Sıcak havalarda, hamurun çokluk durumuna göre değişkenlik göstereceği gibi, 20-45 dakika arasında mayalanacaktır. Eğer streç film ve mutfak bezi ile sararsanız bu zaman daha da kısalacaktır.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz. Ama geceden mayalanınca sabaha kızartılınca çok pratik oluyor.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir. İlk mayalanmadan sonra hamur kısa bir süre daha, 1-2 tur yoğrulur, şekil verilir ve üzeri kapatılıp ikinci mayalanma için ılık bir ortamda 20-30 dakika daha bekletilir.
İlgili 18 soru bulundu
Dilerseniz hamurunu akşamdan yoğurup serin bir yerde mayalamaya bırakabilirsiniz. Sabah kahvaltıya sıcak sıcak hazır olur 😍 Hic yağ cekmeyen ve lezzetli bir...
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Ilık su içerisinde 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1/2 paket yaş mayayı çözdürün. Karıştırdıktan sonra 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenen karışıma 3 su bardağı un ve tuzu harmanlayarak ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kalan unu da azar azar ilave ederek bir yandan da yoğurmaya başlayın.
Yapmamız gerekenler çok basit mayasız hamur buzdolabında ya da buzlukta ağzı iyice kapak olarak 1 hafta, yaş mayalı hamur sadece buzdolabında 2 gün, toz mayalı hamurumuz ise 3 gün yine buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilebilmektedir.
Eğer aksamdan yoğurmak istemiyorsanız oda sıcaklığında 45 dakika mayalandırabilirsiniz ama aksamdan yoğurunca muhteşem puf puf oluyorlar. Sabah buzdolabından aldığınız hamuru 30 dakika oda sıcaklığında veya 5 dakika ısıttığınız ve kapattığınız fırında 15 dakika dinlendirin.
Hafif ele yapışan pürüzsüz bir hamur pişi ya da hamur kızartmasının önemli bir püf noktasıdır. Hamur 10 dakika dinlendirilip oklava ile açılır.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır.
Pişilerin içerisine fazla yağ çekmesini önlemek ve daha yumuşak bir hamur için hamurun içerisine yoğurt ve sirke katın. Bir diğer alternatif ise; soda. Soda, hamurunuzu kabartacak en önemli malzemedir. Hamurun fazla sert olması lezzeti etkileyecektir.
Yumurtanın akı, tuz ve sıvı yağı ekleyerek elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Hamurun üzerini kapatarak yeniden sıcak bir ortamda dinlenmeye bırakın. 3. 30 dakika sonunda hamurunuz mayalanmış olacaktır.
Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
Pişi mayalı mı güzel olur mayasız mı? Mayasız hamurdan yapılan pişi kabarmaz ve yumuşak olur. Yaş maya veya kuru maya kullanarak mayalı pişi yaparsanız en güzel sonucu alırsınız.
Pişi hamuruna koyacağınız 1 yemek kaşığı sirke, hamurun yağ çekmesini engeller. Yağınızı öncesinde iyice kızdırmadan hamurlarınızın tam kıvamında hızlıca kabarıp içlerinin de güzelce pişmesine yardımcı olur. Piştikten sonra kevgirle çıkarıp kağıt havlu üzerine almayı ve fazla yağını süzdürmeyi de ihmal etmeyin.
Yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Daha sonra üzerine unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin. Elde ettiğiniz hamuru ikiye bölüp bir tezgahta çok kalın olmayacak şekilde açın. İster yuvarlak şekilde ister kare şeklinde kesip, kızdırmış olduğunuz yağda kızartın.
Mayalı hamuru hazırlarken eğer yumurta ve süt kullandıysanız mayalı hamurunuz buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün muhafaza edilebilir. Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz.
Maya hücreleri genel olarak 3-47°C arasındaki sıcaklık derecelerinde gelişirler. Optimum gelişme sıcaklıkları 20-30°C arasındadır. Canlı hücreleri rutubetli ısıda öldürmek için 60°C' de 5-10 dakikalık ısıl işlem uygulaması yeterli olmaktadır. Sporları ise, 80°C'nin üzerindeki bir sıcaklıkta daha kısa sürede ölmektedir.
Ben süt ile mayalanan hamurun daha güzel ve lezzetli olduğuna inanırım. ➡Ilk püf noktamız hamurumuzu ne ile mayalayacaksak yani su veya sütümüzün ılık hatta parmağımızı hafif ısıtan bir sıcaklıkta olması lazım. Ama bu oran çok önemli çünkü çok sıcak olan su veya süt mayayı öldürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri