Alkol, mide mukozasını tahriş ederek mide asidi üretimini artırır ve midenin boşalmasını geciktirir. Bu faktörler karın ağrısı, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Alkol tüketimi sonrasında oluşan sabah baş dönmeleri ve mide bulantısı akabinde safra kusması gerçekleşebilir. Oluşan mide bulantısının nedeni alınan alkolün vücut dengesini bozmasıdır. Alkol sonrası kusmayı önlemek ne mümkündür, ne de yararlı. Kusma hissi vücudun yüklendiği toksik etkiden kurtulma isteğini ifade eder.
Mide bulantısıyla başa çıkmak için ilk adım olarak bol su içmek önemlidir, çünkü alkol dehidrasyona neden olabilir. Ayrıca soda, ayran, domates suyu ve Türk kahvesi gibi içecekleri tüketmek de alkol sonrası mide bulantısına iyi gelir.
alkol almaya başlamadan önce yarım çay bardağı sızma zeytinyağı için ve demlenirken mezeleri karın doyurmak için yemeyin, az az götürün. ondan sonra eğer bünye kaldırıyorsa iki yetmişlik dahi içseniz asla kusmazsınız. onlarca defa denenmiştir.
Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz. Sadece vücudunuza biraz zaman tanımanız yeterli olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Çok fazla kusmak vücutta sıvı kaybına neden olur. Bu sıvı kaybını telafi etmek için bol su içmeniz gerekir.
Eğer bilinci açıksa kusmasına yardımcı olunmalıdır, bu sayede midede henüz emilim sağlanmamış alkol vücuttan atılır.
Soda ve ayran hem mide bulantınızı geçirecek, hem de iyon dengenizi düzenleyecektir.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
Mide rahatsızlıkları: Karın ağrısı, mide ekşimesi, mide yanması ve ishal gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Mental durum değişiklikleri: Konsantrasyon güçlüğü, karar verme zorluğu, unutkanlık, sinirlilik, duygusal dalgalanmalar ve depresyon belirtileri gözlenebilir.
Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra ise alkolün etkisi tamamen yok olur.
Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey, su olduğu için fazlaca su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve lenf dolaşımını düzene sokan balık ağırlıklı beslenilirse, aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır.
Kustuktan hemen sonra su içimi önerilmemektedir. Boş mideye su alımı rahatsızlık hissi yaratabilir. Ancak belirli bir süre ardından az az sık sık su içmeye başlanılması önerilir. Kusma sırasında vücut ciddi derecede su kaybeder.
Limonlu alkolün olumsuz etkilerini uzaklaştırır.
Sadece akşamdan kalma durumunda değil, alkol almaya başlamadan önce biraz limonlu su içebilirsiniz. Alkol aldıktan sonraki gün ise özellikle limonlu sıcak su, midenizi yatıştırıp, vücutta detoks etkisi yaratan bir antiseptik görevi görür.
Mide ve Bağırsaklar
Sadece beyin değil, vücudun tamamına etki eden alkol mideye de oldukça zararlı. Alkolle karışan mide asitleri hasta hissetmenize ve istifra etmenize neden olabilir. Mideniz toksinleri dışarı atmak isteyeceğinden mide bulantısı yaşarsınız aslında.
Peynir ekmek, mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir. Özellikle hassas bünyelerde alkol sonrası ortaya çıkan mide bulantısı için, peynir ekmek tüketilebilir. Alkolün vücuda verdiği tahribatı önlemek için tüketilmesi gereken besinlerden biri de yumurtadır.
Yemek, alkolün kandaki emilimini yavaşlatır. Özellikle yağlı yemekler bu süreyi daha da uzatabilir. Ancak bu durumda alkol vücutta daha uzun süre kalacak ve tamamen atılması gecikecektir. Vücuttan atılmasını hızlandırmak için ise yapılması gereken tek şey bol su içmek.
Kusma işlemi mideyi boşalttığı için, kişilerin bu durumda midesi boş olur. Kusmadan sonra yapılan bazı büyük hatalar bulunuyor. Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor.
Kusmanın kaynağı aslında mide değil, beynin gönderdiği sinyallerdir. Kusmanın; vücudun yabancı maddelerden kurtulmak istemesi sonucunda yaptığı savunma mekanizması olduğunu söyleyebiliriz. Kusmadan önce bulantı hissi oluşabilirken, bazen de kusma sonrasında duyulan bulantı hissi geçer.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz. İlk anda yetişkinler için 1 bardak su, çocuklar için ise 1 bardaktan daha az su tüketimi uygundur. Ancak suyu küçük yudumlar şeklinde tüketmeye de özen göstermeniz gerekir.
Bunun en iyi yolu sık aralıklarla az miktarda sıvı tüketmektir. Su, meyve suyu, çorba ve bitki çaylarından bu konuda yardım alabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri