Ayrıca antihistaminikler veya kortikosteroidler gibi alerjik rinit tedavisinde sıklıkla kullanılan bazı ilaçlar hastaların psikolojik durumlarında kötüleşmeye yol açabilir ve gün içinde uykululuk, yorgunluk ve depresif semptomlar gibi yan etkiler yaparak hastaların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir.
Alerji haplarının en yaygın yan etkisi uyuşukluktur. Ancak tek yan etki uyuşukluk değildir. Alerji haplarının ağız kuruluğu, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi yan etkileri de olabilir.
Bunların yanı sıra tedavi edilmeyen alerjik rinit durumlarında uyku bozuklukları, dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, anksiyete (kaygı bozukluğu), depresyon gözlenebilmektedir.
Çalışmamızda psikiyatrik değerlendirme sonucu alerjik rinit tedavisine eklenen antidepresan ilacın alerjik rinit semptomlarını azaltabileceği gösterilmiştir.
Psikojenik pruritus, organik nedenlerle açıklanmayan, psikolojik etkenlerle tetiklenen ya da şiddeti artan ve devamlılık kazanan kaşıntı türü olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Alerjik hastalıklara bağlı olarak burun ve kulak problemleri, sinüzit, huzursuzluk, çabuk sinirlenme, derslere ilgisizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Ayrıca antihistaminikler veya kortikosteroidler gibi alerjik rinit tedavisinde sıklıkla kullanılan bazı ilaçlar hastaların psikolojik durumlarında kötüleşmeye yol açabilir ve gün içinde uykululuk, yorgunluk ve depresif semptomlar gibi yan etkiler yaparak hastaların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Antidepresanlar,alerji ilaçları,hipertansiyon ilaçları,kaygı giderici ilaçlar, tedavide yorgunluk rastlanabilir durumlardır.
Antihistaminikler. Antihistaminikler, alerjik bir reaksiyon sırasında bağışıklık sisteminiz tarafından salınan belirtilere neden olan bir kimyasal olan histamini bloke eder.
Alerji iç organlara zarar verir mi? Alerji besin intoleransına sebep olduğu için kişinin iç organları etkilenebilir. Alerji, huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilir.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar uygun şekilde kullanıldığında son derece etkilidirler. Bu ilaçlar ile çoğu zaman hastalığın kontrolü sorunsuz olarak sağlanmaktadır. Alerjik hastalıklar kronik olduğu için ilaçların uzun süreli kullanılması gerekebilir.
Ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı alerjik hastalıkların ayrımında bize yardımcı olan belirtilerdir. Alerjisi olanların antihistaminik kullanması bağışıklığı zayıflatır mı? Zayıflatmaz. Tam tersine faydalı olabilir.
Antihistaminik ilaçlar bu şikayetlerin oluşmasını önler. İlk bulunan antihistaminik ilaçlar etkilerinin kısa süreli olması yan etkilerinin fazla olması nedeniyle günümüzde fazla tercih edilmemektedir. Önemli yan etkileri iştah açması, kilo aldırması ve daha önemli olarak sersemlik yapmasıdır.
Alerji için kullanılan antihistaminikler de isteksizlik yapabilir. Amiltiriptilin depresyon için kullanılan bir ilaçtır ve cinsel isteksizlik yapabilir. Citalopram, nefazodone, trazodone gibi serotonerjik ilaçlar olan antidepresanlar da cinsel isteksizlik yapar.
Alerjik hastalıklardan özellikle alerjik rinit ve gıda alerjileri ile gıda intoleransının, yorgunluk ve depresyonu tetiklediği bilinen bir gerçektir. Metal alerjisine bağlı olarak oluşan kronik yorgunluk, son zamanlarda giderek artmaktadır.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
İlaca bağlı alerjik reaksiyon gelişirse ilk yapılacak olan sorumlu ilacı doktorunuza danışarak kesmenizdir. Hafif döküntüler ilaçlar ile tedavi edilebilir. Hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon (anafilaksi) ise acil müdahale gerektiren tıbbi bir durumdur. Hiç zaman kaybetmeden acil servise başvurulmalıdır.
Dekonjenstan ilaçlar en fazla 7 gün kullanılır.
Etkileri genellikle çok hızlı gelişmez. Maksimum plazma düzeyine 2-3 saatte ulaşır → bu düzey 4-6 saat sürer. Etkileri uzun süreli olup, çoğunlukla 10-12 saat civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri