Alerjik Faranjit Belirtileri Nelerdir? Alerjik faranjit belirtileri, genel faranjit belirtileri ile benzerdir. Kişilerde; boğazda batma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı veya öksürük gibi semptomlar gelişebilir.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Muayene ile beraber boğaz kültürü ve tam kan sayımı da bu ayırımın yapılmasında yardımcı olur. Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir.
Gün içerisinde bol sıvı tüketmek, ılık tuzlu su ile gargara yapmak, faydalı olan tavuk suyu gibi çorbalar içmek dinlenmek faranjite iyi gelen doğal yöntemlerdir. Faranjite iyi gelen doğal yöntemler şu şekilde listelenebilir: Faranjitte papatya, nane, hatmi, ekinezya, ıhlamur ve meyan kökü gibi bitki çayları içmek.
Akut ya da kronik farenjit tanısı konulmadan önce doktor tarafından hasta bireyin çalışma şartları, günlük sıvı alımı ve bulunduğu mekanlar gibi öyküleri alınır. Daha sonrasında doktor tarafından yapılan fizik muayene ile beraber faranjitin hangi tür olduğu belirlenip teşhisi konulabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Viral farenjit genellikle kendiliğinden geçer ve spesifik bir tedavisi yoktur. Semptomların hafifletilmesine yönelik tedavi yöntemleri arasında tuzlu su ile gargaralar, ağrı kesiciler ve bol sıvı tüketimi yer alır. Dinlenmek ve vücudun doğal iyileşme sürecine izin vermek önemlidir.
Çoğunlukla grip ve soğuk algınlığı gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlar ile birlikte ortaya çıkar. Bunun yanında viral bir enfeksiyon olan mononükleoz ile de ortaya çıkma olasılığı vardır. Bazen saman nezlesi veya alerjik rinit gibi alerjilerden dolayı faranjit görülebilir.
Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir. Bunun yanı sıra, kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyetleri gibi durumlar da akut farenjit nedeni olarak sayılabilmektedir.
Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren kişinin sahip olduğu başka kronik hastalıklar, kronik farenjite sebep olabilir. Reflü gibi boğazı tahriş edebilen hastalıklar ve bazı romatizmal hastalıklar da kronik farenjit sebepleri arasında sayılır.
Eğer faranjiti en çabuk şekilde atlatmayı istiyorsanız, bolca dinlenmeniz gerekmektedir. Ayrıca bol su tüketmek, tuzlu su gargara yapmak ve boğazınızı rahatlatacak besinler ve içecekler almak da hastalığı hızla geçirmenize yardımcı olacaktır.
C vitamini deposu havuç ile bağışıklık koruyan bal faranjit rahatsızlığı için etkili bir kür haline geliyor. Her sabah kekikli ballı rendelenmiş havuçtan 1 kaşık yemeniz önerilir. Düzenli şekilde bu karışımı tüketirseniz, ses tellerini iyileştirmiş ve sağlığınıza kavuşmuş olursunuz.
Akut enfeksiyon ani başlayan baş ağrısı, yüzde dolgunluk, burundan yeşil renkli akıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğazda balgam öksürük ağız kokusu şikayetleri ile ortaya çıkar.
Mevcuttaki boğaz tahrişini veya ağrısını şiddetlendirmemek adına farenjit hastalarının belirli yiyeceklerden kaçınması önerilir. Faranjit hastalarının yememesi gerekenler arasında aşırı ekşi, acı ve baharatlı yiyecekler yer alır. Kola, gazoz veya maden suyu gibi asitli içeceklerin tüketimi de sınırlandırılmalıdır.
Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Faranjit genellikle tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilmez. Bunun yerine tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olarak değerlendirilir. Fakat faranjit semptomları tedavi edilmezse şiddetlenebilir. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve öksürük gibi belirtiler daha da kötüleşebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Tedavisi genellikle semptomatik olan akut farenjitte ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, antienflamatuarlı sprey, gargara ve boğaz pastilleri kullanılabilir. Klinik bulgular ve kan tetkikleri sonucu bakterilerin varlığı tespit edilmiş ise antibiyotik alınması doktor tarafından tedaviye eklenmesi uygun görülecektir.
Sıcak bir duşun altında buharlı havayı solumak boğazın arkasındaki gıdıklanmayı azaltabilir. Sigara dumanı ve kirli hava gibi tahriş edicilerden uzak durulmalıdır. Vücudun virüs ve bakterilerle savaşabilmesi için iyice dinlenilmelidir.
Soğuk algınlığına neden olan viral enfeksiyon genelde akut farenjite neden olan enfeksiyonla aynıdır. Akut farenjit, bir hafta veya daha az sürer. Kronik farenjit kalıcı bir boğaz ağrısı vardır. Kronik faranjit belirtileri akut farenjit göre daha uzun sürer.
Boğaz ağrısı ile birlikte burun tıkanıklığı, kuru öksürük, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal görülebilir. Hastalık çoğunlukla kendiliğinden geçer, tedavisi semptomatikdir. Bulguların gerilemesi süresi ortalama 10 gündür.
Bazı araştırmaların gösterdiği üzere amoksisilin ve penisilin, streptokok kaynaklı boğaz ağrısı için en sık reçete edilen antibiyotiklerdir.
Adaçayı bademcik ve/veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşumuna karşı da gerçek bir koruyucu ve önleyicidir. İlk günlerde gün boyu birkaç defa yapacağınız adaçayı gargarası sizi yeniden dünyaya gelmiş gibi yapacaktır.
Tahriş edicilerin aşırı kullanımı: Bağırmak, çığlık atmak ve dinlenmeden çok fazla konuşmak boğazda ağrıya sebep olabilir. Baharatlı yiyecekler, sigara ve sıcak sıvılar gibi tahriş edicilerin aşırı kullanımı da boğazda yanma ve tahrişe sebep olarak farenjiti tetikler.
En sık bademcik iltihabı ve farenjit nedeniyle kulak ağrısı görülür. Boyun, yutak, yemek borusu ve gırtlak enfeksiyonları da aynı etkiyi yapar.
Bu şikâyetler özellikle kronikleşmiş ise hastalarda ciddi endişeye yol açmaktadır. Oysa çok kaba bir genelleme yapmak gerekirse bu yakınmalar çoğu kez basit fiziksel, iltihabî, tümöral veya psikolojik sebeplere bağlıdır. En sık rastlanılan sebep farenjit denilen yutak bölgesinin iltihabi olaylarıdır.
Akut farenjit sadece boğazla ilgili değildir. Genelde üst solunum yolu enfeksiyonunda görülen boğaz ağrısı, boğazda yanma, kuruluğun yanı sıra ses kısıklığı, ateş, halsizlik ve burun akıntısı gibi belirtiler de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri