Alevi Bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından dile getirilen cümle Devri daim olsun olarak ifade edilir. Yaygın bir cümledir ve günümüzde hala kullanılmaktadır. Peki devri daim olsun ne demek?
Ayrıca Anadolu Alevi- Bektaşi toplumları da genellikle taziyelerde “DEVRİ DAİM OLSUN” diye başsağlığında bulunurlar. Geliniz bu konuyu da açalım: Öncelikle “Devri Daim Olsun” sözü ne anlama gelmektedir. Alevi-Bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından söylenen sözdür.
Alevilikte hayatını kaybeden canlar için “Hakka yürüdü” denilir. İslamiyette hayatını kaybeden kişi için söylenen “Allah rahmet eylesin'' veya ''Allah taksiratını affetsin'' gibi temenniler Alevi bir can için kullanılmaz, kullanılmamalıdır.
98 TÜRK KÜLTÜRÜ ve HACI BEKTAŞ VELI / 2007- 4 2 Page 7 ALEVI GELENEĞİNDE ÖLÜM VE ÖLÜM SONRASI TÖREN VE RITUELLER Ölü evden ayrıldıktan sonra, ilk aşamada yıkanıp kefenlenir. Ölü, yıkanacağı yer olan teneşire götürülmeden önce teneşir tütsülenir (Üçer, 2005: 389).
İlgili 18 soru bulundu
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
'MÜSLÜMAN OLMAYANLA EVLENİLMEZ'
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Yeni uygulanan cenaze erkânından “Fatiha Suresi” kaldırılmıştır. Cenazeye katılanlardan herhangi biri –bu kişi Sünnî inançtan da olabilir- “Merhumun ruhu için rıza lillahi el-Fatiha” dediğinde cenaze erkânını yöneten ehil kişiler/babalar ellerini kaldırmamakta bu da büyük dikkat /tepki çekmektedir.
Müslümanlar sadece taziyede bulunmak ve teselli vermek gibi insanî amaçlarla gayrimüslimlerin cenaze törenlerine katılabilirler. Ancak, böyle bir merasime katılan kişinin, diğer dinlere ait dua, ibadet ve benzeri dinî ayin ve merasimlerin icrasına katılması ve gayrimüslim ölüler için rahmet dilemesi caiz değildir.
Kefenleme işleminden sonra ölen kişi eğer evinde yıkanıp, kefenlenmiş ise tabuta ya da sala konulur ve helallik alma işlemine geçilir. Helallik hem kişinin yıkandığı yerde hem de mezarlıkta olmak üzere iki defa alınır.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Cenaze, musahiplik, ad koyma gibi törenleri yöneten kişiye Mürşit (Dede) denir.
Dördüncü tekbirden sonra sağa sola selam verilir, ardından hoca el-Fatiha diyip Fatiha suresini okur ve cenaze erkânı bitirilir. Fatiha'nın okunmasıyla birlikte Hak La İlahe İllallah, Muhammeden Resulullah Aliyyün Veliyullah Ehlibeyti Resulullah dedikten sonra tabutun üstüne kullanılmamış bir havlu açılır.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
4- Helallik alınması
Hakk'a yürüyen Can'ı uğurlamaya gelenlerden "Helallik" alınır. Bu Helallik töreni hem Hakk'a yürüyen Can 'ın evinin önünde, hem de Cenaze töreninin yapılacağı yerde alınır. Buna Alevi inancında " Helallik Meydanı" da denir. Hakk'a yürüyen can, evinin önünde uygun yükseklikte bir yere konur.
Devri daim olsun Allah rahmet eylesin ya da Allah taksiratını affetsin şeklinde bir karşılık bulur.
Sizin kılacağınız iki rekât namaz ölülerinizi o kadar sevindirir ki tahmin edemezsiniz. Kuran okunmasını beklerler: Âlimlerin çoğuna göre ölüye ve mezara Kuran okunur. Fatiha, İhlas, Yasin gibi sureler okunabilir. Okunan Yasin, ölünün yükünü hafifletir.
Melikoff'a göre Cem, “Arş'da toplanan Kırklar Sofrası'nın yeryüzündeki izdüşümüdür” (1993, 46). Cemevine ibadete gidilirken abdest alınır, temiz kıyafetler giyilir. Ceme eli boş gidilmez.
Gelelim asıl konumuza; geçmiş tarihte ibadet eden Müslümanların Allah'a daha yakın olduklarını hissetmeleri, dünya işleri ile ilişkilerini kesmeye çalışmak, huşu içinde ibadet etmek adına karanlığı seçmelerine "mum söndü" denmiştir. Bugünkü adı ile elektrik söndü diyebiliriz.
Neden namaz kılmazlar? Aleviler'in kendilerini İmam Cafer mezhebinden saydıklarını ifade eden yazar, namaz konusunda ise şu görüşleri dile getirmiş: "Oysa Alevi inancında 'namazımız kılınmıştır' mantığı egemendir. Hz. Ali'nin camide namaz kılarken öldürüldüğü ileri sürülerek namaz kılınmaz.
13. ile 14. yüzyıldan itibaren ortaya çıkan gülbenkler, alevilerde özel dua anlamındadır. Cemler ve alevi ayin ve törenleri gülbenklerle açılır, yine gülbenklerle kapanır. Bunlar düz yazı şeklinde olduğu gibi şiirsel olarak yazılıp okunanlarda vardır. Cem açılış gülbengi olarak her pir tarafından okunan kısa bir örnek.
Dinimiz bir Müslümanın, gayri müslim birisi ile arkadaşlık kurmasını ve ona maddi yardımda bulunmasını dahi yasaklamamıştır. Bir alevi ile elbette arkadaşlık kurmak ve maddi yardımda bulunmak caizdir.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri