İşte doğru yazımı... Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının alel acele olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı alelacele olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de alelacele kelimesi doğru yazım biçimidir.
Bu kelimenin “alelacele, alel acele” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı alelacele şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Bir zarf olan alelacele, TDK güncel çevrim içi sözlüğünde “çabucak” olarak tanımlanır. Yani bu sözcük farklı bağlamlarda bir fiil, fiilimsi, zarf ya da sıfatı çabucak anlamına gelecek şekilde niteler. TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'na başvurulduğu takdirde bu sözcüğün bitişik olarak yazılması gerektiği öğrenilir.
acele, 5 karakter ile yazılır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Bu kelimenin Doğru yazım şekli peşi sıra olarak ifade ediliyor. Peşisıra şeklindeki yazımı ise yanlış olarak kabul ediliyor. Peşi sıra kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılan şekilleri yanlış yazım olarak değerlendiriliyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Alelacele kelimesi ala sözcüğünden türetilmiştir. Ala kelimesi çok fazla ve aşırı anlamına gelirken, alelacele de çok çabuk, hiç vakit kaybetmeden demektir. Genellikle çok hızlı olunması gereken durumlar için bu sözcük kullanılır.
sf. (ale'la:de, l ince okunur) 1. Her zaman görülen, olağan: “Bu namaz, alelade bir ibadet değildi.” -R. E. Ünaydın. 2. Bayağı: “Bunu alelade bir muharrir değil, hayatı deşen realist bir romancı yazıyor.” -N.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Alelacele TDK'ya Göre Sözlük Anlamı
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman alelacele kelimesi, 'Çabucak' sözcük üzerinden karşılık buluyor.
22. Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, bozayı; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
SIMSIKI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sımsıkı mı, sım sıkı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sımsıkı şeklinde olmalıdır.
Buna göre değerlendirecek olursak eğer sözcüğün doğrusu adamakıllı şeklindedir. Başka türlü bir yazım söz konusu değildir. Ayrıca adamakıllı her durumda bitişik olarak yazılan bir sözcük olarak bilinir. Bundan başka şekilde bir yazımı yoktur.
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, zarafetşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıkişilercekullanılan "zerafet"yazımı ise doğru bilinen yanlışlar arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"zarafet"tir.
2- Çok savurgan kimse. MİRASYEDİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “mirasyedi mi, miras yedi mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı mirasyedi şeklinde olmalıdır.
Alelade sözcüğü; içerisinde herhangi bir değişiklik barındırmayan, gerçekleşmesi her daim adına mümkün olay durum veya olay anlamına gelir. Örnek olarak; kış ve sonbaharda yağmurun yağması, normal bir durum olup, bu durumda alelade kelimesi kullanılmaktadır.
Arapça ˁcl kökünden gelen ˁacala(t) عَجَلة “ivme, evecenlik” sözcüğünden alıntıdır.
Acele kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Acele kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ʿacele şeklindedir.
Alen, Ermenice kökenli bir isimdir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri