Dünyada ve ülkemizde en çok tüketilen ürünlerin başında kayısı reçeli, marmelatı, konservesi, kayısı suyu, şekerlemeleri gelmektedir. Kayısı, hoşaf, komposto, kek, dondurma, gofret, çikolata, pestil, parfüm, esans, krem yapımında ana madde olarak kullanılmaktadır.
Çekirdekleri çıkarılmış kayısılar kaseye dolu dolu konulup ölçülür ve tencereye alınır. Üzerine suyu da aynı kase ile ölçülüp konulur ve orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılıp yavaş yavaş kaynatılır. Bu şekilde kayısılar yumuşayana kadar pişirilir.
Farklı olarak kuru kayısı meyve suyu nasıl yapılır? Bir kâse kuru kayısı içinde kum taneleri varsa çıkması için sıcak suda birkaç dakika bekletilir. Tencereye iki litre suyla kayısılar ilave edilir. Kaynamaya başladıktan sonra kayısılar yumuşayıncaya kadar takriben on beş dakika kadar kaynatılır.
1 kg Kuru Kayısı ortalama 160-180 adet gelir. Dünyaca ünlü Malatya Şekerpare kayıslarının doğal olarak kurutulması ile elde edilir.
İlgili 38 soru bulundu
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
3 Numara (121 - 140 adet / kg.) 4 Numara (141 - 160 adet / kg.) 5 Numara (161 - 180 adet / kg.) 6 Numara (181 - 200 adet / kg.)
Kayısılar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Ocağın altı kapatılır, 1. 5 su bardağı şeker koyularak karıştırılır. Meyve suyunun koyu kıvamlı olması için pişen kayısılar tel süzgece alınarak bir kaşık yardımıyla geçirilir. Soğuk olarak servis edilir.
Kayısıları ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra kayısıları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 70 dereceli fırına verin. Ara sıra kayısıları çevirerek yaklaşık 6-7 saat kadar bekletin.
Pişirme tenceresine bir sıra kayısı bir sıra şeker dizerek yerleştirip üzerini kapatarak bir gece bekletiyoruz. Suyu ekleyerek orta dereceli ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Yaklaşık 40 dakika pişen reçele limon tuzunu ve karanfili ekleyip 10 dakika daha pişirerek blenderden pürüzsüz olana kadar geçiriyoruz.
1 kg kayısı için 3 su bardağı kadar şeker tam kıvamında ve nefis olması için yeterli olacaktır. Kayısınız ekşi ve sertse bu miktarı biraz daha arttırarak reçelinizi yapabilirsiniz. Buradaki en mühim püf nokta kayısıları en az bir gece şekerle dinlendirmek.
Kayısıların çekirdeklerini çıkardıktan sonra ikiye bölerek de komposto pişirebilirsiniz.
Kayısılarımızı iyice yıkayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra 4 e bölüyoruz üzerine şeker ve 1 litre su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kayısılarımız iyice yumuşayınca ocağımızın altını kapatıyoruz. Ilıyınca blendırdan geçiriyoruz. Daha pürüzsüz bir kıvam istiyorsanız iyice soğutup süzgeçten geçirebilirsiniz.
Kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp dilediğiniz büyüklükte doğrayın ve derin bir tencereye atın. Tenceredeki kayısıların üzerine 1 kilo şekeri de döküp kapağını kapatın. Sabaha kadar beklemeye alın. Sabah bekleyip şekerlenir özünü çıkaran kayısıları ocağa alın.
Olgunlaşan kayısıları yıkayın, çekirdeklerini çıkarın ve Koroplast Kilitli Poşetin içine koyun. 12 aya kadar derin dondurucuda sakalayabilirsiniz.
Ev yapımı kayısı suyu için öncelikle kayısıları ortadan keselim ve çekirdeklerini çıkartalım. Ardından kayısıları ocağa aldığımız tencereye alalım, üzerine şeker ve suyu alarak karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatalım ve 40-45 dakika kadar kaynatalım.
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Gün kurusu, tamamen doğal bir şekilde olgunlaşmış kayısı meyvesinin dalından toplanıp kurutulmaya bırakılmasıyla üretimine başlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri