SUFİLERİN PEK çok veciz sözünden biridir “Allah insana insandan tecelli eder”. Bunu insanın tekamülünün yine bir insanla olacağını anlatarak izah ederler.
Hakk'ın varlığının çeşitli mertebelerde zuhur etmesi, sâlikin keşf yoluyla bu zuhuru idrak etmesi anlamında tasavvuf terimi.
İnandıklarını ve gerçekleştirmek istediklerini Hurûfîlik'te arayan Nesîmî , Tanrı'nın insan yüzünde tecelli ettiğini, bu nedenle insanın varlık güzelliğinin aynası olduğunu, insanı korumak ve ona saygı göstermenin bu güzelliği korumak anlamına geleceğini ifade eder.
Sözlükte “belirmek, ortaya çıkmak, görünmek; belirti, görüntü” anlamındaki tecellî tasavvuf terimi olarak “sâlikin kalbine doğan ledünnî bilgiler ve nurlar” demektir.
Bunlar Hayât, İlim, İrâde, Kudret, Tekvin, Sem, Basar ve Kelâm'dır. Bu sıfatlar kâinatta iş ve icraat gören, tasarruf ve tecellileri olan hakîki ve etken sıfatlardır. Bu sıfatlar selbi ve gayri sıfatlar gibi mâneviye ve tenzihi sıfatlar değildirler.
İlgili 36 soru bulundu
Allâh'a samimiyet ve ihlâsla kulluk bereketiyle Cenâb-ı Hakk'ın yardımı tecellî etti. Allâh'a kulluk yaşandıkça, Cenâb-ı Hakk'ın yardımı da tecellî eder.
Hayatın sırr-ı hakikati diye tabir edilen tecelli-i ehadiyet, cilve-i samediyete ayinelik ne demektir? Değerli Kardeşimiz; Üstadımız Ehadiyeti; “Her bir şeyde Cenab-ı Hakk'ın çok esmasıyle tecelli etmesi” olarak izah ediyor. Samed; "Her şeyin Allah'a muhtaç olması, Allah'ın ise hiçbir şeye muhtaç olmaması" demektir.
TECELLİ : "Görünme. Bilinme.” “Gaybî hakikatlerin kalplerde hissedilir hâle gelmesi.” CİLVE : “Tecelliden hâsıl olan şey.” “Tecelli.”
Dünya adaleti ile hakkınızı kazanamamış olsanız da Allah'ın adaleti şaşmaz ve size kötülük yapan ya da hakkınızı yiyen kişiler de aynı şekilde bir davranışa maruz kalır. Kişilerin başkalarına yaptıkları kötü şeyler kendi başlarına geldiğinde İlahi adalet tecelli etti denir.
Tezahür ve tecelli kelimeleri, çoğu zaman aynı mânada kullanılırlar. Tezahür, "zahir olmak, açığa çıkmak, görünmek" demektir. Tezahürün gerçekleştiği mekâna "mazhar" denilir. Tecelli ise "gaybî hakikatlerin kalplerde hissedilir hâle gelmesi," şeklinde tarif edilir ve kalpteki bu tecelliye "cilve" adı verilir.
Yukarıda da ifade edildiği gibi Yüce Allah'ın sıfatları, başta insan olmak üzere, bu alemde tecelli etmektedir. Ancak bunlar, ilahi sıfatların sadece yansımalarından ibarettir, aynısı değildir, zira var oluşları asıl kaynağın varlığına bağlıdır. İlahi sıfatların en çok tecelli ettiği varlık da insandır.
SEYYİD NESİMİ - Bende Sığar İki Cihan.
"Rahmetin tabakaların"dan maksat, Allah'ın rahmet ve şefkatinin her bir mahlûkta, her bir nevide ayrı ayrı tecelli etmesi manasındadır. Mesela, Allah'ın rahmetinin her bir insanda cüz'i, bütün insanlarda küllî bir tecellisi bulunuyor.
Hak tecelli eyleyince her işi âsân eder Halk eder esbâbını, bir lahzada ihsân eder -Ketencizâde Mehmet Rüştü Efendi- Allah kudretini tecellî ettirirse her işi kolay kılar. Bir işin olmasını murâd ederse, sebepleri yaratır, bir anda o işi ihsân eder.
Cenab-ı Hakk'ın fiilî isimleri nihayetsizdir.
Mesela, bir çiçeğin yaratılması, şekil verilmesi, güzelleştirilmesi ve renklendirilmesi ayrı fiillerdir. Bu farklı fiillerde Hâlık, Musavvir, Müzeyyin ve Mülevvin isimleri tecelli etmiş olur. Bir başka misal: Terbiye etmek bir fiildir.
1. Arası kesilmeksizin sürme. 2. Art arda gelme, ardı arası kesilmeme, sürüp gitme.
Dünyanın neresinde olursanız olun haksızlık vardır. Önemli olan haksızlıkla karşılaştığında şunun çok iyi bilinmesi gerekir ki umudunu asla yitirmeden, eninde sonunda dünyevi adalet yada o olmazsa mutlaka ilahi adaletin yerini bulacağıdır.
Her şeyi yoktan yaratan Allahü teâlâ, hâkimler hâkimi, her şeyin asıl sahibi ve tek yaratıcısıdır. Üstünde bir âmiri, sahibi yoktur ki, Onu bir kanun altında bulundursun. Bundan dolayı, (Allah'ın yaptığı şu iş, adalete uymuyor) denmez. Adaletin bir başka tarifi ise kendi mülkünde olanı kullanmak demektir.
Adli İlahi (İlahi adalet) mutlaka gün gelir tecelli eder. Ayet bize bu hususta şüpheye yer olmadığını şöyle söylüyor: "Rabbinin yakalaması şüphesiz pek çetindir." (Buruç/12). Günü gelince yakalar!
Eski TRT spikeri Güneş Tecelli 82 yaşında hayatını kaybetti. Usta spikerin cenazesinin yarın (5 Şubat Çarşamba) günü toprağa verileceği öğrenildi. 1938 Kıbrıs-Lefkoşe'de doğumlu olan Güneş Tecelli, Ankara Koleji'nde öğrenimini tamamladıktan sonra bir süre Yeni Sabah Gazetesi'nde çalışmıştı.
şeklinde izah getirmektedir. Yani insan yaratılması ile, varlığı ile Allah'ın yaratma isminin tecellisine mazhar olmuş oluyor. Dikkatli bir tefekkür neticesinde tüm esmanın insanda tecelli ettiğini de ifade etmektedir.
Ehadiyet, Cenab-ı Hakk'ın zatının birliği demek olup tecezzi ve inkısâmı (bölünme ve parçalanmayı) reddeder. Allah'ın varlığının her bir varlık üzerinde görünmesidir. Çoklukta değil, tek tek ferdlerdeki birlik tecellisidir. Her bir ferde yönelik hususi bir tecelli olduğu için cemal tecellisidir.
Ahadiyyet Allah'ın zâtını zâtıyla bilme mertebesidir; burada diğer şeylerin bilgisine yer yoktur. Vahdet zâtını, sıfatlarını ve bütün varlıkları -ayırım söz konusu olmaksızın- kül halinde, vâhidiyyet ise vahdette küllî olarak bildiği şeyleri cüz'î yani ayrıntılı olarak bilme mertebesidir.
c) “Allah'ın selamı üzerine olsun.” demek, Allah'ın affı, afiyeti, selameti, lütuf ve ihsanları üzerine olsun demektir. Bildiğimiz selamlaşmalarda da bu mana kastedilmektedir. Buna göre, bu lütuf ve ikramların hepsi yalnız Allah'a mahsus nimetlerdir.
Allahü teâlâyı anmak, Onun emir ve yasaklarını hatırlamak, emirlerini yapıp, yasaklarından kaçmaktır. Dil ile de Allahü teâlâyı tesbih ve tenzih etmektir. Mesela, sübhanallah, elhamdülillah, Allahü ekber, la ilahe illallah gibi kelimeleri dilinden düşürmemeye gayret etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri