Su başta olmak üzere mümkün olduğunca meyve suyu ve bitki çaylarını tüketin. Ekstra sıvı içme, burun içerisinde mukus üretimine yardımcı olur. Özellikle bitki çayları, et suyu çorba gibi sıcak sıvılar mukus üretimini artırarak rahatlamanızı sağlar.
Alerjinin en etkili tedavisi alerjenden kaçınmadır. Bununla birlikte, bazen alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Örneğin polen, özellikle saman nezlesi mevsimi boyunca havada sürekli olarak bulunur. İlaçlar alerjik reaksiyon belirtilerinde yardımcı olabilir, ancak alerjiyi iyileştirmezler.
Ayrıca ısırgan da çok faydalı; Bir avuç kurutulmuş veya taze ısırgan otu 150-200 ml suyun içerisinde kaynatılır. Ilındıktan sonra süzülür ve günde 2-3 kere içerek tüketilir. Bu şekilde kullanılması hem mevcut alerjiyi azaltır hem de alerjinin olmadığı durumlarda vücudu alerjik reaksiyonlara karşı korumada etkilidir.
İlgili 31 soru bulundu
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Bağışıklık sisteminin alerjeni tanımak ve hatırlamak için zamana ihtiyacı vardır. Bu maddeye duyarlı hale geldikçe, bağışıklık sistemi ona saldırmak için antikorlar yapmaya başlar. Bu sürece duyarlılaşma denir. Hassasiyet birkaç gün veya birkaç yıl sürebilir.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Kolonya geçici süreliğine rahatlık verse de cildin daha fazla tahriş olmasına neden olur. Kaşınan yere rastgele krem ve losyon sürmek yerine buz tutulmalıdır. Buz hem kaşıntıyı giderir hem de kabarmanın neden olduğu yama hissini geçirir.
Yetişkinlerde Alerji Tedavisi
Dekonjestanlar ve antihistaminikler, en yaygın alerji ilaçlarıdır. Burun tıkanıklığını, burun akıntısını, hapşırmayı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olurlar. Diğer ilaçlar, alerjik reaksiyonlara neden olan kimyasalların salınımını önleyerek çalışır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için probiyotik olarak kefir ve yoğurt kullanılması durumunda alerjilerin azaldığı söylenebilir” ifadelerinde bulundu. tarafından sağlanmaktadır.
Limon ile birlikte içilen su ise alerji ve birçok hastalığın önlenmesinde büyük bir fayda sağlıyor. Bunun yanında mevsimin en taze sebze ve meyveleri özellikle kuşkonmaz gibi antioksidan bakımından zengin ürünlerin bol miktarda tüketilmesi gerektiğini belirten Uzman Dr.
Elma sirkesinin bir çok yararı var ama alerjiyye karşı kullanımı çok öne çıkmıyor. 2 yemek kaşığı elma sirkesi alkaline pH içerdiği için, sindirim sisteminizi dengeleyip, inflamasyon önüne geçecektir. Bu da bağışıklık sisteminizin alerjiye odaklanmasını sağlayacaktır.
Polen ve toza karşı alerjisi olan kişiler sıklıkla ya öksürmekte ya da hapşırmaktadır. Kişinin bu rahatsızlıklarını yatıştırmak için kekik, lavanta, papatya ve adaçayından oluşan bir bitki çayı hazırlanarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjiden en çok etkilenen bölgeler şöyle sıralanabilir: Burun, gözler, sinüsler ve boğaz: Alerjenler solunduğunda, histamin salgılanması, burnun daha fazla mukus üretmesine, şişmesine ve iltihaplanmasına sebep olabilir. Bunun yanında şiddetli hapşırma, burun kaşıntısı da meydana gelebilir.
Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir. Alerjik rinit saman nezlesi olarak da adlandırılır. Alerjik rinit ile birlikte atopik dermatit, egzema ve astım görülebilir. İnsanın yaşam konforunu büyük ölçüde düşüren hastalıklar arasındadır.
Bazı besinlere karşı gelişen alerjiler zaman içerisinde düzelme eğilimindedir. İnek sütü, yumurta gibi besinlere bağlı alerjiler yaşa bağlı olarak geçebilir, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri çok uzun yıllar hatta yaşam boyu devam edebilir.
Stres de alerjinin daha fazla artmasına sebep oluyor. Alerjik hastalıkların görülme sıklığı, teknolojinin gelişimine paralel olarak artıyor. Aşırı hijyen, sigara, ani hava değişiklikleri, besinlerde kullanılan katkı maddeleri, ilaç ve kozmetikler ile stres; günümüzde alerjinin daha da artmasına sebep oluyor.
Elma sirkesi: Elma sirkesi, antibiyotik ve antihistamin özellikleriyle, sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi alerjik rinit belirtilerini azaltmaya ve bağışıklık sisteminizi artırmaya yardımcı olabilir. Alerjik rinitten kurtulmak için; bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyin.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Alerjileri tedavi etmenin en etkili yolları ise genellikle; alerjenden kaçınmak, ilaç ve immünoterapidir. Bağışıklık sisteminin bir maddeyi zararlıymış gibi algılayıp antikor üreterek, reaksiyon göstermesiyle vücut o maddeye karşı alerjik olur. Bu süreçten sonra o alerjen teşhis edilerek bir alerji tedavisi uygulanır.
Alerji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Alerji ihmal edilmemesi gereken acil bir durumdur. Alerji tedavi edilmediği takdirde nefes darlığı, bulantı, deride kaşıntı gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Hatta ileri derece vakalarda bu ihmal, bireyin hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri