Ali Kuşçu (Özbekçe: Ali Qushchi Samarqandiy) veya asıl adıyla Ali bin Muhammed (1403, Semerkand - 16 Aralık 1474, İstanbul), Timur İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış olan astronom, matematikçi, fizikçi, filozof ve dil bilimcidir. En önemli tanınma nedeni Ay'ın ilk haritasını çıkaran âlim olmasıdır.
Ali Kuşçu'nun rasathanedeki ilk görevi Uluğ Beyle Zîc denilen yıldız haritasını hazırlamaktı.
Özellikle geometrideki üçgen konusunda çeşitli araştırmalar yapmıştır. Tanjant ve sinüs cetvellerini Uluğ Bey'in oluşturduğu yönünde bilgiler vardır. Trigonometri ilmi üzerinde de çeşitli çalışmalar yaparak matematik biliminin öncüsü haline gelmiştir.
Ali Kuşçu, 1403-1474 yılları arasında yaşamış bir matematikçi, dilbilimci ve gökbilimcidir. İslam medeniyetlerinin yetiştirdiği büyük bilginler arasında gelmektedir. Semerkant'ta doğup büyümüş, dönemin önemli bilim insanlarından matematik ve astronomi (gökbilimi) dersleri almıştır.
Çoğunluğunu Farsça asıllı olarak yazdığı eserlerinden günümüzde en bilineni Astronomi Risalesi'dir. Ali Kuşçu bilim dünyasında yüzyıllar sonra dahi kendinden bahsettirecek katkılarının ardından 1474 yılında İstanbul'da hayata gözlerini yumdu. Kendisini ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.
İlgili 27 soru bulundu
Ali Kuşçu 7 Şaban 879'da (16 Ocak 1474) de İstanbul'da vefat etti. Kabri Eyüp Sultan Türbesi haziresindedir. Ali Kuşçu, Türkiye'nin ilk hakiki astronomi hocasıdır.
Ali Kuşçu, Osmanlılarda ilk matematik ve astronomi hocası ünvanına sahip olup ayrıca medreselerin programını Molla Hüsrev ile beraber hazırlamıştır.
Birçok faaliyeti ile ön plana çıkmakta olan Ali Kuşçu; güneş saati tasarlamış, İstanbul'un boylam ve enlem derecelerini tespit etmiştir.
slam aleminin büyük astronomu ve kelam alimi. İsmi, Alaüddin Ali bin Muhammed el-Kuşçu'dur. Babası Muhammed, ünlü Türk sultanı ve astronomi alimi Uluğ Beyin kuşçusu idi. Bu yüzden ailesi Kuşçu lakabıyla meşhur oldu.
Ali Kuşçu'nun astronomi ve matematik alanında yazmış olduğu iki önemli eseri vardır. Bunlardan birisi, Fatih'e sunulduğu için "Fethiye" adı verilen astronomi kitabıdır. Diğer önemli eseri ise Fatih'in adına atfen "Muhammediye" adını verdiği matematik kitabıdır.
Güneş saatleri icat edip İstanbul'un enlem ve boylamını bugünkü değerle bire bir hesapladı. Gezegenler arası uzaklıkları hesaplayıp Ay'ın ilk haritasını çıkardı. Çıkardığı Yıldız haritaları Kristof Kolomb'a Amerika kıtasının keşfinde yardımcı oldu.
Asıl adı Ali Bin Muhammed olan Ali Kuşçu (Özbekçe: Ali Qushchi Samarqandiy) 1403 yılında Semerkand'da dünyaya gelmiş ve16 Aralık 1474 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Timur İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nda bir astronom, matematikçi ve dil bilimcidir. Türk ya da Fars olduğuna dair iddialar mevcuttur.
Ali Kuşçu, 1450 yılında Semerkand Rasathanesi'ni kurmuş olan Uluğ Bey'in öğrencisiydi. Semerkand Rasathanesi'nin müdürü olan Kadızade-i Rumi'nin ölümü üzerine gözlemevinin başına geçmiş, Zic-i Uluğ Bey'in (Uluğ Bey Zici) tamamlanmasına yardımcı olmuştur.
Kirman'da kaleme aldığı Hallü eşkali'l-kamer adlı risalesini sunarak, Uluğ Bey'in takdirini kazandı. Bundan sonra ilmini ilerletmek üzere Uluğ Bey tarafından Çin'e gönderildiği ve dönüşünde dünyanın yüz ölçümünü, ayrıca meridyeni hesap ettiği biliniyor.
A) İlk teleskop, Ali Kuşçu tarafından yapılmıştır.
Medreselerde matematik derslerinin okutulmasında önemli bir rolü olan Ali Kuşçu, aynı zamanda İstanbul'un enlem ve boylamlarını ölçmüş ve çeşitli güneş saatleri yapmıştır. Astronomi ve matematik alanında iki önemli eser kaleme alan Kuşçu, Otlukbeli Zaferi'nden sonra Fatih Sultan Mehmet'e Fethiye eserini sundu.
Matematik, astronomi ve kelam ilimlerinde aktif olarak eser veren ve önemli çalışmalarda bulunan Ali Kuşçu, Fatih Külliyesi yıllarında güneş saati tasarlamış ve İstanbul'un enlem ve boylam derecesini belirlemiştir. Dünyada Ay'ın haritasını ilk çıkaran kişi olması nedeniyle Ay'ın bir bölümüne adı verilmiştir.
İstanbul'da ilk güneş saati Fatih Sultan Mehmet tarafından Türk astronom, matematikçi ve dil bilimci Ali Kuşçu'ya yaptırıldı. Ali Kuşçu tarafından Fatih Camii'nin minare kaidesine yapılan saat, İstanbul'daki Osmanlı dönemindeki en eski güneş saatlerinden olmasıyla öne çıkıyor.
Yazılı matematiğin en eski kanıtı, Mezopotamya'daki en eski uygarlığı inşa eden eski Sümerler'e dayanır. MÖ 3000'den itibaren karmaşık bir metroloji (ölçme bilimi) sistemi geliştirdiler.
Ali Kuşçu'nun sarayda eğitim almasını sağlayan olay nedir? Saraydaki ahşap kuş yuvasını kendi başına yaptığı için sarayda eğitim almaya başlar.
Uluğ Bey Zic'i ve Yıldızların Fihrist Cetvelleri adlı eserleri vardır. Günümüzde Ay'da bulunan kraterlerden birine ismi verilmiştir.
15 Şub 1564 - 8 Oca 1642
Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi. Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır.
Bu tarihin bizim için en önemli kanıtlarından biri ise astrolojiye merakıyla bilinen Osmanlı İmparatorluğunun 26. padişahı Sultan III. Mustafa.
Hatice Nüzhet Gökdoğan (14 Ağustos 1910, İstanbul - 24 Nisan 2003), Türk gökbilimci ve akademisyen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri