Mekik egzersizi özellikle karın çevresindeki kasları çalıştırırken plank birden fazla bölgedeki kaslarınızı birlikte çalıştırır. Bu yüzden plank egzersizi az sayıda kası izole çalıştıran mekik egzersizine göre daha avantajlı bir durum sağlar.
Karın kaslarınızın performansını artırır
Plank, karın kası grubundaki tüm temel kasları ve bazı diğer önemli kas gruplarını çalıştırmaya yardımcı olur. Her kasın işlevi ayrı olduğundan, bütün bir kas grubunu çalıştırmak maksimum verimi almanızı sağlar.
Plank, şınava benzer bir pozisyonda yere 45 derece açıyla yapılan bir güç hareketidir. Özellikle karın kasları başta olmak üzere bacak ve göğüs kasları çalıştırılır.
Plank hareketinin hangi kasları çalıştırdığı da merak konusu. Plank pozisyonu öncelikle tüm core bölgesini, özellikle de baklava kası olarak bilinen rektus abdominisi çalıştırır. Pelvisten omurga boyunca ve omuz kuşağına kadar uzanan karın kaslarında etkilidir.
Plank hareketi basit gibi görünen bir güç egzersizidir ancak tüm vücudunuzu çalıştırdığı için metabolizmanızı hızlandıracak ve böylece yağ yakım süreci de hızlanacaktır. Göbek eritir mi sorusunun yanıtına ise evet diyemiyoruz. Çünkü bilinenin aksine karın kaslarını çalıştırarak göbeğinizi eritemezsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Plank egzersizi vücut ağırlığını kullanarak yapılan bir egzersiz olduğu için kalori yakımı kişinin vücut ağırlığına, cinsiyetine, yaşına, kas kütlesine ve metabolik hızına bağlı olarak değişir. Genel olarak 1 dakika plank yaparak yakılan kalori miktarı ortalama olarak ortalama 5 ila 7 kalori arasında olabilir.
Plank egzersizi çapraz, düz ve yan karın kaslarını kapsayacak şekilde bütün karın bölgesini ve kalçanızı çalıştırır. Bu kasların güçlenmesi sayesinde ağırlık kaldırmanız kolaylaşır ve kaldırdığınız ağırlığı belden güç alarak kaldırırsınız. Ayrıca sırtınız için destek haline gelir.
Sırt bölgesini destekler, güçlendirir, sakatlıkları ve ağrıları önler. Beynin performansını artırır. Stres ve kaygıyı azaltır. Omuz, ayak parmakları, hamstring, köprücük kemiği ve ayak kemerlerinin esnekliğini artırır.
Tüm kasları çalıştırdığı için kalp atışını hızlandırır ve vücuttaki kalorilerin yakılmasını sağlar. Bu sayede metabolizmayı hızlandırır. Düzenli olarak plank egzersizi yapıldığında omuz, sırt ve boyun kasları güçlenir. Bu kasların güçlenmesi duruş bozukluklarını giderir ve daha dik durmayı sağlar.
İlk zamanlarda plank hareketine 15-20 saniye ile başlanabilir. Karın kaslarını sıkarak bu pozisyonda bekledikten sonra dinlenip üç set halinde devam edilebilir. İlerleyen süreçte, vücudun dayanıklığına bağlı olarak 1-2 dakikaya ve ardından 5 dakikaya çıkarmak mümkün.
Çok egzersiz yapmaya alışkın olmayanlar bu hareketi yapmaya başlarken öncelikle plank pozisyonunu 10 - 15 saniye tutarak başlamalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapmaya alışkın kişiler için ise bu süre başlangıç olarak 2 dakikaya kadar çıkabilir. Sonrasında ise ara verilerek, 5 kez tekrar edilebilir.
Hareketsiz bir yaşamı yenmek için 2 dakika plank yapmaya karar verdi. Her gün aynı saatte yapmasa da 24 saat içinde en az bir kez mutlaka yapmaya devam etti. Plank, en basit ama etkili bir core egzersizi olarak tanımlanıyor.
Bu hareket, vücudunuzdaki tüm kaslarınızı çalıştırdığı için metabolizmanızı önemli ölçüde hızlandırır. Diz ve kalça arkasında çalışan kasları plank ile kalça kaslarını sıkılaştırır ve kalçalara form kazandırır. Plank, aynı zamanda boyun, sırt ve omuz kaslarınızın çalışmasını sağlar.
Side plank egzersizi hem bacak hem alt karın hem de yan karın kaslarınızı yoğun olarak çalıştırır. Six pack oluşumunda önemli bir yeri olan bu egzersiz ekipman gerektirmediği için evde de kolaylıkla yapılabilir.
Mekik hareketinin en faydalı olduğu yer karın ve göbek bölgesidir. Egzersiz yaparken beslenmenize de dikkat ederseniz göbek yağlarınızı daha kolay eritebilirsiniz. Doğru ve düzenli mekik çekme egzersizi yaparak 3 ya da 4 ay içerisinde güçlü ve sıkı karın kaslarına sahip olursunuz.
Mekik bir gövde bükme hareketidir ve buna bağlı olarak bütün karın kaslarını etkili bir biçimde çalıştırır. Ayrıca sırt gelişimi için de son derece önemlidir.
Avusturyalı Daniel Scali; 9 saat, 30 dakika ve 1 saniye boyunca dirsekleri üzerinde durarak yaptığı front plank ile Guinness Dünya Rekorları listesine girmiştir. Elbow plank'da en uzun süreler: Bir kadın Dana Glowacka (Kanada) tarafından Mayıs 2019'da 4 saat, 19 dakika ve 55 saniye.
Plank, statik kasılmalardan oluşan bir egzersiz olsa da; nasıl dinamik egzersizlerden önce ısınıyorsak, plank'e başlamadan önce de benzer bir şekilde ısınmış olmak gerekiyor. Bu egzersizin, diğerlerinden en büyük farkı egzersizin ağırlık merkezinin bel bölgesinin çevresinde olmasıdır.
4) Plank Hareketi
Tüm vücudu çalıştıran hareketlerden biri olan plank, kolları da inceltiyor. Plank hareketi için hiçbir ekipmana ihtiyacınız yok.
Bu egzersiz aynı zamanda belin incelmesine de yardımcı oluyor. Yani kısacası, ince ve kıvrımlı hatlara sahip olmanın yolu, yine plank egzersizinden geçiyor.
İskelet sistemimizin doğru duruş şekline postür deniyor. Düzenli olarak Plank egzersizi yapmak ise postürünüzün düzelmesine yardımcı olur. Doğru bir postür kemik ve eklemlerin desteklenmesi anlamına gelir. Öte yandan plank egzersizi sırt ağrılarının da azalmasına yardım eder.
Metabolizmayı Hızlandırma: Plank hareketi, kas kütlesini artırarak metabolizmayı hızlandırır. Bu da yağ yakımını destekler ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
Plank, bacaklarınızı ve kalçalarınızı da içeren bir tüm vücut egzersizidir. Kalçalarınızın tavana doğru yükselmesini ve ya yere doğru sarkmasını önlemek için, karnınızı ve kalçalarınızı sıkın. Bu kalca ve karın bölgenizin düzleştirilemesine yardımcı olcaktır.
Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz. Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli: Tüm bu sebzeler sağlıklıdır. Diyet dönemlerinde haşlanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağlı şekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalıdırlar.
Düz plank hareketi Rectus Abdominis yani ön karın kaslarınızı hedefler. Ekstradan ön omuz ve hareket boyunca sıktığınız için kalça kaslarınızda çalışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri