Hastanın, tedavi ve davranışı ile ilgili, bulunduğu sağlık kuruluşunun kural ve uygulamalarına uymalıdır. Hasta olmadıkları sürece hastaneye çocuk getirilmemelidir. Sağlık kurumlarında yüksek sesle konuşulmamalı ve gürültü yapılmamalıdır. Tuvalet ve lavabolar temiz kullanılmalı, çöp kutuları dışına çöp atılmamalıdır.
Tam hastaneye kabul sözleşmesinde hastane tıbbi tedaviyi kendisi üstlendiği için hekim hatalarından (diğer çalışanların olduğu gibi) dolayı Borçlar Kanunu (BK) md. 100 gereğince sorumludur. Bölünmüş hastaneye kabul sözleşmesinde ise hastane sadece diğer edimleri üstlenir ve hekimin kusurundan sorumlu olmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Ötanazide kişi öldürülmesini hekimden talep etmektedir,üçüncü kişi konumunda olan hekimin ise böyle bir hakkı ya da yetkisi yoktur.Böyle bir talebi kabul eden hekim sorumluluktan kurtulamaz. Sonuç olarak; kişinin tedaviyi reddetmesi hak,hekimin buna uyması ise yükümlülüktür.
Mahremiyet: Hastanın bakım ve tedavi amacıyla (tetkik sonuçları, hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgiler) ya da başka bir sebeple açıklamak zorunda olduğu ancak, toplumdaki tüm diğer bireylerin bilgisinden saklamak istediği yaşama alanını ifade etmektedir.
Dünyada hasta hakları
1981 Dünya Tıp Birliği Lizbon Hasta Hakları Bildirgesi:Dünya Tıp Birliği'nin 34. Genel Kurulu'nda dünyadaki ilk uluslararası hasta hakları belgesidir. Hekim seçme, önerilen sağaltımı kabul veya red, onulmaz hastalık durumunda onurlu biçimde ölme gibi hakları belirtmiştir.
Hasta hakları ile ilgili ilk çalışmaların Amerika Birleşik Devletleri'nde başladığı kabul edilmektedir. 1900'lü yılların başından bu yana hastaların hastanelere karşı açtığı seri davalardan sonra 1972'de Amerika Hastaneler Birliği, “Hasta Hakları Bildirgesi”ni yayınlamıştır.
Hasta, hekimini özgürce seçme hakkına sahiptir. 2. Hasta, hiçbir dış etki altında kalmadan özgürce klinik ve etik kararlar verebilen hekim tarafından bakılabilme hakkına sahiptir. 3. Hasta yeterli ölçüde bilgilendirildikten sonra önerilen tedaviyi kabul ve reddetme hakkına sahiptir.
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan hasta hakları kurulları, sağlık kurum ve kuruluşu tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veya elektronik başvuruları değerlendirir, hasta hakları ihlaline sebep olan uygulamaları inceler, bu hakların geliştirilmesi için öneri ve düzeltici işlem belirlemesine karar verir.
Hastane müdürü; hastaneler, klinikler, kamu sağlığı kurumları veya benzer kuruluşlardaki sağlık hizmetlerini planlamak veya koordine etmekle sorumludur.
Hasta hakları da insan hakları kavramının tıbba yansımış bir uzantısıdır. Bir kişinin tanı (teşhis), tedavi, rehabilitasyon ve izleme gibi tıbbi süreçler boyunca sahip olduğu haklardır. Hasta hakları üçüncü kuşak insan hakları içerisinde tanımlanmıştır.
Bazı tedavi ya da girişimler için yazılı onam alınması gerekmez. Bu durumlarda da gerekli bilgiler verildikten sonra girişim ya da tedaviye onam verip vermediği sorulmalıdır. Hasta, girişim ya da tedaviyi kabul ediyorsa sözlü olarak onam vermesi yeterlidir (Hasta Hakları Yönetmeliği madde 15,24 ve 26).
Sağlıklı olma hakkı kişinin yaşamında sağlığının korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesine vurgu yaparken; hasta hakkı, kişinin sağlıklı olma durumunu yitirdiğinde, yani hasta olması ”özel” durumunda bireysel haklarının gözetildiği, yeterli ve kaliteli tıbbi bakım alarak yeniden sağlığını kazanmasına işaret eder.
Hasta hakları konusunda uluslararası alanda düzenlenen ilk belge 1981 yılında Lizbon'da imzalanan Dünya Hekimler Birliği Hasta Hakları Bildirgesi'dir***. Bu bildirge, 1995'te Bali'de yeniden ele alınarak yenilenmiş, en son olarak ta 2005 Santiago Bildirgesi'yle geliştirilmiştir.
Hasta haklarının amacı hastanın bir kişi olarak gelişmesi; bedensel ve ruhsal bütünlük ve itibarının korunması; hasta hekim ilişkisinde, hastanın aktif katılımını destelemek; her hastanın tam ve kaliteli sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlamaktır.
Hastanın hekim seçme hakkına nazaran oldukça dar kapsamlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekil- me hakkının bulunduğu kabul edilmektedir. Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır.
Önceden tedavi edilen hastayla yaşanan cinsel ya da romantik ilişki, hekimin önceki mesleki ilişkiden elde edilen güven, bilgi, duygular ya da etkiyi kullanması ya da suiistimal etmesi halinde etik dışıdır.”
(Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'dan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri'dir.
Gizlilik Hakkı başlıklı 8. ilke “a. Hastanın sağlık durumu, tıbbi durumu, tanısı, prognozu, tedavisi ve kişiye özel diğer tüm bilgiler ölümden sonra bile gizli ola- rak korunmalıdır. İstisna olarak hasta yakınlarının kendileri ilgili sağlık risklerini öğrenmeleri açısından bu bilgilere ulaşabilme hakkı olabilir. b.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri