşku, öfke vb duyguların farkındalığından veya bunları ifade edecek sözcüklerden yoksun olmalarıdır.
sıf. İnce duygulara karşı hassâsiyeti olmayan, katı, hissiz: Şimdi hassas olur şimdi duygusuz gibi (Enis B.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri