Özel isimlere getirilen 'sevgi ekleri', yaygın olarak kesme işaretiyle ayrılmakta. Oysa 'iyelik' ekleri dışında kesme işaretinin kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı 'Ömercik / Ayşecik' örneklerinde olduğu gibi 'Aliciğim' sözcüğünün de kesmesiz yazılması gerekir.
Özel isimlere -çığım, -ciğim, -cüğüm gibi ekler gelirse bitişik yazılır. Ayrı yazılmaz. Bu eklere iyelik eki adı verilir. İyelik ekleri ise bitişik yazılır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Doğrulanmış Cevap
Cevap: Elif'im şeklinde olmalıdır.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız Ayşeciğim şeklinde olmalıdır. -cim eki diye bir ek yoktur. ciğim şeklinde yazılır.
Abiciğim Nasıl Yazılır
Yumuşatma eki her ikisine de gelebilir. Dil Derneği yazım kılavuzuna göre sadece "ağabeyciğim" doğrudur. Bundan, "abiciğim" yazımının yanlış olduğu sonucu çıksa da basılı eserlerde artık "abiciğim" yazımı yaygınlaşmaktadır.
Günlük hayatta bir samimiyet ve sevgi göstergesi olarak kullanırız “çim” ekini genellikle, örneğin ben eylemciğm, gökhancım gibi bir hitap kullandığımda, o kişiyle, samimi ve tanıdık bir ilişkim olduğu izlenimi olur.
Birleşik ve ayrı yazımı karıştırılan kelimeler arasında “hoş geldin” de bulunuyor. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
Bu kelime genellikle Ankaradadır şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara'dadır şeklinde olmalıdır.
Kural: Özel isimlere gelen yapım ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Örnek: Bu sene Fransızca öğrenmek için yurt dışına gidecekmiş. Ali, babasının Ankaralı, annesinin ise Kayserili olduğunu söyledi.
gibi ifadeler günlük konuşma dilinde "-cim" diye telaffuz edilse da aslında "-ciğim"/"-cığım" şeklindedir ve TDK kurallarına göre öyle yazmak gerekir. Zira bu ifadeler -cik ekinin iyelik eki almış halinden başka bir şey değildir.
Özel isimlerin, i, e, de, den, in, le, ce ekleri getirilince kesme işareti kullanılır. Örnekler: Ali'yi, Ali'ye, Ali'de, Ali'den, Ali'nin, Ali'yle, Ali'ce gibi.
Özel isimlerin sonlarına gelen yapım ekleri bitişik, çekim ekleri ise kesme işareti ile ayrılarak yazılır.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu?
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Resmi yazılarda EK'te şeklinde yazılır. EK'te nedir kardeşim? Ek ne zamandır özel isim oldu? Ayrı yazılan -de -da eki de değil oradaki.İsmin hal eklerinden.
KONYALI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle konyalı, Konya'lı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Konyalı şeklinde olmalıdır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Büyük erkek kardeş, ağa, aka, ede, efe. Saygı ve sevgi göstermek üzere yaşça büyük olan erkeklere söylenen bir seslenme sözü anlamına gelir. Bu kelime genellikle ağbi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı abi şeklinde olmalıdır.
Abim mi ağabeyim mi yazılır? TDK'ya göre doğru yazım şekli ağabeydir. Abim yazımı ise yalnıştır. Bunun yerine ağabeyim yazılması doğru olacaktır.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri