Oysa algı yaratmak, yarattığımız etkiyi gözetmek anlamını taşıyor. Yani yaptığımız veya yapmadığımız şeylerin başkaları üzerindeki etkisinin ne olduğunun farkında olmak, bunu önemsemek ve bunu yönetmek anlamına geliyor.
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur.
Algı yaratmak ifadesine ilk baktığımızda "yaratmak" kelimesini görürüz. Bu ifadede yaratmak kelimesi bize "Olmayan bir şeyi oluşturmak" tanımını verir. Yani, bu ifadeyi kullanan insan doğru olmayan bir şeyin birisine empoze edilmeye çalışıldığı ifade etmektedir.
İstihbarat sistemlerinin ve liderlerin resmi tahminleri, dış ilişkileri ve resmi eylemlerini etkilemenin yanında, toplumların duygularını, motivasyonlarını etkilemek amacıyla yapılan yayınlar ya da seçilen bilgileri ve göstergeleri inkâr etme eylemidir.
Kişinin kendini algılaması yani bilinç bakımından kendisinin farkına varması gerekir. Bu durum onun dış dünyayı hangi bakış açısıyla algılayacağının ölçütüdür. Kısacası öncelikle bireyin kendini tanıması ve fark etmesi gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Algı, beş duyu organı tarafından kavranabilen gerçeklerin zihin tarafından idrak edilmesi ve yorumlanması demektir. Örneğin masanın üstünde kırmızı bir kalemin olduğunu algılamak için öncelikle o kalemin görülmesi gerekir. Zihin yoluyla doğrudan algılanan şeyler ise rüyalar, hatıralar ve kavramlardır.
Bunlar şekil-zemin algısı, gruplama ve tamamlamadır. Şekil- zemin algısı nesnelerin üzerinde ya da içinde bulundukları ortamdan ayrı olarak algılanmasıdır. Algılanan nesne şekil, nesnenin üzerinde ya da içinde bulunduğu ortam ise zemin olarak adlandırılır.
Algının temel öğeleri duyma, konuşma, dokunma, tatma ve diğer duyular sağlar. Algı yönetimi, insanların algılarını değiştirmeye ve yönlendirmeye çalışma sürecidir.
Duyusal organlarımız aracılığıyla bize ulaşan uyarılarla çevremizi anlamamızı sağlayan bilişsel süreçtir. Bu önemli bilişsel kabiliyet gündelik yaşantımız için çok mühimdir çünkü çevremizi anlamamız onun sayesinde mümkündür. Algı, bilişsel antrenmanla çalıştırılabilir ve geliştirilebilir.
Profesyonel imaj ve algı yönetimi, kişinin görünüşünün ve toplum tarafından algılanmasının profesyonel olarak geliştirilmesi olarak tanımlanabilir. Bu yöntem, kişinin mesleki başarısını arttırmak için kullanılan bir stratejidir.
İlk olarak ABD'de ortaya çıkan bir uygulama olan algı yönetimi, hedef kitlenin bir kişi veya kuruma yönelik duygu, düşünce ve davranış biçimlerinin istenilen yönde değiştirilmesini amaçlayan sistemli bir iletişim faaliyeti demektir.
Toplumsal algı, içinde yaşadığı toplumun etkisiyle kişinin nesne ve durumları algılayıp tutumlar oluşturulmasına denilmektedir. Algı, duyu organlarıyla bilginin yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelmektedir.
Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir. Algı ise somut bir nesnenin zihindeki yansımasıdır. Kavramaları biçimlendirirken problemlerin çözümlerinde sebeplerde ve kararlar vermede meşgul olmak gibi düşünce bilginin beyinsel işletiminin ortaya çıkmasıdır.
Algılama Kapasitesi: Bireyin dıs dünyasındaki obje ve olayları duyu organları aracılığı ile algılama ve yorumlama gücüdür. Hissetme Kapasitesi: Algılama sonucunda bireyin kendi için de birşeyler hissetme gücü vardır; acı, sevin, mutluluk, istek, istek sizlik gibi...
Duyum; uyarıcıların bir duyu organı yoluyla sinir akımı haline dönüştürerek beynimize ulaştırılmasıdır. Algı ise, duyu organları tarafından kaydedilen uyarıcıların beynimiz tarafından örgütlenip, yorumlanarak anlamlı hale getirilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Literatürde algılama hataları genel olarak (Tablo 2), Algısal Savunma, Basmakalıplaştırma, Model Oluşturma, Hale Etkisi, Yansıtma, Beklenti, Kendi Kendini Gerçekleştiren Kehanet, Seçici Algılama, Zıtlık Etkileri olarak yer almaktadır.
Kendi fikrimizin doğru olduğunu ve başkaları tarafından da paylaşıldığını düşünürüz. Örneğin bir ustabaşına, kendisinin çocuk işçilere kaba davrandığı söylendiğinde bu ustabaşı benzeri işyerlerindeki bütün ustabaşlarının aynı şekilde davrandığını söyleyebilir.
Algılama problemi, benlik saygısının olmaması, yemek bozuklukları, obezite, depresyon gibi problemler dolayısıyla ortaya çıkabileceği gibi, genetik faktörlerden dolayı da görülebilmektedir. Genetik aktarım: Genetik aktarım pek çok psikolojik rahatsızlığın en büyük nedenlerinden biridir.
Egzersiz yapmak, yeterli uykuyu almak, sağlıklı beslenmek, sizi rahatlatan bir uğraş edinmek, meditasyon ve terapi gibi yollarla stres düzeyinizi düşürebilirsiniz. Ne iş yapıyor olursak olalım, yaşamda kendimize bir amaç edinmek zihnimizi zinde tutmaya yardımcı olur.
Varlıkların olduğu gibi değil de, bize göründüğü biçimde algılanmasına “algı yanılması” denir. Algı yanılmalarının bir bölümü, duyu organlarının bozukluğundan ileri gelir. Gözlerinde astigmatizm olanların, varlıkları titrek ve gölgeli görmesi ya da renk körü hastaların, çayırjarı kırmızı, ateşi yeşil görmeleri gibi.
Kişinin, gerçekte bir fiziksel kusuru olsun olmasın veya hafif derecede bir fiziksel kusuru olduğu durumlarda, kusur olarak gördüğü beden bölgesi ile zihinsel olarak aşırı derecede uğraşması ve meşgul olması hali şeklinde betimlenebilir.
Algılarımızı etkileyen daha önceki tüm öğrenme ve yaşantılarımıza algının dayanağı denir. İnsan dış dünyayı olduğu gibi anlamlandırmaz. Daha önceden öğrenilmiş bilgiler ve yaşantılar algılamasına yön verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri