Buna göre, alkollü içkilerin perakandeci bayiler tarafından nihai tüketicilere teslimi, genel esaslara göre KDV ye tabi tutulacak, alkollü içki alımları nedeniyle yüklenilen KDV, Kanunun 29 uncu maddesi uyarınca indirim konusu yapılabilecektir.
Cevap : FATURADAKİ ALKOL'ÜN KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDER OLARAK KAYITLARA ALINACAĞINA İLİŞKİN MEVZUATTA BİR DÜZENLEME YOKTUR.GİDER YAZABİLİRSİNİZ.
GVK'nın 41 inci maddesi ise yoruma ihtiyaç gerektirmeyecek kadar açık bir şekilde tütün, tütün ürünleri ile alkol, alkollü içkilere ait ilan ve reklam giderlerinin indirimini kabul etmemektedir.
Öte yandan alkollü içki ve sigaradan yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor.
Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG) olarak belirlenen bazı harcamalar, vergi matrahı tespitinde kazançtan düşülemez. Gider olarak gösterilemeyecek olan şirket harcamaları şunlardır: Yemek Giderleri: Arkadaş ve aile yemekleri gibi özel kalemler ile işle ilgili olmayan market harcamaları gider olarak kabul edilmez.
İlgili 35 soru bulundu
Söz konusu giderlerle ilgili KDV'ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Çay, şeker, süt, su, yağ, et, pirinç, nohut ve bulgur gibi temel gıda ürünlerinin KDV oranında bir değişiklik yapılmadı. Bu ürünlerdeki KDV oranı, 14 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre %1 olarak belirlenmiştir.
Özel Tüketim Vergisi, 2023'te enflasyon zamları ile birlikte büyük artış gösterdi. Bununla birlikte alkolde ÖTV üzerinden bir de yüzde 18'lik KDV kesintisi yapılıyor. Son hesaplamalara göre, biranın bir şişesinde toplamda yüzde 55 vergi uygulanıyor.
Kafeterya da içecek ve yemek ayrımı olmadan yenen, içilen tüm yiyecek ve içecekler için % 8 oranında KDV uygulanır. Bu uygulama 14 Şubat 2022'dan beri böyle uygulanıyor. Su, kafeteryada içilirse %8; alıp götürülüyor ise uygulanacak KDV oranı %1'dir.
Yeşilay Dergisi'ne göre alkolün vücuda girmesiyle vücutta ölümcül bir yolculuk başlıyor: Keyifle alınan alkol, mide yüzeyinden hücrelere geçiş yapar. Yüzde 20'si mideden, yüzde 80'i ince bağırsaklardan kana karışır. Alkolün sonraki durağı ise karaciğerdir, karaciğerin önceliği yağ asitlerini yakarak enerji üretmektir.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Bu itibarla, mesleki faaliyetinizin ifasında kullandığınızı belirttiğiniz akıllı saate ait harcamalar, 193 sayılı Kanunun 68 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Alkollü içecek geceleme hizmeti bünyesinde değilse, yani ayrıca bedel karşılığında alkollü içecek servisi yapılıyorsa, bu içecekler fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilecek, % 18 tutarında KDV hesaplanacak, bu şekilde sarf olunan alkollü içecekler için yüklenilen KDV'ler indirim konusu yapılabilecektir.
EKONOMİ'nin yaptığı hesaplamalara göre alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yüzde 14.82 oranında artırılmasıyla birlikte 1 litre saf alkolün asgari vergisi 796,7780 liradan, 845,9684 liraya çıktı.
Conversation. Alkol oranı %45 olan bir 70'lik rakının; -Vergisiz fiyatı: 114,46₺ -ÖTV 232,08₺ -KDV 62,37₺ -Toplam vergi 294,45₺ -Yaklaşık raf fiyatı 408₺ lira olacaktır.
Mesela 40 TL'ye KDV ve ÖTV hariç satış bedeli olan alkol derecesi 5 olan, 50 cl bir kutunun ÖTV'si aşağıdaki şekilde hesaplanır. Buna göre, biradaki ÖTV olarak 11.0 TL olarak dikkate alınır. KDV'si de 7.2 TL olarak toplam 18.2 TL vergisi bulunan örnekteki biranın fiyatına göre %45.5 bir vergisi bulunmaktadır.
3) %1 KDV oranı, kapsama giren ürünlerin hem yurtiçindeki tüm safhalardaki (toptan, perakende, vb.) teslimlerinde ve hem de ithalatta da uygulanacaktır.
Bilindiği üzere, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %18 olarak uygulanmaktadır.
Alkol ve tütün ürünlerine otomatik ÖTV artışı 2023 yılı için yüzde 22,29 oldu. Yeni oranlarla birlikte bir şişe rakının içinden alınan vergi epeyce artarak tüketicilerin alışveriş esnasında bir kez daha düşünmesine sebep oluyor.
%8 KDV: Genel olarak tüketim ürünlerinde kullanılır ve günümüzde en yaygın olan KDV dilimidir. Bu kategori de temel tüketim olarak adlandırılır ve lükse girmez. Şampuan, kağıt havlu, asitli içecekler olmak üzere yeme içme ürünlerinin tamamı bu kategoride yer alır.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Gider gösterme, yaptığınız harcamalar için devlete 'bu harcamayı işim için yaptım' demektir. Bu durumda masraflarınız KDV ve Gelir/Kurumlar Vergisi hesaplanırken dikkate alınacaktır. Elbette yapılan her harcama gider olarak gösterilemez.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri