ALES 'e girebilmek için YDS 'ye girmek şart mıdır? Evet, ALES puanlarının geçerli sayılabilmesi için adayların YDS sınavına girmesi ve geçerli puanı alması şarttır. ALES ve YDS 'ye giren adayların büyük kısmını lisans üstü eğitime devam etmek isteyen adaylar oluşturmaktadır.
Yüksek lisans Yds şartı olmadan ALES puanı ve mezuniyet notunuzu kullanabilirsiniz.
Yüksek lisans başvurularında;
-Türkçe yüksek lisans programlarına başvuracak adayların YDS' den en az 50 ya da ÖSYM tarafından YDS' ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 ye denk gelen bir puan almış olmaları gerekir.
2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları için lisansüstü başvurularında, adayların program için gerekli asgari YDS puanını almaları koşulu ile sıralama puanı hesaplamasında yer alan Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu değerlendirme dışı bırakılmıştır.
YDS, yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı ismi ile zorunlu bir mekanizmadır. Avantajlarından öte YDS'nin zorunlulukları karşıladı bilinmeli ve sınav ciddiye alınmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Adaylar Tezli Yüksek Lisans Programlarından 1 tercih ve Tezsiz Yüksek Lisans Programlarından 1 tercih yapabileceklerdir. Eğitim dili Türkçe olan yüksek lisans programlarına başvuruda aranan yabancı dil ön şartı Üniversitemiz Senatosunun 20.06.2018 tarihli ve 487-13 sayılı kararı ile kaldırılmıştır.
“c) Türkçe öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programlarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir.
ALES puanı başvurulan bölüm ve üniversitelerde değişiklik göstermekle beraber YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) tarafından en az 55 puan olarak belirlenmiştir. Yüksek lisans yaparken başvuru sırasında aranan diğer bir şart ise yabancı dil puanıdır.
2011 yılında 666 sayılı KHK ile 657 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile tüm a grubu mesleklere giriş için 35 yaşını doldurmamış olmak şartı ile beraber merkez uzmanlıklara yeterlik alabilmek için YDS'den 70 alma şartı getirildi.
Yüksek Lisans için İngilizce Şart mı? Günümüz Türkiye'sinde (2022) tezli yüksek lisans programları için İngilizce şartı var. Tezsiz yüksek lisans programlarının bazılarında ise İngilizce şartı aranmıyor.
YDS'ye girebilmek için eğitim şartı aranmamaktadır. Ancak lise mezunu olmayan adaylar, YDS puanlarını kullanamamaktadır. Yabancı uyruklu adaylardan, Türkiye'de lise son sınıfta veya dengi okullarda okuyor olmaları şartı aranmaktadır.
Puanlarınızı aldıktan sonra hangi dönemde isterseniz (Güz veya Bahar dönemleri) başvuruları takip edip lisansüstü eğitim başvurunuzu tamamlıyorsunuz. Başvurular öncelikle internet üzerinden gerçekleşiyor eğer ön değerlendirme sonucunuz olumlu olursa üniversite sizi bilim sınavı ya da mülakata çağırıyor.
ALES (Akademik Personel Seçme ve Yerleştirme Sınavı) ve YDS sınavı yüksek lisans-doktora başvurularında birlikte değerlendirilmektedir. ALES sınavı da YDS gibi yılda iki kez düzenlenir.
ALES puanı sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.
Bu nedenle, YDS sınavı daha yaygın olarak bilinir ve daha çok tercih edilir. Bunun yanı sıra, YÖKDİL sınavı, YDS'den farklı olarak, sadece üniversitelerin lisansüstü programlarına başvuran adaylar için geçerlidir. Yani, YÖKDİL sınavı, yalnızca yüksek lisans ve doktora programlarına giriş için gereklidir.
İlgili bölüm için senato kararı ile belirlenen puanı ALES ile almalısın. Doktora yapmak için yabancı dil puanına da ihtiyacın var. Yabancı dil sınavlarından da minimum 55 puan almalısın. Hangi sınav olduğu değişkenlik gösterse de çoğunlukla YDK ve YÖKDİL tercih edilir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Yükseköğretim kurumları yüksek lisans programlarına yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir.
Yönetmeliğin 6.maddesinin (b) fıkrasında, “ALES'ten en az 70, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekir.
48 doğru 60 puan getirir. 52 doğru 65 puan getirir. 56 doğru 70 puan getirir.
4.ALES Sınavı: ALES en az 55 puan olmak koşulu ile SAY (Sayısal) türünde aldığı puan tercih edilecektir.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
ALES'te karşınıza sayısal testinde Matematik, sözel testinde ise Türkçe soruları gelmektedir.
Tezli yüksek lisans programının aksine tezsiz yüksek lisans programında ALES koşulu aranmıyor. Ve durum tüm üniversitelerde aynı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri